Anasayfa » Kuran'ı Kerim » Yasin Suresi’nin Fazileti

Yasin Suresi’nin Fazileti

Yasin Suresi Kuran’ı Kerim’in kalbidir. Yasin Suresi’nin fazileti Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) hadisleri ile belirtilmiştir. İslam alimleri Resulullah’ın (s.a.v.) Yasin Suresi’ne özel bir ilgi gösterdiği kanaatini taşımışlar ve müslümanlar da Kur’an tilavetinde Yasin Suresine ayrı bir yer vermişlerdir.

“Her şeyin bir kalbi vardır; Kur’an’ın kalbi de Yasîn’dir” (Tirmizi)

Yasin suresi için toplumumuzda özellikle bayanlar tarafında günler düzenlenip Yasin okunmaktadır. Ölülerimizin ardından kabirlerde, mevlütlerde Yasin devamlı okunmaktadır. 83 ayetten oluşan Yasin Suresi için ayrı kitapçıklar düzenlenmekte ve Yasini Şerif adı ile satılmaktadır.

Yasin Suresi halis bir niyetle okumak çok faziletli ve faydalıdır. Yasin suresi okuma niyetine bağlıdır, ne niyetle okunursa o niyet olur.

“Hastam iyi olursa veya şu işim hasıl olursa, sevabı Seyyidet Nefise hazretlerine olmak üzere, Allah için, üç Yasîn okumak veya bir koyun kesmek nezrim olsun derse, bu dileğinin kabul olduğu çok tecrübe edilmiştir.” (İmâm-ı Şa’rânî)

Yasin Suresi neden ölümlerde okunur

Yasin suresi mealini bir ayetinde “ölmek üzere olanlar”ın kastedildiği kanaati hakim olmakla beraber, bunu öldükten sonra veya ölünün kabri başında okunacağı şeklinde anlayanlar da vardır. (Elmalılı Hamdi Yazır)

Ayrıca Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) bununla ilgili hadisi şerifleride bulunmaktadır.

“Ölüm halinde olan bir müslümanın yanında Yasin okunursa, melekler gelip karşısında saf saf dizilirler, onun için dua, istiğfar ederler, cenaze namazını kılarlar ve kabrine defin oluncaya kadar onunla birlikte olurlar.” (Tefsîr-i Ebussu’ud)

“Sekerat-ı mevt (ölüm halinde) olan bir müslüman Yasin Suresini okursa, Rıdvan cennetten bir bardak şerbet getirir ve içirmeden Azrail onun canını alamaz.” (Tefsîr-i Kadî Beydavî)

Yasin Suresi ile ilgili hadisler

Yasin Suresi’nin fazileti ile ilgili pek çok hadis-i şerifler vardır. Bu hadislerin bazıları şöyledir;

“Kim Allah’ın rızasını dileyerek Yasin’i okursa, geçmiş (küçük) günahları bağışlanır. Onu ölülerinize de okuyun.” (Beyhaki)

“Kim geceleri Yasin okursa, (günahlarından) bağışlanmış olarak sabaha erer.” (Buhari)

“Her şeyin bir kalbi vardır. Kur’ân’ın kalbi de Yasin’dir. Kim Yâsin’i okursa, Allah onun okumasına, Kur’ân’ı on kere okumuş gibi sevap yazar.” (Tirmizi)

“Kim geceleyin Allah rızasını gözeterek Yasin Süresi’ni okursa, ba­ğışlanır.” (İbn Hibban)

Yasin Suresinin sesli okunuşu, türkçe okunuşu ve anlamı için sayfamıza bakabilirsiniz; Yasin Suresi

REKLAM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
Eyüp Sultan Hazretleri olarak bildiğimiz gerçek ismi Halid Zeyd Bin…