Anasayfa » Genel » Ebu Eyyüb El Ensari (Eyüp Sultan) Kimdir?

Ebu Eyyüb El Ensari (Eyüp Sultan) Kimdir?

Eyüp Sultan Hazretleri olarak bildiğimiz gerçek ismi Halid Zeyd Bin Ebu Eyyüb El Ensari kimdir ve Eyüp Sultan ilçesine adınıda veren Eyüp Sultan’ın önemi nedir? Eyüp Sultan Türbesi neden bu kadar çok ziyaret alır? Yazımızda sahabelerden olan Eyüp Sultan’ın kısaca hayatını ve önemini paylaşacağız.

Halid Zeyd Bin Ebu Eyyüb El Ensari; Medine’de doğmuş olan Eyüp Sultan Hazretleri, hem anne hem de baba tarafından soy olarak Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) akrabası sayılır. Hicretten iki yıl önce Mekke’ye giderek müslüman olmuştur. Müslüman olduktan sonra Medine’de birçok dost ve akrabasının da Müslüman olmasını sağlamıştır. Ama Eyyüb El Ensari’yi önemli yapan olaylardan biri Peygamber Efendimiz’i (s.a.v.) misafir etmesidir.

Peygamberimiz’i (s.a.v.) misafir etmesi

Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) 622 yılında Mekke’den Medine’ye hicret etmiştir. Medine’ye varıldığında Medineliler, Hz. Muhammed’i (s.a.v.) evlerinde misafir etmek istiyorlardı. Bu nedenle Peygamber Efendimiz’in Kusva adlı devesinin yularını tutup O’nu evlerine götürmek istediler.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bunun üzerine Medineli Müslümanlara şöyle hitap etti;

“Devemi kendi halinde bırakınız o beni nereye götürürse ben o hanenin misafiri olacağım.”

Kusva adlı deve Medine sokaklarında dolaşmaya başladı ve nihayet Hz. Halid bin Zeyd Ebu Eyyüb El Ensari’nin yani Eyüp Sultan’ın evinin önüne çöktü. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) de bu evde yaklaşık altı-yedi ay misafir oldu.

Eyüp Sultan kimdir; Ebu Eyyüb El Ensari (Eyüp Sultan), hicret sırasında Hz. Peygamber’i (s.a.v.) evinde misafir eden sahabedir.

Ayrıca Peygamberimiz’in misafirliği sırasında Vahiy katiplerinden birisi olmuştur. Eyüp Sultan Peygamber Efendimiz’in yaptığı bütün savaşlara katılmış ve Peygamber Efendimiz’in yakın korumalığını yapmıştır.

İstanbul’un fethine katılması ve şehit olması

Hz. Muhammed (s.a.v.) İstanbul’un fethini sahabelerine anlatıp,

“İstanbul elbette fetholunacaktır; onu fetheden kumandan ne güzel kumandan, onu fetheden asker ne güzel askerdir”

diye müjdelemiştir.

Hicri 52. yılda Muaviye oğlu Yezid kumandasındaki Müslümanlar İstanbul’u kuşatmışlardır. Eyüp Sultan hazretleri bu seferin hazırlanması için çok çalışmış ve uzun bir yolculuk yapan Eyüp Sultan hazretleri yaşının çok ilerlemesinden dolayı (80 yaşlarında) İstanbul’da hastalanmış ve şehit düşerek vefat etmiştir.

Eyüp Sultan hazretleri Yezid’e, öldüğü takdirde cenazesinin hemen gömülmeyerek ordunun varacağı en ileri noktaya kadar götürülmesini ve o yere gömülmesini vasiyet etmiştir. Vefat ettiğinde ise oraya gömülüp vasiyeti gerçekleşmiştir.

İstanbul’un yüzyıllarca istila edilip yakılıp yıkılması sırasında mezar zarar görmüş ve zamanla Eyüp Sultan hazretlerinin kabri belirsiz hale gelmiştir.

Eyüp Sultan’ın mezar yerinin bulunması ve türbe olması

Fatih Sultan Mehmet, Eyüp Sultan kimdir biliyordur. Rivayetleri, Peygamberimizi misafir eden önemli sahabelerden olduğunun farkındadır. İstanbul’un fethinden sonra da hocası Akşemseddin hazretlerine giderek Eyüp Sultan hazretlerinin kabrinin bulunması fikrini hocasına söyler.

Fatih Devri tarihçilerinin anlattığına göre; Akşemseddin hazretleri bugünkü Pierre Loti tepesini işaret ederek buradaki dağın eteğine nurlar indiğini görmekteyim. Muhtemelen burasıdır der ve birlikte bugünkü kabrin bulunduğu yere gelirler. Şeyh Efendi kabrin yerini bulmak için bir müddet murakabeye varır.

Neticede murakabeden başını kaldırır ve kendisinin Hz. Halid Efendimizin fetihten dolayı Fatih Sultan Mehmet Han’ın zaferini tebrik ettiğini ve kendi kabrinin de ortaya çıkarılmasını istediğini padişaha bildirir.

Eyüp Sultan Türbesi, kabrin yerinin keşfedilmesiyle birlikte, hemen inşa edilmeye başlanmıştır. Fatih Sultan Mehmet türbe yapıldıktan sonra Eyüp Sultan Camii‘ni yaptırıp ibadete açmıştır.

REKLAM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
Biz müslümanlar için Peygamber Efendimiz'in (s.a.v.) hadis-i şeriflerinde buyurduğu, tavsiye…