Anasayfa » Dualar » Öfkeli Zamanlarda Okunacak Dua

Öfkeli Zamanlarda Okunacak Dua

İnsanlar günlük hayatta bazı sebeplerden dolayı sinirlenebilir ve öfkelenebilirler. Çok güzel bir söz vardır; “Öfkeyle kalkan, zararla oturur”. Dini açıdan da böyledir ve dinimiz öfkeli olmamızı, öfkeli olarak hareket edip yanlış davranışlar yapmamızı kesinlikle istemez. Bu nedenle biz Müslümanların öfkelenince okuduğu dua ve bir istiaze vardır. Öfkelendiğinde okunacak dua ve istiaze için Peygamber Efendimiz (Sav) ümmetine tavsiyelerde bulunmuştur. Ayrıca nasıl davranmaları gerektiğini söylemiştir.

REKLAM

Hz. Peygamber (Sav) sahabelere öfkelendiklerinde ilk önce “euzu” çekmelerini tavsiye etmiştir. Süleyman bin Surad’dan (ra) rivayet edildiğine göre;

“Bir gün Peygamber Efendimiz’in yanında oturuyordum. İki kişi birbirine hakaret ettiler. Bunlardan birinin yüzü öfkeden kıpkırmızı oldu, boyun damarları şişti ve dışarı fırladı. Bunu gören Hz. Resulullah (Sav) şöyle buyurdu:

“Ben bir söz biliyorum, eğer bu kişi onu söylerse, üzerindeki bu kızgınlık hâli geçer. Eğer o: “Eûzu billahi mineş-şeytânirracîm” derse, üzerindeki bu hal kaybolur.” (Buhari)

Anlamı: “İlahî rahmetten kovulmuş şeytandan Allah’a sığınırım.”

Öfkelenince okunacak dua

Öfkelenmek her insanın fıtratında vardır. Ama bu öfkeyi zarara dönüştürmemek için, o öfkeyi dindirmek için ilk olarak Peygamber Efendimiz’in (Sav) öğretti gibi “euzu” çekebiliriz. Ayrıca sonra da şu duayı okuyabiliriz;

Okunuşu:

Allahümme’ğfirli zenbî ve ezhib ğayza kalbî ve ecirni min mudıllati’l-fiten.

Anlamı:

Allah’ın günahımı bağışla, kalbimdeki öfkeyi dindir ve beni fitnecilerin saptırmasından koru.

Ayrıca bu dualardan farklı olarak yine Peygamber Efendimiz (Sav) öfkelenen kişinin abdest almasını tavsiye etmiştir. Yine öfkelenen kişi için ayaktaysa otursun demiştir. Şimdi bunlarla ilgili hadisi şerifleri yazalım.

Öfke ile ilgili hadisler

“Öfke şeytandandır, şeytan ise ateşten yaratılmıştır, ateşi söndüren de sudur. Onun için biriniz öfkelenince abdest alsın” (Ebu Davud)

“Biriniz ayakteyken öfkelenirse, hemen otursun. Öfkesi giderse iyi, gitmezse hemn yatsın.” (Ebu Davud)

“Bir kimse öfkesinin gereğini yapmaya kadir olduğu halde öfkesini yenerse, Allah Teâlâ kıyamet gününde halkın gözü önünde onu çağırır, huriler içinden istediğini seçmekte muhayyer kılarç” (Riyazü’s-Salihîn)

“Kuvvetli ve kahraman pehlivan, herkesi yenen kimse değildir. Kuvvetli ve kahraman pehlivan ancak öfke zamanında nefsine mâlik olan ve öfkesini yenen kimsedir.” (Müslim)

Hz. Peygamber (Sav), öfkelenince Allah’a sığınmayı tavsiye etmiştir. Ayrıca öfkeyi güç ve kuvvetin değil, zayıflığın ve acizliğin işareti olarak görmüştür. Biz Müslümanlar, sinirlendiğimiz de, öfkelendiğimiz de bu tavsiyelere uymalıyız. Öfkelenince okunacak dua ve euzu’yu okumalıyız. Bütün davranışlarımıza ve işlerimize öfke ile değil sabırla devam etmeliyiz.

Günlük okunacak diğer kısa dualar için yazımıza bakabilirsiniz: Günlük dualar

REKLAM

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
İslam dünyasında Zilhicce ayı denince Kurban ayı ve hacca gitme…