Bin aydan daha hayırlı olarak bildiğimiz Kadir Gecesi tam olarak nedir? Bu mübarek Kadir Gecesinde ne oldu? Bu gecenin faziletleri ve hikmeti nelerdir bilmeyenler için Kur’an ve hadislere göre açıklayalım. Ayrıca Kadir gecesinde ne yapılmalı, hangi ibadetler yapılır bölümlerine yazımızın sonunda yer verilmiştir.
Bilindiği gibi Kur’an-ı Kerim, en son gönderilen ilahi kitaptır. Hz. Muhammed’e (sav) Allah tarafından tüm insanlar için gönderilmiş olan Kur’an Peygamber Efendimiz’e (sav) vahiy yoluyla indirilmiş ve onda hiçbir beşer söz yani insanların yazdığı bir söz bulunmamaktadır. Kur’an’daki her kelimenin seçimi, ayetlerin dizilişi ve manaları tamamen Yüce Allah’a aittir.
İlk Vahiy
Her şeyin bir ilki olduğu gibi Kur’an-ı Kerim’in inmeye başlamasınında bir ilki vardır. Peygamberimiz (sav) 610 yılında Ramazan ayında bir Pazartesi gecesi yine Hira’daki mağaraya çekilmiş, gönlü ve bütün varlığı ile Allah’a yönelmişti. İşte bu sırada meleklerin en büyüğü olan Cebrail (a.s.), Allah’ın emriyle peygamberimize gelerek “Oku!” dedi ve bu emri üç defa tekrarladı. Sevgili Peygamberimiz, “Ne okuyayım?” deyince Cebrâil (a.s.), Kur’an-ı Kerim’den beş ayeti tebliğ etti. Böylece ilk vahiy geldi ve Kur’an-ı Kerim nazil olmaya başladı.
Kur’an’da ilk inen 5 ayet için bakabilirsiniz: Alak suresi ilk 5 ayeti
İşte bu mübarek gece Kadir Gecesidir. Kur’an’ın bu gece indirildiğine dair pek çok ayet vardır. Kadir suresinin konusu tamamen Kur’an-ı Kerim’in bu gecede indirilmesini anlatmaktadır. Kadir suresinde geçen “kadr” kelimesi sözlükte “güç, değer, şeref” gibi anlamlara gelmekte ve Kuran’ın bu gecede indirilmesinin geceyi şereflendirdiğini ve kadrini yücelttiğini ifade etmek için sureye bu isim verilmiştir.
Kur’an-ı Kerim’in inmeye başladığı gece Kadir Gecesidir.
Kadir Gecesi ne zaman
Bakara suresi 185. ayette yazdığı gibi Kur’an’ın indirildiği ay ramazan ayıdır. Buna göre Kadir gecesinin ramazan ayı içerisinde olduğu açıktır; ramazanın hangi gecesine denk geldiği konusunda farklı görüşler vardır.
“Ramazan ayı insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur’ân’ın indirildiği aydır…”
Buhari ve Müslim’in kaydettiği, Hz. Aişe’ye (ra) isnad edilen ve Alak suresinde nakledilen bir hadiste Hz. Peygamber’e (s.a.v.) ilk vahyin Ramazan’ın 27. gecesinde geldiği bildirilmiş; bundan dolayı Kadir gecesinin Ramazan’ın 27. gecesi olduğu yönünde genel bir kanaat oluşmuştur.
“Kadir Gecesi ile ilgili rüyalarınızın, Ramazan’ın son yedi gecesi üzerinde toplandığını görüyorum. O halde Kadir Gecesi’ni arayan onu Ramazan’ın son yedi gecesinde arasın!” (Buhari)
Kadir suresi
Bu surenin ayetleri kadir gecesinde Kur’an-ı Kerim’in indiğinin yanı sıra bu gecenin önemide anlatmaktadır.
1.ayet: İnna enzelnahü fiy leyletilkadr (Biz O’nu Kadir gecesinde indirdik.)
2.ayet: Ve ma edrake ma leyletülkadr (Kadir gecesinin ne olduğunu sen nereden bileceksin?)
3.ayet: Leyletülkadri hayrüm min elfi şehr (Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.)
4- Tenezzelülmelaiketü verruhu fiyha biizni rabbihim min külli emr (Melekler ve Ruh (Cebrail veya Ruh adındaki melek) o gece Rablerinin izniyle, her iş için inerler.)
5- Selamün hiye hatta matle’ılfecr (O gece, tanyeri ağarıncaya kadar süren bir selâmettir.)
Kadir suresi sesli okunuşu için ilgili sayfamıza bakabilirsiniz: Kadir suresi
Surede bu mübarek gecenin önemi, insanlar için hayır ve bereketi üzerinde durulmuştur. Kadir gecesinde yapılan ibadet ve hayırların, içinde Kadir gecesinin bulunmadığı tam bin ayda yapılanlardan daha çok sevap getireceğini belirtilmektedir. Bu sure aslında Kadir gecesinde ne oldu sorusuna cevap veren bir suredir.
Kadir gecesinde ne yapılmalı
Bu geceyi, Kur’an okuyarak, namaz kılarak, dua ederek, tövbe ve istiğfarda bulunarak geçirmek önemlidir. Peygamberimiz (sav) bir hadisi şerifinde bu gecenin ibadetle geçirilmesinin önemini vurgulamış ve kişinin günahlarının af olunacağı müjdesini vermiştir.
“Kim ki faziletine inanarak ve mükafatını Allah’tan bekleyerek Kadir gecesini ibadetle geçirirse geçmiş günahları bağışlanır.” (Müslim)
Hz. Peygamber’in (sav) eşi Hz. Aişe (ra) diyor ki: “Peygamberimize;
– Ey Allah’ın Rasûlü! Kadir gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim” diye sordum. Peygamberimiz:
“Allah’ım, şüphesiz sen affedicisin, ikram sahibisin, affetmeyi seversin, benide affet”
“Allâhumme inneke afüvvün, kerîmün, tühibbül afve, fa’fü ann”
diye dua et” buyurdu. (Tirmizi)
Tavsiye
Kadir gecesini değerlendirmek adına farz ibadetler (ramazan ayında olunduğu için zaten oruç tutuyoruz, 5 vakit namaz kılıyoruz) ile birlikte şu ibadetleride yapabilirsiniz;
Tesbih namazı kılınız; ömürde bir kez olsun kılınması tavsiye edilen müstehap olan bir namazdır. Kandil günlerinde camilerde cemaatle kılınan bir namazdır. Bakınız: Tesbih namazı
Teheccüd namazı kılınız; Peygamber Efendimize (sav) vacip yani farz hükmündeydi. Bu namaz O’nun ümmeti için sünnet-i müekkededir. Bakınız: Teheccüd namazı
Tövbe İstiğfar getiriniz; müminler için manevi bir temizliktir tövbe. Yapmış olduğumuz yanlışlardan, günahlardan temizlediğimiz bir andır ve Rabbimizin kullarına tanımış olduğu bir haktır. Bakınız: Tövbe duası
Salavat getiriniz; Peygamber Efendimiz’i (sav) anmak, O’na selam göndermek salavat getirmek demektir. Bakınız: Salavat nasıl getirilir
Kur’an okuyunuz; “Kur’an okuyunuz, zira O, kıyamet gününde sahibine (okuyana) şefaatçı olarak gelir.” hadisi şerifindeki gibi Kur’an’ın indirilmeye başlandığı bu gecede elimizden geldiği kadar Kur’an okumalıyız.
Dua ediniz; Duanın en güzel tarifi belki de “istemek”tir. Samimi ve kalpten dua etmeyi unutmayalım.
Allah’ım! Bizleri Kadir gecesinin kadrini bilenlerden ve bu geceyi hakkıyla ihya edenlerden eyle. Allahım! Sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet. Amin
Admin elinize sağlık siteniz çok anlaşılır ve düşünülerek yapıldığı her halinden belli bu bilgileri bizlere sunduğunuz için teşekkürler.