Anasayfa » Etiket Arşivi: sünnet

Etiket Arşivi: sünnet

Teravih Namazının Faziletleri

Teravih namazının faziletleri, teravih namazı hükmü

Ramazan ayı gelince şüphesiz en önemli ibadet farz olan oruç ve beraberinde Ramazan ayına has Teravih namazıdır. Teravih Peygamber Efendimiz’in (SAV) devamlı olarak kıldığı bir namaz olarak sünnet-i müekkede hükmündedir. Teravih namazının faziletleri nelerdir, hadislerle beraber yazmaya çalışalım. Teravih namazı Ramazan ayı boyunca yatsı namazından sonra kılınır. Teravih namazının camide …

Devamını oku »

Perşembe Gecesi Yapılacak İbadetler

Perşembe gecesi yapılacak ibadetler, kılınacak namaz

Perşembe gecesi yani perşembeyi cumaya bağlayan geceler, cuma gününün fazileti münasebetiyle çok değerlidir. Bu geceleri ibadetle, dualarla, tövbe ve istiğfarla geçirmek Müslümanlar için sevaptır, sünnettir. Peki perşembe gecesi yapılan ibadetler, perşembe gecesi kılınacak namaz nedir? Perşembe geceleri ne yapılmalı? Yapılan dualar ve ibadetler her zaman değerlidir ve sevaptır. Ama bununla …

Devamını oku »

Peygamberimiz (Sav) Bayramda Neler Yapardı

Peygamberimiz bayramda ne yapardı, bayramları nasıl geçirirdi

Ramazan bayramı ve Kurban bayramı şüphesiz müslümanlar için önemli ve faziletli bir gündür. Bayram denince sadece bayramlaşmak, tatil yapmak, ziyaret yapmak akıllara gelmemeli. Dini bayramlar mübarek günlerden sayıldığı için bu günleri hakkıyla geçirebilmek bir müslüman için önemlidir. Peki önderimiz Hz. Muhammed (sav) bayram günlerini nasıl geçirirdi, Peygamberimiz bayramda ne yapardı… …

Devamını oku »

Peygamber Efendimiz’in (Sav) Vasiyetleri

peygamber efendimizin vasiyetleri

Allah’ın son elçisi ve İslam dininin peygamberi olan Hz. Muhammed (Sav) ümmetine hatta tüm insanlığa tebliğlerde bulunmuştur. O’nun öğrettiği, yaptığı, tavsiye ettiği her şey birer vasiyettir ve Müslümanların üzerine görevdir. Ama özellikle vefatına yaklaşırken üzerinde durduğu Peygamberimizin vasiyetleri ve tavsiyeleri bulunur. Bunları hadislerle aktarmaya çalışalım; Kur’an’ı Kerim ve Sünnet Müslümanların …

Devamını oku »

Sakal Bırakmanın Hükmü Nedir?

sakal bırakmanın hükmü, sakal bırakmak

Erkekler fıtrat olarak sakal bırakabilirler. Müslüman erkekler için sakal bırakmanın hükmü sünnettir. Peygamber Efendimiz’in (Sav) kendisi sakal bırakmış ve bunu tüm ümmetine tavsiye etmiştir. Hem Efendimiz’in bir davranışı olduğundan hem de Müslüman erkeklere tavsiye ettiğinden sünnet sevabı çok fazladır. Kısaca Peygamberimiz’in (Sav) hem fiili, hem de kavli bir sünnetidir. Sakal …

Devamını oku »

Sağ El İle Yemek Yemenin Hükmü

sol elle yemek yemek

Yemek yemek için kullandığımız elin sağ el veya sol el olması dinimiz açısından önemli mi, sol elle yemek yemek günah mı, bunun hükmü nedir? gibi sorular sitemize gelmektedir. Biz de bu konuyu yine güvenilir kaynaklardan araştırarak konu ilgili hadisleri de aktarmaya çalıştık. İlk olarak sol el ile bir şeyler yiyip …

Devamını oku »

Cuma Günleri Okunacak Dualar

cuma günü okunacak dualar

Allahü teala, Cuma gününü Müslümanlara mahsus kılmıştır. Cuma günü müminlerin bayramı, günlerin en faziletlisi sayıldığı için cuma günlerinde yapılan ibadetlerin, edilen duaların ayrı bir önemi bulunur. Peki özellikle cuma günü okunacak dualar var mıdır, varsa bu dular hangileridir? Ebû Hüreyre (ra)’dan rivayet edildiğine göre Peygamberimiz (sav) şöyle buyurmuştur; “Üzerine güneş …

Devamını oku »

Cevşen Nedir, Ehl-i Sünnette Yeri Var Mı?

Cevşen nedir, Cevşen asmak, cevşen-i kebir

Cevşen kelime anlamı olarak Cevşen “zırh”, “savaş elbisesi”, “büyük zırh” anlamlarına gelmektedir. Bazı kişiler bu anlamlarından dolayı kolye gibi asar, okur veya üzerlerinde taşır. Cevşen aslında bir duadır ve Cevşenü’l-Kebir, Cevşen-i Kebir olarakta yani dua kitabı olarakta geçer. Cevşenin Peygamberimiz’e (sav) vahyedilmiş bir dua olduğu söylenir ama bu konu hakkında …

Devamını oku »

Efali Mükellefin Nedir ve Nelerdir

Efali Mükellefin nedir, nelerdir, mükellefin görevleri nelerdir

Dini bir terim olarak çok kullandığımız ama genel olarak adını bilmediğimiz bir terimdir Efal-i Mükellefin. Kelime anlamı olarak “mükelleflerin fiilleri” anlamına gelmektedir ve içinde; farz, sünnet, vacip gibi terimleri kapsayan genel bir ifadedir. Peki Efali Mükellefin nelerdir, tam olarak hangi davranışlardan oluşur? Bir mükellefin yapmış olduğu işler, görevler yani Efal-i …

Devamını oku »

Namazdan Sonra Tesbih

namazdan sonra tesbih, tesbihat nasıl yapılır

Namaz kıldıktan sonra tesbihat yapmak ve dua etmek sünnettir. Namazın dışında bir zikirdir tesbih yapmak. Namazdan sonra tesbih yapılırsa sevabı ve fazileti çok olur, yapılmazsa bir günahı yoktur ama bu sünnet sevabından mahrum kalınmış olur. Kısaca tesbihat yapmak farz değil, sünnettir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) zamanında tesbihat vardı. Resulullah (s.a.v.) ve …

Devamını oku »