Anasayfa » Genel » Gıybet Nedir

Gıybet Nedir

Günümüz çağında çokça yapılan, yanlış ve günah olduğu düşünülmeyen ama bir o kadar günah ve zarar verici gıybet nedir? Gıybet etmenin en büyük günahlardan biri olduğunu biliyor muydunuz. Toplumda “dedikodu” olarak bilinen gıybetin zaraları nelerdir…

REKLAM

Gıybet; bir kişinin arkasından kendisinin hoşuna gitmeyecek sözler söylemek ve hareketlerde bulunmaktır. Gıybet etmek toplumda insanlar arasındaki sevgiyi azalttığı ve huzursuzluk çıkarttığı için dinimizce büyük günahlar arasında sayılmıştır. Kuran-ı Kerim’de ve hadislerde gıybet ile ilgili önemli vurgular yapılmıştır.

“Ey iman edenler! Zannın bir çoğundan sakının. Çünkü zannın bir kısmı günahtır. Birbirinizin kusurlarını ve mahremiyetlerini araştırmayın. Birbirinizin gıybetini yapmayın. Herhangi biriniz ölü kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? İşte bundan tiksindiniz! Allah’a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allah tövbeyi çok kabul edendir, çok merhamet edendir.” (Hucurat suresi, 12. ayet)

Bu ayette gıybet yapmak, ölmüş kardeşinin etini yemeye benzetilmek kadar kötü bir durumdur. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sav) de gıybeti hadisi şerifinde şöyle tanımlamıştır;

“Gıybet, din kardeşini hoşlanmadığı bir şey ile anmandır” (Müslim)

Gıybet haram mıdır?

Gıybetin kelime anlamı bile dedikodu, söylenti olduğundan ne kadar kötü bir şey olduğunu anlayabiliriz. Dini anlamı zaten Kuran’da ve hadislerde anlatılmış ve orada da ne kadar kötü, zararlı ve günah olduğundan bahsedilmiştir. Tüm bunlara göre gıybet nedir denildiğine kesinlikle gıybetin haram olduğunu söyleyebiliriz.

Peygamber Efendimiz (sav) gıybet ve dedikodudan uzak durmayı buyurmuştur;

“Birbirinizin gıybetini yapmayın. Gizli hallerinizi araştırmayın. Çünkü her kim insanların gizli hallerini araştırırsa Allah da onun gizli halini araştırır. Ve neticede onu evinde bile olsa rezil eder.” (Ebu Davud)

“Allah’a ve ahiret gününe iman eden ya hayır konuşsun ya da sussun.” (Buhari)

Ayet ve hadislere bakarak İslam alimleri gıybet etmenin büyük günah olduğunu söylemişler. Çünkü büyük günahlardan sayılan durumların gıybette de olduğu konusunda ittifak etmişlerdir.

Toplumuzda sanki normal bir şeymiş gibi, yanlış veya günah değilmiş gibi dedikodunun yani gıybetin bataklığına saplanıyorlar. Bir Müminin konuşması, gıybet ve dedikodu için değil, doğruluk, muhabbet ve kardeşlik için olmalıdır.

Gıybet ve İftira

Gıybet ile iftira arasında çok ince bir ayrım vardır. İkisi de günahtır, haramdır. Bunların ayrımını yani iftira ve gıybet nedir? yine Resullullah Efendimiz (sav) hadisinde çok güzel açıklamıştır;

“Eğer söylediğin şey onda varsa gıybet ettin; yoksa, o zaman ona iftira ettin demektir” (Müslim, Ebu Davûd, Tirmizi)

REKLAM

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
Bilindiği gibi namaz kılmak için abdest almak şarttır. Abdest namazın…