Anasayfa » Namaz » Teravih Namazının Faziletleri

Teravih Namazının Faziletleri

Ramazan ayı gelince şüphesiz en önemli ibadet farz olan oruç ve beraberinde Ramazan ayına has Teravih namazıdır. Teravih Peygamber Efendimiz’in (SAV) devamlı olarak kıldığı bir namaz olarak sünnet-i müekkede hükmündedir. Teravih namazının faziletleri nelerdir, hadislerle beraber yazmaya çalışalım.

REKLAM

Teravih namazı Ramazan ayı boyunca yatsı namazından sonra kılınır. Teravih namazının camide cemaatle kılınmasının sevabı çok daha fazladır. Fakat tek başına da teravih kılınabilinir.

Bakınız: Teravih namazı kılınışı

Ramazan ayında işlenen her iyiliğe, yapılan her ibadete bin kat sevap verilmekte, Cehennem kapıları kapanıp Cennet kapıları açılıyor ve şeytanlar zincire vuruluyor. Bunlardan dolayıda Teravih gibi nafiler namazlar daha da büyük önem taşımaktadır.

“Ramazan ayı girdiği zaman cennetin kapıları açılır, cehennemin kapıları kapanır ve şeytanlar da zincire vurulur” (Müslim)

Teravih ile ilgili hadisler

Ramazan gecelerini teravih kılarak değerlendirmek, geçmiş günahların bağışlanması gibi çok büyük bir bahtiyarlığa vesile olmaktadır.

“Ramazan ayında inanarak ve sevabını umarak teravih namazı kılanın, günahları affolur.” (Nesâi)

“Kim inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek Ramazan namazını (Teravih) kılarsa, onun geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhari)

“Allâh Teâlâ Ramazan’da orucu farz kıldı, ben de (teravih) namazını sünnet kıldım.” (İbn-i Mace)

Teravih namazı kaç rekat

Teravih namazı 20 rekat kılınır. Makbul olanı, her 2 rekatta bir selam vermektir ama bununla beraber 4 rekatta bir selam verilerek de teravih kılınabilir.

Bazen yorgunluk, meşguliyet ve bunun gibi nedenlerle teravih namazının evde 8, 10, 12, 14, 16, 18 rekat kılınması halinde sünnet yerine getirilmiş olur. Ancak cemaate iştirak etmeye çalışmak daha iyidir. (Diyanet)

Yatsı namazının ilk sünneti, farzı ve son sünneti kılındıktan sonra teravih namazı kılınır. En sonda vitir namazı kılınır. Hepsi beraber toplam 33 rekat namaz kılınmış olunur.

Bakınız: Teravihte okunan sure ve dualar

Teravih namazının hükmü

Hz. Resulullah (sav) ashabıyla beraber cemaat halinde bu namazı kılmış, onların iştiyakını görünce farz olur endişesiyle cemaatle kılmayı terk ederek yalnız kılmaya devam etmiştir. (Buhari, Müslim)

Peygamber Efendimiz (sav) bununla beraber yukarıda yazdığımız hadisteki gibi, “Kim inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek Ramazan namazını (Teravih) kılarsa, onun geçmiş günahları bağışlanır.” buyurarak ümmeti teravih namazına teşvik etmiştir. Bu nedenle Teravih namazının faziletleri, sevabı çok fazladır.

REKLAM

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
Bilindiği gibi İslam dini beş esas üzerine kurulmuştur ve bunlara…