Anasayfa » Namaz » Teravih Namazı Sünnet-i Mükedededir

Teravih Namazı Sünnet-i Mükedededir

Teravih namazı Ramazan ayında her gece yatsı namazından sonra, vitir namazından önce yirmi rekat olarak iki veya dört rekatta bir selam verilerek cemaatle kılınır. Peki Teravih namazı farz mı, sünnet mi? Fazileti nedir ve nasıl kılınır.

REKLAM

Teravih namazının sünnet olması, Resûlullâh Efendimizin ve Hulefâ-i Râşidîn’in ona devam etmelerindendir. Resûlullâh Efendimiz (S.a.v.) ümmetine farz olur da yerine getiremezler korkusuyla teravih namazını mescidde kılmayı terk etmiştir. Bazılarının ‘Teravih sünnet değildir, onu Hz. Ömer ihdas etmiştir’ demelerine itibar olunmaz. Resûlullâh Efendimiz (S.a.v.) “Benim sünnetime ve benden sonra Hulefâ-yı Râşidîn’in sünnetlerine sımsıkı yapışınız” ve “Benden sonra geleceklere; Ebû Bekir ile Ömer’e iktida ediniz; uyunuz.” buyurmuşlardır. (Sünen-i Ebû Dâvud) Hz. Ömer (r.a.) Müslümanları teravih kılmak için mescide topladı. Hz. Ali (r.a.) “Hz. Ömer mescidleri nasıl nurlandırdı ise Allâh da onun kabrini nurlandırsın.” diye dua etti ve şöyle buyurdu:

Hz. Ömer‘in Müslümanları teravih için cemaat olarak toplaması, benden işittiği benimde Resûlullâh Efendimiz’den (S.a.v.) işittiğim şu Hadîs-i Şerîfden dolayıdır.

Resûlullâh Efendimiz (S.a.v.) buyurdular ki: “Allâhü Teala Arş-ı A’lânın civarında nurdan bir mekân yarattı ki ona Hazîratü’l-kuds denilir. Oradaki meleklerin adedini ancak Allâh bilir. Bu melekler bir an bile ara vermeden devamlı Allâhü Teâlâ’ya ibadet ederler. Ramazan geceleri geldiğinde Ademoğullarıyla birlikte namaz kılmak üzere yeryüzüne inmek için Rab’lerinden izin alır ve Ramazân-ı Şerîfin her gecesinde yeryüzüne inerler. Onların dokunduğu kimseler bir daha asla kaybetmiyeceği bir saâdete nâil olur; bir daha asla şekâvete düşmez, saîdlerden olurlar.” Hz. Ömer bu Hadîs-i Şerîfi işitince “Biz (ümmeti Muhammed) bu fazilete herkesten daha layıkız.” dedi ve teravihi cemaatle kılmak üzere Ashâb-ı Kirâmı mescide topladı.”

Teravih namazının bir hikmeti de şudur:

Her gün kıldığımız beş vakit namazın farzları on yedi rekattır ve vacip olan üç rekat vitir ile yirmi rekattır. Teravihde kıldığımız yirmi rekat de bunların eksiklerini tamamlayacaktır.

Teravih namazı nasıl kılınır

Yatsı namazı kılındıktan sonra ve vitir namazından önce kılınır. 20 rekat kılınır. Makbul olanı, her 2 rekatta bir selam vermektir. Ancak 4 rekatta bir selam verilerek de kılınabilir.

– Yatsı namazının farzı ve son sünneti kılındıktan sonra teravih namazına başlanır. İmam’ın arkasında kılan cemaat da “Niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya, uydum imama” diyerek niyet eder ve imamın tekbirinden sonra “Allahü Ekber” diyerek tekbir alır ve ellerini bağlar.

Daha fazlası için bakınız: Teravih namazı nasıl kılınır

“Şüphesiz Allah Ramazan orucunu farz kıldı. Ben de Ramazan gecelerini ihya etmeyi sünnet kıldım. Her kim inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek Ramazan’ı oruçla, gecelerini namazla ihya ederse, anasından doğduğu gün gibi günahlarından temizlenmiş olur.”(İbn Mâce)

“Ramazanı ihya etmenin, teravih namazı kılmakla hasıl olduğunu…” zikretmektedir.

REKLAM

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
Hicri takvime göre ikinci bin yılın müceddidi İmam-ı Rabbani Hazretleri…