Anasayfa » Namaz » Sabah Namazına Nasıl Kalkılır

Sabah Namazına Nasıl Kalkılır

5 vakit namaz içinde en zor kılınan namaz sabah namazıdır maalesef. Aslında zorluğundan kasıt uzun olması değil elbette, çünkü sabah namazı 2 rekat sünnet ve 2 rekat farz olmak üzere vakit namazlarının en kısasıdır. Ama uyku saatine denk gelmesi sebebiyle namaz vaktinde uyanmak insanoğluna zor gelmektedir. Peki sabah namazına nasıl kalkılır, namaza kalkmanın yolları nelerdir, namaza kalkmak için neler yapabilirim?

Sabah namazının diğer namazlara göre daha ağır olduğunu Peygamber Efendimiz (sav) de hadisi şeriflerinde belirtmiştir;

“Münafıka en ağır gelen namaz; yatsı ve sabah namazlarıdır. Eğer bilseydi o iki namazda ne var? Sürünerek dahi olsa onun ikisine gelirdi” (Ahmed Müsned)

Peygamberimiz (Sav) bunu belirtirken hadisin devamında sabah ve yatsı namazının faziletini, mükafatını vurgulamış ki, sürünerek dahi olsa o namazların öneminden bahsetmiştir. Aslında biz Müslümanların odaklanması gereken konu bu olmalı. Yani sabah namazının ne kadar değerli olduğu. Her şeyde olduğu gibi; zor olan, çaba gösterilen şeyler daha değerlidir.

Sabah namazına kalkmanın yolları

İlk olarak namazın mutlaka kılınması gerektiğini gönülden inanmak çok önemli. Haşa inanmadığımız zaman zaten dinden çıkar, kafir oluruz. Herkes inanıyor ama en çok kaçırılan namaz sabah namazı oluyor. İşte burada inanmak derken tahkiki (hakikatini bilerek) inanmak çok önemli. Bunun içinde İslamı bilmek, Kuran okumak, hadisleri öğrenmek gerekir. Örneğin, insanın öldükten sonra ilk hesaba çekileceği amelinin namaz olduğunu bilmesi sabah namazına kalkmasını etkileyebilir.

Niyet etmekte bu işin ilk aşaması. Gece yatarken mutlaka kendinizi şartlandırmalı, vaktinde kalkmak için çalar saat, alarm gibi önlemler almalıdır. Bunlarda fiziki niyetin bir göstergesidir. Ama “kalkabilirsem kalkarım” demek bir niyet değildir.

Zamanında uyumak ve uyanmak hem dünyevi işlerimizi hem de namaz ibadetlerimizi düzenler. Gece erken yatıp sabah erken kalkmak o günden en güzel, en fazla bir şekilde faydalanmamızı sağlayacaktır. Dikkat etmişinizdir işinde başarılı olan çoğu insan gün doğmadan kalkar ve işlerine başlar. Müslümanlarda hem bu işlerini hem namazlarını aksatmamak içi uyku programını kontrol altında tutmalıdır.

Dua etmekte önemli. Gerçekten sabah namazını kılmak istiyorsanız Allah’ım namazlarımı vaktinde kılmak için bana yardım et gibi isteklerinizi gönülden belirtmelisiniz. İbrahim suresi, 39. ayette olduğu gibi; “Şüphesiz Rabbim duayı işitendir.” Ayrıca yatmadan önce Ayetel Kürsi’de okunabilir.

Ailenin önemi burada çok büyük. Bir evde namaz kılınmıyorsa, sabah namazına kalkılmıyorsa, çocuklarında namaz kılmasını bekleyemeyiz. Anne ve balaların en büyük görevlerinden birisi, namazı öğretmek, namazı sevdirmek ve namaza teşvik etmektir.

“Ailene namazı emret; sen de namaza sabır ve sebatla devam et.” (Taha Suresi, 132, ayet)

Teşvik edici bilgiler edinmekte önemli. Sabah namazına nasıl kalkılır ile ilgili bir çok güzel videolar, makaleler, kitaplar var. Onları okumak, izlemek sizleri teşvik edecektir.

Sabah namazının önemi

Sabah namazı günün ilk namazı olduğu için diğer vakit namazlarını da etkilemektedir. Sabah namazına kalkılmadığı zaman insanın diğer namazlara olan iştiyakı da azalıyor. Sabah namazını kılmadım zaten, öğleyi de kılmayım, ikindiyi de kılmayım derken gitgide namazlar kılınmayabiliyor. Ama sabah namazına kalkılıp kılındığında ise diğer vakit namazlarda büyük bir şevkle kılınıyor şüphesiz.

Sabah namazı kaç rekat ve nasıl kılınır bakınız: Sabah Namazı

“Kim sabah namazını kılarsa, o Allah’ın himayesindedir.” (İbn Mace)

“Sabah namazının 2 rekatı dünya ve içindekilerden hayırlıdır.” (Müslim)

Uyanamamak

Eğer sabah namazına kalkmak için tüm önlemleri aldığınız, niyet ettiniz fakat bir şekilde kalkamadınız ve vakit çıkmış. O zaman kalktığınızda namazı kılmanız gerektiğini unutmayın. Uyuya kalırsanız namazın günahı, kefareti yoktur ama farz namazın kazası da farzdır. Nasılsa kalkamadım kılmayın demeyin.

Namaza uyanamamak veya unutmak ile ilgili yazımızı bakabilirsiniz; Namaz kılmayı unutmak

“Kim bir namazı unutur veya uyuya kalırsa onun kefareti, hatırladığı zaman kılmasıdır.” (Müslim)

REKLAM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
Ramazan ayı geldiğinde en çok sorulan sorulardan biridir; sahurda yeme…