Anasayfa » Genel » Hz. Yusuf’un Kısaca Hayatı

Hz. Yusuf’un Kısaca Hayatı

Hz. Yusuf Yakub aleyhisselamın oğludur. İsrailoğullarından gönderilen ilk peygamberdir. Soyu Hz. İbrahime’e kadar ulaşmaktadır. Hz. Yusuf aleyhisselamın Kur’an-ı Kerim’de adı geçen Peygamberlerden birisi olup, Kur’an’da kendi adını taşıyan bir sure vardır. Hz. Yusuf’un hayatı kısaca yazımızda özetledik.

REKLAM

Küçük yaştayken annesi vefat eden Yusuf aleyhisselamı ve küçük kardeşi Bünyamin’i babaları olan Yakub aleyhisselam şefkatle bakıp büyütmekteydi. Hz. Yusuf çok temiz yüzlü ve zeki bir çocuktu. 11 tane erkek kardeşi vardı. Babaları Yakup Peygamber en çok Hz. Yusuf ‘u severdi. Abileride bu durumu kıskanırdı.

Hz. Yusuf’a peygamberlik

Yusuf aleyhisselam yedi veya on iki yaşlarındayken on bir yıldız, ay ve güneşin kendisine secde ettiklerini rüyasında gördü. Bu rüyasını babasına anlattı. Oğlu Yusuf’un anlattıklarını dinleyen Yakub aleyhisselam on bir yıldızın diğer oğulları güneşin kendisi, ayın da hanımı olduğu şeklinde tabir etti. İleride Hz. Yusuf’un büyük nimetlere kavuşacağını ve ona peygamberlik verileceğini anladı. Bu rüyayı duydukları takdirde kardeşlerinin kendisini daha çok kıskanacaklarını ve şeytanın vesvesesiyle ona bir kötülük yapabileceklerini düşünerek, rüyasını kardeşlerine anlatmamasını Hz. Yusuf’a söyledi.

Yakub aleyhisselama giden abileri koyunlarını otlatmak için kıra gideceklerini, kardeşleri Yusuf’u da çok sevdikleri için, yanlarında götürmek istediklerini söylediler.

Hz. Yusuf’un kuyuya atılması

Oğulları babalarına karşı yemin ederek; “Biz kuvvetli bir toplulukken, onu kurt yerse aciz ve güçsüz kimseler olmuş oluruz.” diyerek hile ile Hz. Yusuf ’u babalarından aldılar. Kardeşleri babalarından uzaklaşınca Yusuf’a eziyet etmeye başladılar. Bir müddet sonra atmayı kararlaştırdıkları kuyunun başına vardılar. Kardeşleri Yusuf aleyhisselamın elbiselerini soydular ve kuyuya attılar. Hz. Yusuf’un hayatı nda önemli bir dönüm noktasıdır kuyuya atılması.

Yusuf aleyhisselam kuyuda dua edip Allahü tealayı zikretmeye başladı.

Yusuf aleyhisselamın kardeşleri de, onun sırtından çıkardıkları gömleği kestikleri bir hayvanın kanına buladılar ve babaları Yakub aleyhisselama götürdüler. “Ey bizim babamız, hakikaten biz gittik. Yarış edecektik. Yusuf’u da eşyalarımızın yanında bırakmıştık. Onu kurt yemiş.” dediler. Kesmiş oldukları hayvanın kanına buladıkları gömleği getirdiler. Yakub aleyhisselam onların yalan söylediklerini anlayarak; “Hayır nefisleriniz sizi aldatıp böyle bir işe sürüklemiş. Artık bana düşen sabr-ı cemildir. Sizin bu yaptıklarınız üzerine sabrımla Allahü tealadan yardım isterim.” dedi.

Yusuf aleyhisselam kuyuya atıldıktan bir müddet sonra Medyen’den gelip Mısır’a gitmekte olan bir kervan kuyunun yanında konakladı. Yusuf aleyhisselamı da dışarıya çıkardılar.

Kervancılar Hz. Yusuf ’u Mısır’a götürüp pazara çıkardılar. Birçok kimse onu satın almak isteyince fiyatı yükseldi. O sırada Mısır Azizi  Yusuf aleyhisselamı kervancılardan çok yüksek bir fiyata satın aldı.

Mısır Azizi’nin hanımı Zeliha (veya Züleyha) idi ve çocukları olmamıştı. Züleyha Yusuf aleyhisselama karşı süslenip onu kendine çekmek için çalıştı. Fakat Yusuf aleyhisselam Allahü tealanın yardımıyla ona hiç itibar etmedi. Züleyha sonunda kapıları kapadı ve ondan murad almak istedi. Yusuf aleyhisselam: “Efendim iyi bakman için beni sana bıraktı. Bunun karşılığında onun haremine hıyanet etmekten Allah’a sığınırım.” dedi.

Yusuf aleyhisselamın kendisine itibar etmediğini gören Züleyha ona iftira etti. Züleyha’nın Yusuf aleyhisselama yaptıkları bir müddet sonra Mısır ahalisi tarafından duyuldu.

Züleyha’nın kocası Aziz, yayılan dedikoduları kesmek için ve Züleyha’nın baskılarına boyun eğerek Hz. Yusuf aleyhisselamın hapsedilmesine karar verdi. Böylece hazret-i Yusuf zindana atıldı. Hz. Yusuf’un hayatı nda uzun bir müddet zindanda kaldı.

Allahü teala Yusuf aleyhisselama zindandayken peygamberlik emrini bildirdi. Zindandayken insanları tevhid inancına davet etmeye başladı.

Hz. Yusuf’un vefatı

Yakub aleyhisselam Yusuf aleyhisselamla birlikte on seneden fazla yaşadıktan sonra vefat etti. Vasiyeti üzerine Kudüs yakınlarındaki Halilürrahman denilen yere defnedildi. Yusuf aleyhisselam babasının vefatından sonra bir müddet daha yaşadıktan sonra vefat etti.

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (S.a.v.) Hayatını da yazımızdan okuyabilirsiniz.


REKLAM

5 Yorumlar

  1. koca bir yazıyı deftere geçirdim. Yardımınız için sağolun teşekkürler

  2. Allah razı olsun ❤❤❤❤

    Çok teşekkür ederim ❤❤❤❤❤🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷❤

  3. o kadar uzun ki ağlıyorum şuan

  4. Dinden ödev mi olur moruq

    Çok uzun be olmmm sadece başlıkları yazicam

  5. din projeödevi için saatlae hadda günler harcıyom ya bu raya o yüzden girdim sizden de Allah razı olsun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
Gusül, Allâh-ü Teâlâ'nın emrettiği, hem maddi hem de manevi temizlik…