Anasayfa » Genel » Zilhicce Ayı ve Faziletleri

Zilhicce Ayı ve Faziletleri

İslam dünyasında Zilhicce ayı denince Kurban ayı ve hacca gitme ayı akıllara gelmektedir. Sadece bu bakımdan bile ne kadar faziletli bir ay olduğunu anlayabiliriz. Zilhicce ayı faziletleri bu kadar değildir tabi ki, bu mübarek ayın hadislerde geçen pek çok fazileti de vardır. Bu ay kameri ayların yani hicri ayların sonuncusudur. Zilhicce ayının ilk on gününde yapılan ibadetlerin fazileti çoktur. Peki Zilhicce ayı ne zaman, Zilhicce ayı faziletleri nelerdir ve hangi ibadetleri yapmak gerekir?

REKLAM

Tefsirlerde Fecr suresinin 2. ayetinde geçen “On geceye andolsun” meali, Zilhicce ayının ilk on gecesi olduğu kastedilmektedir. İslam’ın 5 şartından biri olan hac ibadetinin yerine getirildiği bu ay bir nevi af ve bağışlanma ayıdır. İlk on güne “leyâli-i aşere” denilmekte ve 10. gün ise Kurban Bayramı‘nın ilk günü olmaktadır.

Zilhicce ayı ne zaman

Hicri takvime göre son ay olan Zilhicce, miladi takvimin tarihine göre her sene değişmekte ve öne gelmektedir. Tam olarak ne zaman olduğunu hicri takvimden takip edebilir ve Kurban bayramından 10 gün önce başladığını hesap edebiliriz.

2020 yılında zilhicce ayı 22 Temmuz Çarşamba günü başlayacak ve 20 Ağustos 2020 Perşembe günü sona erecek ve 20 Ağustos 2020 Perşembe Hicri Yılbaşı olacaktır. 31 Temmuz Cuma ise Kurban Bayramının 1. günüdür.

Zilhicce ayı faziletleri

Peygamber Efendimiz’in (Sav) hadisi şeriflerine bakarak zilhicce ayının faziletlerini öğrenebiliriz.

“Zilhiccenin ilk günlerinde tutulan oruç, bir yıl oruç tutmaya bedeldir. Bir gecesini ihya etmek de Kadir Gecesi’ni ihya etmek gibidir.” (İbni Mace)

“Allah katında şu on günde (Zilhiccenin ilk on günü) işlenecek salih amelden daha sevimli bir amel yoktur.” (Müslim)

“Zilhiccenin ilk on gününde yapılan amellerden daha kıymetlisi yoktur.” (Taberani)

“Allah’a ibadet edilecek günler içinde Zilhicce’nin ilk on gününden daha sevimli günler yoktur. O günlerde tutulan her günün orucu bir senelik oruca, her gecesinde kılınan namazlar da Kadir Gecesine denktir.” (Tirmizi)

“Allah indinde Zilhiccenin ilk on gününde yapılan amellerden daha kıymetlisi yoktur. Bugünlerde tesbihi, tahmidi, tehlili ve tekbiri çok söyleyin!” (Abd b. Humeyd, Müsned)

Tesbih: Sübhanallah
Tahmid: Elhamdülillah
Tehlil: Lâ ilâhe illallah
Tekbir: Allahü ekber

“Zilhiccenin ilk on gecesinde yapılan amel için, 700 misli sevab verilir.” (Beyheki)

“Resulullah (Sav) Zilhicce’nin dokuz günü, Aşure günü, her aydan üç gün ve ayın ilk Pazartesi ve Perşembesi oruç tutardı.” (Ebu Davud)

Zilhicce ayında hangi ibadetler yapılır

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi bu ayın en büyük ibadetleri aslında hacca gitmek ve kurban kesmektir. Bunların dışında Zilhicce ayının ilk 10 günü üzerinde özellikle durulmuş ve burada yapılacak ibadetlerin öneminden bahsedilmiştir.

Bu ayda yapılacak nafile ibadetler içinde oruç tutmanın faziletinden hadislerde çokça bahsedildiği için oruç tutulması çok sevaptır. Hadisi şerifte denildiği gibi “Zilhiccenin ilk günlerinde tutulan oruç, bir yıl oruç tutmaya bedeldir”

İlk on günde yapılan amellere 700 kat sevap verildiği yine hadisi şerifle sabittir.

Bunlarla beraber bugünlerde zamanımızı Kur’an, istiğfar, salavat, zikir ve dua ile geçirmeliyiz. Bugünlerde kuşluk namazı, evvabin namazı, Teheccüd namazı gibi nafile namazları kılmalıdır. Zilhicce ayının ilk on günene denk gelen Kurban arefesinde sadaka vermekte çok faziletlidir.

“Her kim Allah rızası niyetiyle Arefe gününde sadaka verirse, Allah’u Teala o kişiden bunu kabul eder ve bu, sene boyunca veremediği bütün sadakaların sevabına yetişmiş olur.” (Taberani)

REKLAM

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
Perşembe gecesi yani perşembeyi cumaya bağlayan geceler, cuma gününün fazileti…