Anasayfa » Kuran'ı Kerim » Anne ve Baba İle İlgili Ayetler

Anne ve Baba İle İlgili Ayetler

Anne ve Babalar her insan için en kutsal varlıklardan biridir şüphesiz. Hem İslam’da hem de diğer dinlerde Anna baba üzerinde oldukça fazla durulmuş, anne ve babanın önemi çok yerde vurgulanmıştır. Anne babaya iyi davranma konusu Kur’an’ın önem verdiği konulardan biridir. Kuran-ı Kerim’de anne ve baba ile ilgili ayetler nelerdir bakalım.

Kuran’da anne baba ile ilgili ayetlerin mealini, bu ayetlerin hangi surede geçtiğini ve kaçıncı ayet olduğunu bulabilirsiniz:

“Rabbin, sadece kendisine kulluk etmenizi, ana-babanıza da iyi davranmanızı kesin bir şekilde emretti. Onlardan biri veya her ikisi senin yanında yaşlanırsa, kendilerine «of!» bile deme; onları azarlama; ikisine de güzel söz söyle.” (İsra suresi, 23. ayet)

“Biz insana, ana-babasına iyi davranmasını tavsiye etmişizdir. Çünkü anası onu nice sıkıntılara katlanarak taşımıştır. Sütten ayrılması da iki yıl içinde olur. (İşte bunun için) önce bana, sonra da ana-babana şükret diye tavsiyede bulunmuşuzdur. Dönüş ancak banadır.” (Lokman suresi, 14. ayet)

“Biz insana, ana-babasına iyilik etmesini tavsiye ettik. Annesi onu zahmetle taşıdı ve zahmetle doğurdu. Taşınması ile sütten kesilmesi, otuz ay sürer. Nihayet insan, güçlü çağına erip kırk yaşına varınca der ki: Rabbim! Bana ve ana-babama verdiğin nimete şükretmemi ve razı olacağın yararlı iş yapmamı temin et. Benim için de zürriyetim için de iyiliği devam ettir. Ben sana döndüm. Ve elbette ki ben müslümanlardanım.” (Ahkaf suresi, 15. ayet)

Bu üç ayette anne ve babamıza iyi davranmamız kesin bir şekilde emredilmiştir. Anne ve babanın hakkı üzerinde durulmuş, özellikle yaşlandıklarında onlara en ufak bir azarlama dahi yapılmaması gerektiğini vurgulamıştır.

“Biz, insana, ana-babasına iyi davranmasını tavsiye etmişizdir. Eğer onlar, seni, hakkında bilgin olmayan bir şeyi (körü körüne) bana ortak koşman için zorlarlarsa, onlara itaat etme. Dönüşünüz ancak banadır. O zaman size yapmış olduklarınızı haber vereceğim.” (Ankebut suresi, 8. ayet)

“De ki: Gelin Rabbinizin size neleri haram kıldığını okuyayım: O’na hiçbir şeyi ortak koşmayın, ana-babaya iyilik edin, fakirlik korkusuyla çocuklarınızı öldürmeyin…” (Enam suresi, 151. ayet)

“Allah’a ibadet edin ve ona hiçbir şeyi ortak koşmayın. Ana babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşa, yolcuya, elinizin altındakilere iyilik edin. Şüphesiz, Allah kibirlenen ve övünen kimseleri sevmez.” (Nisa suresi, 36. ayet)

Bu üç ayette de yine anne ve babaya iyilik etmemiz gerektiği net bir şekilde ifade edilirken, sadece annen ve baban Allah’a ortak koşmak için seni zorlarsa o zaman anne ve babaya itaat edilmemesi gerektiğini vurgulanıyor.

Kuran’ın bize öğrettiği gibi Anne ve babaya iyilik etmek en temel görevlerimizden biridir. Onlara güzel davranmak, güzel sözler söylemek, onların rızasını almak bizleri bu dünyada ve ahirette huzura kavuşturacaktır. Anne baba ile ilgili ayetler ile beraber Peygamber Efendimiz’de (sav) hadisi şerifinde bunu müjdeliyor;

“Anne ve baba cennete orta kapıdan girmeye vesile olur veya insanı cennete ulaştıracak en iyi şey ana babaya iyilik etmektir.” (Tirmizi)

REKLAM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
Özellikle kötü bir durumla karşılaşmamak için veya karşılaşmak üzereyken biri…