Anasayfa » Namaz » İlk Cuma Namazı ve Cuma Mescidi

İlk Cuma Namazı ve Cuma Mescidi

Dini kaynaklarda kesin olmamakla birlikte cuma namazının Mekke’de farz kılındığı, dolayısıyla ilk cuma namazının burada sahabelerin evlerinde kılındığı yazmaktadır. Ayrıca Hz. Peygamber’in (Sav) sahabelerden Musab bin Umeyr‘i (ra) Kuran öğretmek için Medine’ye gönderdiğinde, orada cuma namazı kıldırdığı yazmaktadır. Ama bizzat Hz. Peygamber (Sav) tarafından kıldırılan ilk cuma namazı yeri olarak Cuma Mescidi olarak geçmektedir.

REKLAM

Peygamberimiz Hicret yolcuğu sırasında Kuba’da konakladıktan sonra Medine’ye doğru tekrar yola çıktığında Ranuna vadisinde öğle vaktine girilmiş ve Hz. Peygamber (Sav) burada arka arkaya iki hutbe okuyarak ilk Cuma Namazını kıldırmıştır. Cuma namazı kılındığı zaman orada bir mescid yoktur, zaten ilk mescid bir kaç gün önce yola çıktığı Kuba’da inşa edilmiştir.

Mescid-i Cuma

Ranuna vadisinde kılınan bu ilk cuma namazı için, onun hatırına Ömer b. Abdülaziz tarafından buraya Mescid yapılmıştır ve adı da Cuma Mescidi (Mescid-i Cuma) olmuştur.

Kuba Mescidine yakın olan Cuma Mescidi ilerleyen zamanlarda Osmanlı padişahlarından II. Bayezıd tarafından yeniden imar edilmiş. Zaman zamanda tadilatlar geçiren bu mescid 1990 yıllarında yıkılarak yeniden inşa edilmiştir. Yapılırken Türk mimarisini tarzıyla inşa edilmiştir. Halen bu mescid kutsal topraklara giden ziyaretçilerin manevi ve önemli duraklarından biridir.

Cuma hutbesi

İlk cuma namazı ile beraber anılan bu yer ayrıca ilk cuma hutbesinin okunduğu yer olarak ta geçer. Bildiğiniz gibi cuma hutbesi cumanın farzlarındandır.

Ayrıntılı bilgi için bakabilirsiniz; Cuma hutbesi

Peygamber Efendimiz (Sav) burada iki tane hutbe okumuştur. Hz. Peygamber’in (Sav) cemaati toplayarak Cuma namazı kıldırması, Cuma hutbesi okuması, ümmetine cemaatle namaz kılmayı teşvik etmesi bakımından önemlidir.

REKLAM

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
Bilindiği gibi kul hakkı en büyük günahlardan biridir. Herkes Allah'ın…