Anasayfa » Ramazan » Oruç İle En Çok Merak Edilen Sorular ve Cevapları

Oruç İle En Çok Merak Edilen Sorular ve Cevapları

Ramazan ayı gelince belki de her sene sorulan sorular tekrar sorulmaya başlıyor. Aslında bu sorular normaldir çünkü küçük yaştaki çocuklarımız, oruç tutmaya yeni başlayacak olan kişiler bu soruların cevabını aramakta haklılar. Örneğin, oruçluyken banyo yapmak orucu bozar mı, oruçluyken kan aldırsak orucumuz bozulur mu, sahurda ezan bitene kadar yemek yiyebilir miyiz, oruçlu olduğumu unutarak bir şey yedim orucum bozuldu mu gibi…

Özellikle sorular oruçluyken… olarak başlar ve farklı şekillerde devamı gelir. Bizde en çok merak edilen soruları araştırdık ve diyanetin verdiği cevapları yazdık.

Oruçluyken banyo yapmak

Oruçluyken banyo yapılmasının bir sakıncası yoktur. Sadece oruçlu olduğunuzda banyo yapacaksanız; kulaklara, ağzınıza ve burnunuza su kaçırmamaya özen gösterin. Özellikle gusül abdesti almanız gerekirse ağza ve burna su verirken dikkat edilip su kaçırmamalıdır.

Oruçluyken unutarak birşey yiyip içmek

Oruçlu birinin unutarak yemek içmek orucu bozmaz. Unutarak yiyen içen kişi, oruçlu olduğunu hatırlarsa hemen ağzındakileri çıkarıp ağzını yıkayıp çalkalar ve orucuna devam eder. Ama oruçlu olduğunu hatırladıktan sonra nasılda oruç gitti diyip yeme içmeye devam ederse kişinin orucu bozulur.

Peygamber Efendimiz (sav) şöyle buyurmuştur;

“Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, bozmasın. Çünkü onu, Allâh yedirmiş, içirmiştir” (Buhari)

Oruçluyken kan aldırmak

Oruçlu iken kan verenin orucu bozulmaz. Oruçlunun vücuduna kan alması ise, bir gıda alma olacağı için oruç bozulur.

Sahurda ezan bitene kadar yiyip içilir mi

Ezan bitene kadar yiyip içilebilir mi sorusuda olabiliyor. Ne olursa olsun imsak vakti girdiğinde yemeği içmeyi terk etmek gerekir. Ezanın başlaması demekte vaktin girdiğini gösterir. Ezanı duyar duymaz hatta ezanı beklemeden Hatta bazı İslam alimleri imsaktan daha önce yemeyi kesmek gerektiğini söylemektedir.

Kolonya, parfüm, esans gibi kokular

Oruç tutanların kolonya, deodorant ve parfüm gibi kokuları sürmesi ve bunların kokusunu alması orucu bozmaz. Bunlar yemek ve içmek olarak nitelendirilmez. Fakat herhangi bir kokuyu fazlaca koklamak, içine çekmek orucun sıhhati açısından doğru değildir.

Oruçluyken diş fırçalamak

Oruçlu birinin diş fırçalamasıyla orucu bozulmaz. Fakat diş macununun veya suyun boğaza kaçması durumunda oruç bozulur. Bu nedenle oruç tutacak kişinin dişlerini imsaktan önce ve iftardan sonra fırçalanması daha uygun olmaktadır.

İhtilam olmak orucu bozar mı

İhtilam olmak demek, uykuda sperm boşalması demektir. İmsaktan sonra oruç için niyetlenip yattıysanız ve ihtilam olunduysa oruç bozulmaz, kalıkınca gusül abdesti almak gerekir ve oruca devam edilir.

Oruçluyken adet gören kadının orucu bozulur mu

Oruçlu iken hayız olan/âdet gören kadının orucu bozulmuş olur. Ama isteyerek bozmadığı için bu bir özür olduğundan dolayı temizlenince bu günün orucunu bir gün olarak kaza eder. Ayrıca imsak vaktinden sonra adet hali sona eren bir kadın o gün artık oruç tutamaz.

REKLAM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
İslam dini kolaylık dinidir. Yapılacak olan bütün ibadetlerinde belli bir…