Anasayfa » Ramazan » Ramazan Ayına Girerken…

Ramazan Ayına Girerken…

Bilindiği gibi İslam dini beş esas üzerine kurulmuştur ve bunlara İslamın 5 şartı da denir. Bu beş şartın bir tanesi de ramazan orucu tutmaktır. Kur’an ayetleri ve hadisler ramazan ayının ve oruç tutmanın öneminden bahsetmektedir. Ramazan ayına özel teravih namazı gibi ibadetler bulunur. Peki ramazana girince okunacak dua, kılınacak nafile bir namaz bulunur mu?

Ramazan ayı ve oruç ile ilgili bilinen ayetlerden biri Bakara suresindedir.

“(O sayılı günler), insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur’an’ın kendisinde indirildiği Ramazan ayıdır. Öyle ise içinizden kim bu aya ulaşırsa onu oruçla geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutsun. Allah size kolaylık diler, zorluk dilemez. Bu da sayıyı tamamlamanız ve hidayete ulaştırmasına karşılık Allah’ı yüceltmeniz ve şükretmeniz içindir.” (Bakara suresi, 185. ayet)

Yine bununla ilgili hadiste Hz. Peygamber şöyle buyurur;

“Ramazan orucu farz, teravih sünnettir. Bu ayda oruç tutup, gecelerini de ibadetle geçirenin günahları affolur.” (Nesai)

Daha başka bir çok ayet ve hadis vardır ve bunlardan anlaşılacağı üzere oruç tutmak farzdır, ramazan ayının fazileti de çok fazladır. Bu ayda özellikle 5 vakit namazlarımıza, orucumuzu aksatmamalı, daha fazla da sünnet olan ibadetleri yapmalı, daha fazla dua etmeliyiz.

“Ramazan ayı girdiği zaman cennetin kapıları açılır, cehennemin kapıları kapanır ve şeytanlar da zincire vurulur” (Müslim)

Ramazan ayı namazı

Bu mübarek aya girilirken yani Ramazan-ı şerifin ilk akşamı (Ramazan’ın ilk gününe bağlayan gece) akşamla yatsı arasında 2 rekat şükür namazı kılınabilir. Ramazan ayı namazı diye bir namaz yani ramazan ayına özel olan namaz yoktur ama Allah bu aya bizi eriştirdiği için şükür niyetiyle nafile namaz kılınabilir.

Ramazan ayı duası

Yukarıda da yazdığımız gibi mübarek ve faziletli bir ay olması sebebiyle yapılan ibadetler, edilen dualar, yapılan şükürler, verilen sadakalar gibi tüm amellerimiz bu ayda fazlalaşır. Ramazan ayı duası olarakta “Yâ Rabbî, beni Ramazân-ı şerîf ile müşerref kıldığın için sana şükrediyorum” denebilir ve herkes kendine göre gönlünce dua edilebilir. Çünkü Ramazanda Allah’ı zikreden mağfiret olunur. Ve o ayda Allah’tan dilekte bulunan kimse de mahrum edilmez.

Ramazan ayında özellikle sünnet olan teravih namazlarını eda etmeli, ramazanın sonlarına rastlayan Kadir gecesini de değerlendirmeliyiz. Peygamber Efendimiz (sav) teravih ve kadir gecesi için şöyle buyurmuşlardır;

“Allâh Teâlâ Ramazan’da orucu farz kıldı, ben de (teravih) namazını sünnet kıldım.” (İbn-i Mace)

Bakınız: Teravih namazı nasıl kılınır

“Kadir gecesini, kim sevabına inanıp onu kazanmak ümidiyle ihya ederse, geçmiş günahları affedilir.” (Müslim)

On bir ayın sultanı denmesi de bu ayın bu kadar faziletli olmasındandır. Bütün diğer aylarımızı da ramazan ayı gibi ibadet aşkı ile geçirmeyi, günahlardan kaçmayı bizlere Rabbim nasip eylesin.

REKLAM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
Miraç, yükseğe çıkma anlamındaki söz. Arapça uruc sözcüğünden türetilmiş olup…