Anasayfa » Genel » Muharrem Ayı ve Aşure Günü Ne Zaman

Muharrem Ayı ve Aşure Günü Ne Zaman

Hicri takvime göre yılın ilk ayındaki Muharrem aynın ilk günü yani 1 Muharrem Hicri yılbaşı kabul edilir. Her yıl Muharrem ayının onuncu günü “Aşure Günü”dür. Muharrem ayı, Kur’an-ı kerimde, kıymet verilen dört aydan biridir. Muharrem ayı en kıymetli günü de Aşure günüdür. Peki bu yıl Muharrem ayı ve Aşure günü ne zaman?

REKLAM

Bu yıl 9 Ağustos 2021 Pazartesi günü hicri yılbaşı yani Muharrem ayı başlangıcıdır. Aşure günü ise 18 Ağustos 2021 Çarşamba günüdür.

Muharrem ayının birinci günü oruç tutmak, o senenin tamamını oruç tutmak gibi faziletlidir.

“Ramazandan sonra en faziletli oruç, Muharrem ayında tutulan oruçtur.” (Müslim)

Aşure günü

Yüce Allah, birçok duaları Aşure günü kabul etmiştir. Hz. Adem‘in tevbesinin kabul olması, Hz. Nuh’un tufandan kurtulması, Hz. Yunus’un balığın karnından çıkması, Hz. İbrahim’in ateşte yanmaması, Hz. İdris’in canlı olarak göğe çıkarılması, Hz. Yakub’un, oğlu Hz. Yusuf’a kavuşması, Hz. Yusuf’un kuyudan çıkması, Hz. Eyyüb’ün hastalıktan kurtulması, Hz. Musa’nın Kızıldeniz’i geçmesi, Hz. İsa’nın doğumu ve ölümden kurtulup, diri olarak göğe çıkarılması Aşure günü olmuştur.

Muharrem ayı ve Aşure günü, Hıristiyan ve Yahudiler tarafından da mukaddes sayılırdı. Peygamberimiz Aleyhissalatü Vesselam Medine’ye hicret ettikten sonra orada yaşayan Yahudilerin de oruçlu olduklarını öğrendi.

Peygamberimiz (Sav) “Niye oruç tutuyorsunuz?” diye sordu. Onlar da, “Allah’ın İsrail oğullarını düşmanından kurtardığı bir gündür, Musa bu günde oruç tuttuğu için” dediler. (Buhari, Müslim)

“Aşure Gününde tutulan orucun Allah katında, o günden önce bir senenin günahlarına kefaret olacağını kuvvetle ümit ediyorum.” (Tirmizi)

“Aşure gününden bir gün önce, bir gün sonra da oruç tutarak Yahudilere muhale­fet edin.” (İ. Ahmed)

Sünnet sevabınını zenginleştirmek için, yahudilere benzememek için ve orucu tam Aşure gününe denk getirmemek için, Muharrem’in 9. 10. ve 11. günlerinde oruç tutulması tavsiye edilir.

Hicri aylar

1- Muharrem,
2- Safer,
3- Rebî’ül-evvel,
4- Rebî’ül-âhir,
5- Cemâziyel evvel,
6- Cemâziyel âhir,
7- Receb,
8- Şâban,
9- Ramazan,
10- Şevval,
11- Zilka’de,
12- Zilhicce.

Hicri takvim ile Miladi takvim farkı için bakabilirsiniz: Hicri takvim ayları

REKLAM

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
Kısa bir dua olarak bilinen ve özellikle ölüm haberleri olduğunda…