Anasayfa » Sureler » Hucurat Suresi 11. ve 12. Ayetler Neyi Anlatır

Hucurat Suresi 11. ve 12. Ayetler Neyi Anlatır

Kuran’ı Kerim’de 49. sırada yer alan Hucurat suresi 18 ayetten oluşur. Surede bir çok konuda emir ve tavsiyeler verilirken, 11. ve 12. ayetler de, kişilerin başkaları ile olan ilişkilerinde göstermeleri gereken ahlaki tavır konularında tavsiyeler verilmiştir. Bu nedenle meal bakımından Hucurat Suresi 11 ve 12. ayetler biraz daha ön plana çıkmıştır.

REKLAM

Hucurat Suresinde genel olarak insanların, güzel ahlak kurallarına yönlendirilmek için tavsiyeler verilmiştir.

11. ayet meali

“Ey iman edenler! Bir topluluk bir diğerini alaya almasın. Belki onlar kendilerinden daha iyidirler. Kadınlar da diğer kadınları alaya almasın. Belki onlar kendilerinden daha iyidirler. Birbirinizi karalamayın, birbirinizi (kötü) lakaplarla çağırmayın. İmandan sonra fasıklık ne kötü bir namdır! Kim de tövbe etmezse, işte onlar zalimlerin ta kendileridir.” (Hucurat suresi, 11. ayet)

12. ayet meali

“Ey iman edenler! Zannın bir çoğundan sakının. Çünkü zannın bir kısmı günahtır. Birbirinizin kusurlarını ve mahremiyetlerini araştırmayın. Birbirinizin gıybetini yapmayın. Herhangi biriniz ölü kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? İşte bundan tiksindiniz! Allah’a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allah tövbeyi çok kabul edendir, çok merhamet edendir.” (Hucurat suresi, 12. ayet)

Kısaca bu ayetler neyi anlatır

11. ayette ise kısaca;

Birilerinin başkalarını alaya almamasını, kötülememesini, karalamamasını, insanların birbirine lakap takmamasını tavsiye ederken bunları yapanların fasık olacağını (Fasık; Allah’ın emir ve yasaklarına riayet etmeyen kimse) ve bu yaptıklarından tövbe etmesi gerektiğini anlatır.

12. ayette ise kısaca;

Bu ayette özellikle gıybet etmenin ne kadar kötü bir şey olduğu anlatılmıştır. Bununla beraber tahmine dayalı hüküm yani zan etmek, insanların mahremiyetlerini araştırmak yani tecessüsten bahsedilmiştir. Bunların hepsi kötü bir huy ve alışkanlık olarak ele alınmıştır.

Zan; gerçeklik ihtimali bulunmakla beraber kesin olmayan bilgi ve hükme denir.
Tecessüs; suç işleme bakımından ciddi şüpheye sebep olacak davranışları bulunmayan bir kimsenin gizlediği bir işini, davranışını, halini araştırmaktır.
Gıybet; bir kimsenin gıyabında, arkasından hoşuna gitmeyeceği bilinen bir şeyini konuşmak, başkalarına aktarmaktır.

Gıybet hakkında daha fazla bilgi için bakınız: Gıybet nedir, neden haramdır

Özetle

Hucurat Suresi 11 ve 12. ayetler içinde bahsedilen bu kötü davranışların hepsi toplumsal açıdan ve dini açıdan yasaktır. Dinen caiz değildir, haramdır. Birilerini alaya atmak, kötülemek, kötü lakaplar takmak, başkaları hakkında zanda bulunmak, başkalarının kusurlarını ve mahremlerini araştırmak, dedikodu ve gıybet yapmak bu ayetlerde yasaklanmıştır.

REKLAM

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
Hayatımızın her yönünü şekillendiren ve düzene sokan İslam dini ve…