Anasayfa » Genel » Sağ El İle Yemek Yemenin Hükmü

Sağ El İle Yemek Yemenin Hükmü

Yemek yemek için kullandığımız elin sağ el veya sol el olması dinimiz açısından önemli mi, sol elle yemek yemek günah mı, bunun hükmü nedir? gibi sorular sitemize gelmektedir. Biz de bu konuyu yine güvenilir kaynaklardan araştırarak konu ilgili hadisleri de aktarmaya çalıştık.

REKLAM

İlk olarak sol el ile bir şeyler yiyip içmenin hükmü nedir, diyanet tarafından verilen fetvaya bakalım. Bu konuda Peygamber Efendimizin (sav) sağ elle yeme konusundaki tavsiyelerinden bahsedilmiş ve yine Hz. Peygamberin sol elle yemek yemeyi hoş karşılanmadığı anlatılmıştır. Dolayısıyla Peygamber Efendimizin (sav) tavsiyelerine uymak bir müslümanın vazifesidir. Bu nedenle ebeveynlerin çocuklarına yemek yeme adabında sağ elle yeme ve içmeyi öğretmeleri gerekir denilmiştir. Bununla birlikte fiziki bir engel sebebiyle sağ elini kullanamayan kimselerin sol elle yeme içmesinde ise bir sakınca olmadığı belirtilmiştir.

Sol eli kullanmak haram mı?

Sol elle yemek yemek haram değildir. Ama Peygamber Efendimiz (sav) yemek adabı olarak sol eli kullanmayı uygun görmemiştir. Çünkü Peygamberimiz (sav) sağ eli yemek ve içmekte sol eli ise taharette (temizlikte) kullanmış ve müslümanlara da bunu tavsiye etmiştir.

Bundan dolayı sağ elle yemek yemek; sol elle de taharet yapmak sünnettir. Bunun aksini yapmak deminde yazdığımız gibi haram veya günah değildir. Ama buna mazeretimiz olmadığı halde uymamamız sünnet sevabından mahrum kalmamıza yol açar.

Bir müslüman sağ el ile yemek yemeyi ve çocuklarına da küçük yaştan itibaren bir şey yiyip içerken sağ elini kullanmayı öğretmesi gerekir.

Bakınız: Sünnet nedir

Ömer i. Ebi Seleme (ra) rivayetine göre bir hadisi şerifte Hz. Peygamber (sav) şöyle buyuruyor;

“Resulullahın terbiyesinde bir çocuk iken bir gün yemek esnasında elim tabağın her tarafını dolaşıyordu. Resulullah (sav) beni şöyle uyardı;

‘Evlat! Bismillah de, sağ elinle ve önünden ye!’ Ben Resulullahın bu uyarısından sonra hep öyle yedim” (Buhari)

Solak olmak

Solak olmak ızdırari kaderdir yani tercih etme hakkımız olmayan bir konudur bize irademiz dışında verilmiştir. Solak olan kimselerin de kendini alıştırdığı zaman sağ elle yemek yemeye alıştıkları görülmektedir. Önemli olan burada anne ve babaların küçüklükten itibaren çocuğunu yemek yerken sağ eline kullanmaya alıştırmasıdır.

Eğer sünnete dikkat eden bir anne ve baba çocuklarını yemek yerken sağ elini kullandırmaya alıştırmazsa ve çocuklar devamlı sol elini kullanırsa zaman geçtikçe bunu değiştirmek zorlaşabilir.

İbni Ömer (ra)’ın rivayetine göre bir hadisi şerifte Hz. Peygamber (sav) şöyle buyuruyor;

“Sizden biriniz sakın sol eliyle yiyip içmesin. Çünkü şeytan soluyla yer içer.” (Müslim)

Bir hadisi şerifte sol eliyle yemek yiyen birini uyarması ve kişinin de sağ elimi kullanamıyorum demesi üzerine Hz. Peygamber “Kaldıramayacaksın!” diyerek beddua etmiştir. Fakat İslam Alimleri buradaki bedduanın sol elini kullandığı için değil, sağ elini kullanabilecekken kullanmayarak yalan söylemesi ve emre itaat etmemesinden dolayı olduğunu nakleder. Yani burada yalan söylenmesine verilen bir ceza söz konusudur.

Özetle; hem yemek yeme adabına uymak için hem de sünnet sevabından mahrum kalmamak için sağ elle yemek yemeye dikkat etmeliyiz.

REKLAM

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
Lokman Hekim Kur'an'da adı geçen peygamberlerden biridir. Lokman suresinde ismi…