Anasayfa » Namaz » Namaz Kılmayı Unutmak

Namaz Kılmayı Unutmak

Günde 5 vakit namaz kılmak bir Müslümanın sorumluluğudur, vazifesidir, aklı başında olan ve ergenliğe giren herkes için farzdır. Her gün sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı olmak üzere 5 vakit namaz mutlaka kılınmalıdır. Bazen Müslümanlar dünyevi işlerin meşgalesine dalarken, uyurken, seyahatteyken vaktin namazını kılmayı unutabiliyor, ve namaz kılmak aklına geldiğinde vakit çıkmış olabiliyor. Peki namazı kılmamak, yani namazı unutmak günah mıdır, bu durumda ne yapmak gerekir, Namazı unutmanın hükmü nedir?

Unutulan namazın kefareti yoktur, bir cezası yoktur. Ama burada önemli olan gerçekten namazı unutmak. Müslümanın kötü niyeti olmaması, bir art niyeti olmaması, bir ihmali olmaması gerekiyor. Gerçekten unutmak dediğimiz kavram burada devreye giriyor. Vakit varken kılmayıp sonra kılarım demek unutmak değildir. Namazı unutmamak için bir önlem almak mutlaka gerekir. Örneğin ülkemizde 5 vakit namazın vaktinin girdiği ezanlar ile Müslümanlara haber verilmektedir. Ama camiye uzak olan, çevresinde camide okunan ezanın sesi duyulmayan bir yerdeyseniz bu namaz vakitlerini sizin takip etmeniz gerekir.

Uykusu ağır olan ve sabah namazına kalkmak için ezan sesini duymayanlar vaktinde uyanmak için bir çalar saat, bir alarm kurmaları, ailesinden onu kaldırmalarını istemesi gerekir. Hiç bir önlem almadığında uyanınca kılarım dediğinde bu unutmak değildir, namazı kasten terk etmedir. Namazı kasten terk etmek ise günahtır.

“Hiç şüphesiz namaz, iman edenlere belirli vakitlere göre farz kılınmıştır.” (Nisa suresi, 103. ayet)

Unutmak özürdür

Namazı unutmak özür kabul edilir ama hatırlayınca kaza etmek farzdır. Unutarak namazın vaktinin geçmesi ve o namazın kazaya kalması günah olmaz. Namaz kılmak nasıl farz ise kılınmayan namazın kazasıda farzdır.

Şu ayrımı iyi yapmak gerekir; namaz vakti ama siz bir bahaneniz yokken o farz namazı kılmıyorsanız günah işlemiş olursunuz. Ayrıca kaza da etmeniz gerekir. Ama unutarak kılmadıysanız günah işlemiş sayılmazsınız, hatırlayınca namazın kazasını kılarsınız.

İlgili hadisler

Peygamber Efendimiz (Sav) bu konu hakkındaki hadisi şeriflerinde şöyle buyurmuştur;

“Uyku halinde kusur yoktur; kusur, bir sonraki namazın vakti girinceye kadar namazı kılmayan kimse içindir. Kim bunu yaparsa, onu hatırladığı zaman namazı kılsın”

“Kim bir namazı unutur veya uyuya kalırsa onun kefareti, hatırladığı zaman kılmasıdır.” (Müslim)

REKLAM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
Kudüs, geçmişten günümüze kadar topraklarının sürekli kan ile sulandığı, üzerinde…