Anasayfa » Dualar » Hz. Yusuf’un Duaları

Hz. Yusuf’un Duaları

Yakub Aleyhisselamın oğlu Hz. Yusuf Aleyhisselamın Kur’an-ı Kerim’de adı geçen Peygamberlerden birisidir. Hz. Yusuf’un hayatında, Yusuf’un kuyuya atılması ve Hz. Yusuf’un duası en çok bilenen ve merak edilen hadiselerdir. Daha önceki yazılarımızda Yusuf Aleyhisselamının hayatını anlatmıştık (Bakınız: Hz. Yusuf). Bu yazımızda ise Hz. Yusuf’un duası hangileridir, Kur’an’da geçen duaları ve anlamlarını aktarmaya çalıştık.

REKLAM

Hz. Yusuf, çeşitli zorluklarla karşılaştığında tüm peygamberler gibi Allah’tan yardım istemiş, O’na sığınmış ve dua etmiştir. Yusuf Aleyhisselam farklı zamanlarda, farklı zorluklarla mücadele etmiştir. Bu zamanlarda da çeşitli dualar yapmıştır. Hz. Yusuf’un tek bir duası yoktur tabi ki, bir den fazla duası bulunur. Kur’an’ı Kerim’de Yusuf suresinde bu duaların bazıları bulunur.

Yusuf’un abileri Mısır’a gidip Yusuf’la karşılaştıklarında ve sen Yusuf musun diye sorduklarında Hz. Yusuf şöyle cevap vermiştir;

“Ben Yûsufum, bu da kardeşim. Allah bize lutufta bulundu. Kim Allah’tan korkar ve sabrederse, şüphesiz Allah güzel davrananların mükâfatını zayi etmez.” (Yusuf Suresi, 90. ayet)

Abileri hataya düştüklerini kabul ettiklerinde;

“Yusuf şöyle dedi: “Bugün yaptıklarınız yüzünüze vurulmayacak, Allah sizi affetsin! O, merhametlilerin en merhametlisidir.” (Yusuf Suresi, 92. ayet)

Azizin karısı Yusuf ile beraber olmak isteyip Yusuf onu reddedince zindana atılacağını söyledi. Yusuf, insanın hayatta karşılaşabileceği en zor imtihanlardan birini de atlatmıştır;

“Yûsuf, “Rabbim! Zindan bana bunların benden istediklerinden daha iyidir. Eğer onların bana kurdukları tuzağı boşa çıkarmazsan, onlara meyleder ve cahillerden olurum!” dedi. (Yusuf Suresi, 33. ayet)

Yusuf Aleyhisselam , mülkü ve onu yönetmek için gerekli olan olayları yorumlama ilmini kendisine yüce Allah’ın verdiğini, kendisini himaye eden velîsinin Allah olduğunu zikrederek O’na şükranlarını şu dua ile iletiyor;

“Ey rabbim! Bana iktidar verdin ve bana rüyaların yorumunu da öğrettin. Ey gökleri ve yeri yaratan! Dünyada da ahirette de beni yönetip himaye eden sensin. Müslüman olarak canımı al ve beni iyi kulların arasına kat!” (Yusuf Suresi, 101. ayet)

Kuyuya atıldığında okuduğu dua

Hz. Yusuf’un abileri, babalarına (Yakup Aleyhisselam) giderek koyunlarını otlatmak için kıra gideceklerini, kardeşleri Yusuf’u da çok sevdikleri için, yanlarında götürmek istediklerini söylediler. Kardeşleri babalarından uzaklaşınca Yusuf’a eziyet etmeye başladılar. Bir müddet sonra atmayı kararlaştırdıkları kuyunun başına vardılar. Kardeşleri Yusuf Aleyhisselamın elbiselerini soydular ve kuyuya attılar.

Hz. Yusuf kuyuya atılınca dua edip Allah’ı zikretmeye başladı. Okuduğu dua dini kaynaklarda şöyle geçer;

Okunuşu; “Ya şâhiden gayre gâibin ve ya karîben gayre baîdin ve ya gâliben gayre mağlûbin. Ic’al lî min emrî ferecen ve mahrecâ.”

Anlamı; “Ey gâib olmayan şahid! Ey uzak olmayan yakın! Ey mağlûb olmayan galip! Şu içinde bulunduğum durumdan kurtulup çıkmamı nasip eyle! / Beni bu içinde bulunduğum durumdan kurtar.”

REKLAM

Bir yorum

  1. hz hanife duası

    iftar duası
    ey rabbim bize nimetler için şükürler olsun amin

    namaz duası
    allahım bizi koru

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
On bir ayın sultanı Ramazan ayından sonra Şevval ayı gelmektedir.…