Anasayfa » Genel » Piyango Bileti Haram mı?

Piyango Bileti Haram mı?

Özellikle yıl sonlarında “büyük yılbaşı ikramiyesi” adı altında reklam yapan ve daha da çok alınan piyango biletlerinin dini hükmü nedir? Piyango bileti haram mı? Aslında bunun haram olduğu başta Kur’an’da olmak üzere, gerek fıkıh kitaplarında, gerek dini kitaplarda, gerekse diyanette yazmaktadır. Ama biz tekrar bunu paylaşarak hatırlatalım; kumar oyunlarının hepsi, dolayısıyla piyango bileti de haramdır.

REKLAM

Kur’an-ı Kerim’de ilgili ayet açık ve nettir;

“Ey iman edenler! (Aklı örten) içki (ve benzeri şeyler), kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak, şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz. Şeytan, içki ve kumarla, ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık vazgeçiyor musunuz?” (Maide Suresi, 90. ve 91. ayet)

Diyanet işleri yayınladığı fetvalarında bu tür oyunların haram olduğunu tekrar tekrar hatırlatmaktadır;

“İki veya daha fazla kişinin aralarında doğrudan veya dolaylı olarak anlaşma suretiyle bir tarafın kazanacağı, diğer tarafın kaybedeceği şansa dayalı her türlü oyun, kumar kapsamında olup haramdır.” (Diyanet)

“Taraflardan birisinin kazanıp diğerinin kaybetmesi esasına dayalı bütün şans oyunları kumar kapsamında değerlendirilip haram kılınmıştır. Zira bir taraf kaybederken, diğer taraf da hak etmeden kazanmaktadır. Buna göre şans faktörüne dayalı olan piyango, toto, loto, iddia, müşterek bahis, ganyan gibi tertip ve oyunlar da kumardır ve haramdır. Bu tür kumarların, geniş kitlelerin iştirak etmesi sebebi ile zararı daha da yaygın olmaktadır.” (Diyanet)

Neden haram

Bu soruyu sormak aslında İman etmiş kimsenin haddine değil. Müslüman biri Allah’a inanır ve Allah’ın tebliğ ettiği yasaklara uyarak yaşamak zorundadır. Kur’an’da Allah bunun yasak olduğu bildirmişse bir Müslüman için olay bitmiştir. Nasıl ki içki haramdır, domuz eti haramdır, faiz haramdır, gıybet haramdır deniyorsa; kumar da haram olarak bizlere tebliğ edilmiştir. Piyango da kumarın içinde olduğundan haramdır. Bildiğiniz gibi Haram demekte, Yüce Allah’ın, Kur’an’da, “yapmayınız” diye açıkça yasak ettiği şeylerdir.

Ama diğer taraftan da bakacak olursak bu tür oyunların sadece dinen değil, kişinin hem kendisini, hem ailesini hem de toplumu ne kadar kötü etkilediği herkes tarafından biliniyor. Kişi kumar oynayıp kaybedince büyük bir hüsran ve sıkıntıya uğruyor. Ayrıca kaybeden kişi kazananlara karşı düşmanlık besliyor ve işin sonu daha da kötü yerlere gidebiliyor. Eğer kazansa bile bu sefer de haram para olduğu için bir türlü hayrını göremiyor ve yine felakete doğru sürekleniyor. Bununla ilgili talih kuşu vuran kişilerin ibretlik sonlarını haberlerde devamlı izliyoruz. Ayrıca Müslümanın kazançları meşru ve helal yollardan olmalı, şansa bırakılmamalıdır.

“İnsan için ancak çalıştığı vardır.” (Necm suresi, 39. ayet)

Aslında her şey bu kadar açıkken toplumumuzda neden bu kadar çok bu tür oyunlar özellikle piyango bileti oynanıyor anlamak güç. Bazen bileti alıyorum ama çıkarsa hayır kurumlarına, fakirlere vereceğim denebiliyor. Fakat bu durumlarda onun haram olduğu hükmünü değiştirmez. Her ne olursa olsun piyango bileti haram sayılır.

“Ey insanlar! Yeryüzündeki şeylerin helal ve temiz olanlarından yiyin! Şeytanın izinden yürümeyin. Çünkü o sizin için apaçık bir düşmandır.” (Bakara Suresi, 168. ayet)

Allah tüm Müslümanları haram olan şeylerden korusun inşallah.

REKLAM

Bir yorum

  1. haram ve günah

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
Kuran'ı Kerim'de 49. sırada yer alan Hucurat suresi 18 ayetten…