Anasayfa » Namaz » Perşembe Gecesi Yapılacak İbadetler

Perşembe Gecesi Yapılacak İbadetler

Perşembe gecesi yani perşembeyi cumaya bağlayan geceler, cuma gününün fazileti münasebetiyle çok değerlidir. Bu geceleri ibadetle, dualarla, tövbe ve istiğfarla geçirmek Müslümanlar için sevaptır, sünnettir. Peki perşembe gecesi yapılan ibadetler, perşembe gecesi kılınacak namaz nedir? Perşembe geceleri ne yapılmalı?

REKLAM

Yapılan dualar ve ibadetler her zaman değerlidir ve sevaptır. Ama bununla beraber İslam aleminde bazı gün ve geceler daha mübarek sayıldığı için bu zamanlarda yapılan ibadetler çok faziletlidir. Kadir gecesi, diğer kandil geceleri, 3 ayların başlangıcı, ramazan bayramı, kurban bayramı, hicri yılbaşı, aşure günü gibi önemli ve mübarek günler bulunurken her hafta karşılaştığımız cuma günü ve perşembe gecesi de bu önemli zamanlardan biridir.

Cuma gününün faziletlerini ve neler yapılması gerektiğini daha önceki yazılarımızda pek çok kere anlatmıştık. Bunlara bakabilirsiniz: Cuma günleri

Perşembe gecesi ibadetleri

Bir Müslüman Cuma gününe kavuşmanın mutluluğu ile perşembe gecesinden itibaren ibadetlerini yapmaya başlayabilir. Bu ibadetlerin en üstün olanı da tabi ki namazdır. Perşembe gecesi kılınacak namaz ve namazlar aksatılmamalı, farz ve vacip namazların dışında nafile namazda kılınmalıdır.

İlk olarak yatsı namazını kılmadıysa yatsı namazını kılabilir. Eğer yatsıdan sonra uyuyup gece kalkabilecek ise vitir namazını geceye bırakması daha sevaptır. Hz. Peygamber (sav) vitir namazını sabah namazı vaktinin girmesine yakın bir vakitte kılmayı önermiştir. Fakat yatsı namazından sonra uyuyup uyanamayacığından şüphe duyanların yatmadan önce vitir namazını kılabileceklerini belirtmiştir.

“Allah size bir namazı daha fazladan ilave etmiştir. Bu namaz da vitir namazıdır. Vitir namazını, yatsı ile sabah vakti doğuncaya kadar geçen zaman içinde kılın.” (Hadis-i Şerif; Ahmed b. Hanbel)

Bakınız: Vitir namazı nasıl kılınır

Ayrıca gece kalktığında teheccüd namazını da kılabilir. Teheccüd namazının fazileti çok fazladır ve Kur’an da bu namaz ile ilgili ayette vardır.

“Ey Resûlüm. Gece vakti de uyanıp, sadece sana mahsus fazladan bir ibadet olarak teheccüd namazını kıl. Umulur ki Rabbin seni övülmüş bir makam olan en büyük şefaat makamına çıkarır.” (İsra Sûresi, 79. ayet)

Bakınız: Teheccüd namazı nasıl kılınır

Hacet namazı kılınabilir. Hacet namazı dilek (istek) namazı olarak ta bilinmektedir. Dünyaya ve ebedi hayata dair isteklerimiz olabilir, bu isteklerin, dileklerin gerçekleşmesi için Allah rızası için hacet namazı kılınabilir.

Bakınız: Hacet namazı nasıl kılınır

Perşembe gecesi yapılan ibadetler bununla sınırlı değildir elbette. Bunun haricinde namaz borçları olanlar varsa kaza namazı kılabilir. Ramazan ayı ise Teravih namazına gidebilir. Belli bir müddet itikafa girebilir. Gusül abdestini perşembe gecesi ya da cuma sabahı alabilir.

REKLAM

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
Fetih suresi için Hz. Peygamber Efendimiz (Sav) "Bu gece bana,…