Anasayfa » Genel » Zülkarneyn Aleyhisselam Kimdir?

Zülkarneyn Aleyhisselam Kimdir?

Zülkarneyn Aleyhisselam kimdir; Zülkarneyn (as) Kur’an-ı Kerim’in Kehf Suresi’nde geçen bir kişidir. Nûh aleyhisselamın oğlu Yâfes’in soyundandır.

Zülkarneyn Peygamber mi:

Peygamber olup olmadığı bilinmemektedir, Peygamber veyâ veli olarak bahsedilir. Kendisiyle ilgili anlatı Yecüc ve Mecüc’ü de içerir ki bu bağlamda benzeri anlatılar Tanah’ta da bulunur. Kur’an-ı Kerim’de kim veya ne oldukları açıklanmayan Yecüc ve Mecüc’ü engellemek için bir set inşa ettiğinden söz edilir. Hangi çağda yaşadığı belirtilmemiştir.

Zülkarneyn ile ilgili bazı ayetler:

Kur’ân-ı kerîmin Kehf sûresi 83-98. ayet-i kerimelerinde Zülkarneyn aleyhisselamla ilgili haberler verilmektedir. Peygamber Efendimiz, (S.a.v) buyurdu ki:

  • “İsmini duyduğunuz kimselerden yeryüzüne dört kişi mâlik oldu. İkisi mümin ikisi kâfir idi. Mümin olan ikisi Zülkarneyn ile Süleyman (aleyhisselam) idi. Kâfir olan ikisi de Nemrûd ile Buhtunnasar idi. Beşinci olarak yeryüzüne benim evlâdımdan biri yâni Mehdî mâlik olacaktır.”

Allahü teâlâ şöyle buyurdu:

  • “Sana verdiğim vazîfeyi yapabilmen için kuvvet ihsân ederim. Göğsünü açarım. Herşeye gücün yetecek hâle gelirsin. Anlayışını açar, konuşmanı genişletirim, kulağını açarım, tâ uzaktakileri işitirsin. Basîretini genişletirim, çok uzakları görür, her şeye nüfûz edersin. Her şeyi sağlam yaparsın. İstediğin herşeyi ihsân ederim. Sana heybet veririm hiç kimse sana kötü gözle bakamaz. Ben sana yardım ederim. Hiçbir şey sana zarar vermez. Seni kuvvetlendiririm. Hiçbir şeye yenilmezsin. Kalbine kuvvet veririm hiçbir şeyden korkmazsın. Aydınlık ve karanlığı emrine verir, onları senin askerin yaparım. Aydınlık senin önünde yol gösterir, karanlık arkandan seni muhâfaza eder.”
REKLAM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
Hz. Yusuf Yakub aleyhisselamın oğludur. İsrailoğullarından gönderilen ilk peygamberdir. Soyu…