Anasayfa » Dualar » Ve Cealna (Yasin Suresi 9. Ayet)

Ve Cealna (Yasin Suresi 9. Ayet)

Özellikle kötü bir durumla karşılaşmamak için veya karşılaşmak üzereyken biri size demiş veya bir yerden duymuş olabilirsiniz şu cümleyi; “hemen bir Ve Cealna oku”. Peki nedir Ve Cealna, neden okunur, fazileti ve hükmü nedir? Yasin suresi 9. ayeti olan “ve cealna min beyni eydihim…” ayetinin okunuşu, anlamı ve tefsiri…

Ve cealna duası olarak bilinen bu ayet bir dua veya sure değildir. Yasin suresinin 9. ayetidir. Ayetin meali ve manası bakımından bazı kötü durumları engellemek için hemen bu sureyi okuyanlar vardır. Örneğin, otomobilinizle giderken trafik polisi çevirdiğinde bunu bilen biri size; “ve cealnayi oku” diyebilir. Bu ayetinde sizi bir ceza yemekten kurtarabileceğini düşünür.

Gerçekten de böyle bir durum söz konusu olabilir mi, Yasin suresi 9 ayeti olan Ve cealna’nin hükmü, fazileti ve iniş sebebi bunlar için midir bir inceleyelim.

Yasin suresi 9. ayeti okunuşu

“Ve cealnâ min beyni eydîhim sedden ve min halfihim sedden fe agşeynâhum fe hum lâ yubsırûn.”

Yasin suresi 9. ayeti anlamı

“Biz onların önlerine bir set, arkalarına da bir set çekip gözlerini perdeledik. Artık görmezler.”

Bu ayetin tefsirine göre; İslamı inkarda ısrarcı olanların kararlılıklarını psikolojilerini ortaya koyan ve Rabbimizin o inkarcıların kararlılıklarını artık tescillediğini beyan ettiğini belirten bir ayettir. Bu setler nesnel olarak değil mecazi olarak ifade edilmiş terimlerdir. İnkarcıların şartlanmışlıklarını ortaya koyan mecazi setlerdir.

Bu ayetin devamında 10. ayette ise Hz. Peygamber’in (sav) inkarcılıkta direnenleri iman dairesine sokmakla yükümlü olmadığına, bu gibilerin kendi tercihlerinin sonucuna katlanmak zorunda kalacaklarına işaret eder. (Diyanet Kuran Yolu tefsiri)

Kısaca, bu inkarcıların dünyada artık hakikatı görmediklerini, bundan sonra da göremeyeceklerini ifade eden bir ayettir.

Ve Cealna ne zaman okunur

Bazı rivayetlere göre Peygamber Efendimiz ve sahabelerin savaş sırasında düşmanlardan korunmak için bu ayeti okudukları bilinir. Yine Hz. Peygamberimiz’in, Ebu Cehil ve adamlarının arasından, “Feağşeynahüm fehüm lâ yübsirûn” diyerek geçip gittiği rivayet edilir.

Bizlerde halis niyetle, kötü kişilerden, bize zulm etmek isteyenlerden, felaketlerden, hırsızlardan, zalimlerden korunmak adına Ve cealna ayetini okuyabiliriz. Çünkü Yasin suresinin fazileti oldukça fazladır. Dolayısıyla bu ayeti okumak yanlıştır diyemeyiz. Hatta bu ayet kısaca;

Mü’minlerin şerden korunma ayeti olarak bilinir.

Önemli olan şudur; yazımızan başındaki örnekten yola çıkarsak, trafik polisi sizi çevirdi ve gerekli trafik kontrollerini yapmak istedi. Sizin de ehliyetiniz yok, bunun üzerine trafik polisi bunu görmesin, onun gözlerine perde insin niyetiyle “ve cealne” yi okudunuz. Ama bu ayeti okumak polisin bunu görmeyeceği anlamıza gelmez. Bu durumda Ve Cealna ayeti sizi korumaz, siz ilk önce kurallara uyacaksınız, üzerine düşeni yapacaksınız. Veya ben işyerinde vergi kaçırayım, arkasından Yasin suresi 9. ayeti olan ve cealna’yi okuyayım, vergi yetkilileri de bu olayı görmesin, farketmesin diyemezsiniz. Aynı şekide evinizin kapısını açık bırakıp yattınız ve bu ayeti okudunuz, nasılsa bu ayet beni hırsızlardan korur gibi düşüncelere girmemelisiniz.

Gerçekten müminler halis niyetleriyle üzerlerine düşen görevleri yaptıktan sonra Allah’a dua etmek niyetiyle Yasin suresi ve bu surenin 9 ayetini okuyabilirler.

REKLAM

Bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
Günümüz çağında çokça yapılan, yanlış ve günah olduğu düşünülmeyen ama…