Anasayfa » Genel » Halid Bin Velid’in Kısaca Hayatı

Halid Bin Velid’in Kısaca Hayatı

Uhud savaşını Müslümanlara kaybettiren ve Müslümanların en büyük düşmanlarından biri olarak tanınan Halid Bin Velid kimdir, daha sonra nasıl Müslüman olmuştur. Müslümanların en azılı düşmanlarından biri iken İslam ordusunun en önemli komutanlarından biri haline nasıl gelmiştir? Kısaca Halid Bin Velid (ra)’nın hayatı ve başarıları.

REKLAM

Halid Bin Velid’in Kureyş soyundan olan ailesi askeri alanlarda eğitimli ve uzmandı. Ailesi 587 yıllarına Mekke’de dünyaya gelen oğulları Halid’i askeri konularda iyi yetiştirmişlerdi. Ama aynı zamanda ailesi İslam düşmanıydı da. Babası Hz. Peygamber’in (sav) ve Müslümanların karşısında olduğu için oğlunu da o şekilde yetiştirmiştir. Kardeşi İslam ile şereflenirken Halid Bin Velid ilk zamanlarda devamlı Müslümanlara karşı savaşmıştır.

Müslümanların ilk büyük savaşı olan Bedir savaşına katılmayan Halid Bin Velid, Bedir’in intikamı olan Uhud savaşına katılmıştır. Halid, ilk defa Uhud Savaşı’nda Müslümanlara karşı savaşmıştır.

Uhud savaşında Halid’in rolü

Halid Bin Velid, Uhud savaşından itibaren Müslümanların karşısında olan Kureyş ordusunun süvari birliğinin kumandanlığını yapmıştır. Uhud Savaşı Müslümanların yenildiği ilk savaştır ve bu savaşta Müslümanların kaybetmesinde Mekkeli Müşriklerin arasında yer alan Halid Bin Velid’in rolü büyüktür.

Hz. Muhammed (Sav), 700 kişilik İslam ordusuyla Uhud dağına doğru hareket etti, İslam ordusuna savaş düzeni aldırdı ve dağın en stratejik noktasına 50 kişilik bir okçu birliğini yerleştirdi. Peygamberimiz (Sav) bu okçulara yerinden ayrılmamalarını emretmişti. Savaşın başlamasıyla Müslümanlar üstünlüğü sağladı ve savaşın kazanıldığını düşünen okçu birliği yerlerini terk etmeye başladı. Halid Bin Velid’de bunu fak edince İslam ordusunun arkasına dolanarak arkadan hücum etmiş ve Müslümanları yenilgiye uğratmıştır.

Mekkelilerin, Müslümanlar üzerine yaptığı son sefer olan Hendek Savaşında son olarak Müslümanlara karşı savaşmıştır. Hendek savaşında Müslümanlara karşı bir başarı kazanamamıştır. Hudeybiye Antlaşmasında da Müslümanların karşısında yer almıştır.

Halid’in Müslüman olması

628 yılında Umre yapmak için Mekke’ye yola çıkan Hz. Peygamber (Sav) ve beraberindeki Müslümanları Mekke’ye sokmak istemeyen Kureyşliler, Halid b. Velid’in kumanda ettiği bir süvari birliği kurdular. Sahabelerile birlikte öğle namazı kıldığı sırada Peygamber Efendimiz’e (Sav) hücum etmeyi düşünen Halid bundan vazgeçti ve geri çekildi.

Halid Bin Velid, daha önce Müslüman olan kardeşi sayesinde Müslüman olmaya karar verdi. Bazı sahabeler ile birlikte Medine’ye giderek Peygamber Efendimiz’in (Sav) huzurunda kelime i şehadet getirerek Müslüman oldu.

Halid Bin Velid, Hz. Peygamber’den (Sav) günahlarını bağışlaması için dua etmesini isteyince Hz. Peygamber (Sav), “İslamiyet daha önceki günahları siler” cevabını verdi. Bu zamandan sonra Halid artık kılıcını İslam’ın hizmetine sunmuş ve ömrünün sonuna kadar İslam ordusu için savaşmıştır.

Başarıları

Müslüman olduktan sonra katıldığı ilk savaş Bizanslılara karşı yapılan Mute Savaşıdır. İslam ordusunun, kendisinden üstün olan ordu karşısında daha fazla zayiat vermeden geri çekilerek Medine’ye dönebilmiş olması bir başarı olarak değerlendirilmiştir. Müslümanlara kumandanlık yapan Halid b. Velid bu savaşta gösterdiği üstün kahramanlık sebebiyle Hz. Peygamber (Sav) tarafından övülmüş ve “Allah’ın kılıcı” (Seyfullah) unvanı almıştır.

Mekke’nin fethinde, dört kol halinde şehre giren İslam ordusunun sağ kol birliğinin kumandanlığını yaptı. Halid, Kureyş birliğini kısa bir sürede bozguna uğratarak şehrin fethi sırasındaki tek mukavemeti kırdı.

Hz. Peygamber’in (Sav) vefatından sonra ilk halife olan Hz. Ebu Bekir’in önderliğinde İslam ordusunun kumandanlığını yapmaya devam etmiştir. Halid, Mezopotamya’nın büyük bir bölümünü kontrol altına almıştır. Bununla beraber Suriye ve İran’ı üç sene gibi kısa bir zamanda İslam devletine bağlamıştır.

Müslümanlarla birlikte 100’den fazla savaşa katılmış ve hiçbirinde yenilmemiştir. Böylece İslam’ın en büyük komutanlarından biri olmuştur. Peygamber Efendimiz (Sav), Halid hakkında şu hadisi buyurmuştur;

 “Halid bin Velid’e gelince, o her şeyini sizin için vermiştir, nesi var nesi yok harplerde Allah yolunda sarfetmiştir.” (Ebu Davud)

Vefatı

İkinci halife Hz. Ömer, 639 yıllarında Halid bin Velid’i başkomutanlıktan azletmiştir. Yüzlerce savaş geçiren Halid bin Velid’e Allah şehit olmayı nasip etmemiş ve 642 senesinde hastalanarak vefat etmiştir.

REKLAM

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
2020 yılında idrak edeceğimiz dini günler, 2020 yılındaki mübarek gün…