Anasayfa » Genel » Haram Olan Davranışlar

Haram Olan Davranışlar

İslam dininde haram olan dazı davranışlar ve yapılması istenmeyen şeyler vardır. Bilindiği gibi Haram; Allah’ın, Kur’an-ı Kerimde, “yapmayınız” diye açıkça yasak ettiği şeylerdir. Allah’a ve Kuran-ı Kerim’e iman edip, Kur’an’da haram olan davranışlar bu kadar açık yazılmışken maalesef günümüzde bilerek veya bilmeyerek yasak olan, Kuran’da haram olan şeyler yapılabiliyor.

Bunun üzücü ve endişe verici tarafı, toplumda haram olan bir davranışın sanki çok normalmiş gibi açık bir şekilde ve iftiharla yapılması. Müslüman olarak yetişen bir genç iyi bir dini eğitim almamışsa, sanki bu yasak olan şeylerin normal olduğunu düşünebilir. Çünkü o yasak olan şeyi yapan da müslüman, her zaman yapıyor, tavsiye ediyor ve bu günahtan pişman olmuyor. Biz bu yazımızda günümüzde yaygınlaşan fakat Kur’an da ayetlerle net bir şekilde haram olduğu belirtilen şeyleri yazmaya çalışacağız.

“Günahın açığını da gizlisini de bırakın! Çünkü günah işleyenler, yaptıklarının cezasını mutlaka göreceklerdir.” (En’am suresi, 120. ayet)

İçki içmek

Çevremizde maalesef fazlasıyla gördüğümüz; televizyon dizilerinde, internette, sosyal medyada, çok normalmiş gibi paylaşılan, çarşıda pazarda, yemeklerde çok normalmiş gibi içilen içki. Biz tabi ki kimseye karışma hakkına sahip değiliz, herkes kendi özgür iradesiyle kanunlar çerçevesinde istediği hayatı yaşayabilir. Biz sadece açık olan bir tebliği buradan paylaşıyoruz. İnanın burda yazılan şeyleri okuyupta; “Ben müslümanım ama bunu haram olduğunu bilmiyordum” diyen kişiler oluyor ve olacaktır.

Kur’an da içki içmenin haram olduğu birden fazla ayette yazılmıştır.

“Ey iman edenler! (Aklı örten) içki (ve benzeri şeyler), kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak, şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz.” (Maide suresi, 90. ayet)

“Şeytan, içki ve kumarla, ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık vazgeçiyor musunuz?” (Maide suresi, 91. ayet)

Faiz

Yine tüm dünyada ve ülkemizde çoğu müslümanın bilerek veya bilmeyerek bulaştığı bir sistem. Yüce Allah’ın yasakladığı her şeyin bu dünyada insana, aileye ve topluma zararı vardır. Faiz batağı, faiz borcu gibi ifadelerde bu zararlardan bazıları. Faiz ile ilgili Kur’an da bir çok ayet vardır.

“Ey iman edenler! Allah’tan korkun. Eğer gerçekten inanıyorsanız mevcut faiz alacaklarınızı terkedin.” (Bakara suresi, 278. ayet)

“Ey iman edenler! Kat kat arttırılmış olarak faiz yemeyin. Allah’tan sakının ki kurtuluşa eresiniz.”   (Al-i İmran suresi, 130. ayet)

Gıybet

Gıybet belki de çoğu kişi tarafından yanlış ve günah olduğu düşünülmeyen ama bir o kadar günah ve zarar verici bir olaydır. Nedir gıybet; dedikodu yapmaktır kısaca. Gıybet etmenin en büyük günahlardan biridir. Bir kişinin arkasından kendisinin hoşuna gitmeyecek sözler söylemek gıybettir ve toplumda insanlar arasındaki sevgiyi azalttığı ve huzursuzluk çıkarttığı için dinimizce büyük günahlar arasında sayılır.

“Ey iman edenler! Zannın bir çoğundan sakının. Çünkü zannın bir kısmı günahtır. Birbirinizin kusurlarını ve mahremiyetlerini araştırmayın. Birbirinizin gıybetini yapmayın. Herhangi biriniz ölü kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? İşte bundan tiksindiniz! Allah’a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allah tövbeyi çok kabul edendir, çok merhamet edendir.” (Hucurat suresi, 12. ayet)

Gıybet ve iftira da günahtır, haramdır. Bunların ayrımını Peygamber Efendimiz (sav) hadisinde çok güzel açıklamıştır;

“Eğer söylediğin şey onda varsa gıybet ettin; yoksa, o zaman ona iftira ettin demektir” (Müslim, Ebu Davud)

Kumar, piyango, şans oyunu

Hem bu dünya için hem de ebedi hayat için büyük bir yıkımdır kumar. Kumar oynamak deyince sadece kumar masasında büyük paralarla oynanlar akla gelmemeli. Maalesef yine toplumda çok fazla rağbet gören, at yarışı, piyango, loto, iddaa gibi şans oyunlarıda kumar olarak geçmektedir. Bu oyunlarda artık internetten, telefondan, mahalledeki bakkaldan bile oynanabilmektedir.

“Şeytan, içki ve kumarla, ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık vazgeçiyor musunuz?”  (Maide suresi, 91. ayet)

Kumar, kişiye alışkanlık vermesinden dolayı son derece zaralıdır. Belki de kumar oynayanın yuvasını yıkana kadar bu illete devam ettiğine şahit olmuşuzdur. Bazen sorulabiliyor; at yarışı, futbol bir spordur neden haramdır gibi. Tabiki bu sporlar haram değil; İslam, haram içermeyen spor, oyun ve eğlence çeşitlerini helal kılmış. Fakat bu sporların kumar aracı yapılmasını yasaklamıştır.

Bundan dolayı, Milli Piyango, toto, loto, at yarışları, iddaa gibi oyunlar da kumardır. Bunlardan çıkan her türlü para ise, haramdır.

“İnsan için ancak çalıştığı vardır. ” (Necm suresi, 39. ayet)

Yalan söylemek

Pembe yalan, tatlı yalan gibi yalanı meşrulaştırmaya çalışanlar olsada yalan yalandır. İnsanın hem kendine hem de başkalarına karşı güvenini kaybetmesine neden olan, sosyal ilişkilerini zayıflatan bir olaydır. Bir konu hakkında bir bilgimiz yoksa, o hususta konuşmamalıyız; yanlış kesin bilmediğimiz şeyleri söyleyerek yalancı durumuna düşmemeliyiz.

Boş yere yalan konuşmak günahtır ama kendimize zararı gelecek bir durum varsa yalan söylemek caiz görülür. Yalanı bile bile söylemek, başkasını zarara uğratacak yalanlar söylemek, ayetler hakkında yalan söylemek, ticarette yalan söylemek günahtır. Örneğin sattığın malın özrü olduğunu bilipte çok sağlam mal deyip satarsan yalan söylemiş olursun. Özellikle yalan yere yemin etmekte günahtır.

“Artık bundan sonra Allah’a karşı kim yalan uydurursa, işte onlar zalimlerin ta kendileridir.” (Al-i İmran suresi, 94. ayet)

“Evet, yeminlerinizi aranızda bir kandırma aracı yapmayın; sonra sapasağlam basmışken ayağınız kayar ve insanları Allah yolundan saptırmanızın acı meyvesini tadarsınız, ayrıca ağır bir azapla da cezalandırılırsınız.” (Nahl suresi, 94. ayet)

Devamı…

Şirk koşmak haram, domuz eti yemek haram, leş yemek haram, haksız yere cana kıymak haram, zina etmek haram… gibi başka haram olan davranışlar var tabi ki. Haram olan şeyler bu yazdıklarımızdan ibaret değil, ama biz burada özellikle çok fazla yaygınlaşan, sanki normalmiş gibi karşılanan haramları yazmaya çalıştık. Bazı müslümanlar ilerlemiş yaşlarında veya o haram olan davranışı yaptıktan sonra bunları öğrenebiliyor. Örneğin Milli piyango sırasında hiç mi sakallı bir amca veya başörtülü teyze görmediniz. Bankada faiz hesabında parası olan ve faiz yiyen ama bir o kadarda namaz kılıp oruç tutun insan yok. Bu nedenle dinimizi öğrenmeli, öğrenmek için de temel kaynağımız ve yol göstericimiz olan Kur’an-ı Kerim’i okumalıyız.

Allah bizi haram olan şeylerden korusun, harama yaklaştırmasın.

REKLAM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
Hz. Musa (as) Peygamber Kur'an'da adı geçen bir peygamberdir. Hz…