Anasayfa » Namaz » Namazdan Sonra Tesbih

Namazdan Sonra Tesbih

Namaz kıldıktan sonra tesbihat yapmak ve dua etmek sünnettir. Namazın dışında bir zikirdir tesbih yapmak. Namazdan sonra tesbih yapılırsa sevabı ve fazileti çok olur, yapılmazsa bir günahı yoktur ama bu sünnet sevabından mahrum kalınmış olur. Kısaca tesbihat yapmak farz değil, sünnettir.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) zamanında tesbihat vardı. Resulullah (s.a.v.) ve sahabeler tesbihatlarını devamlı yaparlarmış.

İbn Abbas’dan (ra) rivayet edildiğine göre;

“Ben Peygamber (s.a.v.)’in namazı bitirdiğini tekbir getirilmesinden anlardım” demiştir. (Buhari)

Tesbih yaparken tesbihat kullanmak veya parmakla tesbih çekmek caizdir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), bir kadının tesbihleri, çekirdeklerle saydığını görmüş, fakat yasaklamamıştır. (Redd-ül Muhtar)

“Parmak uçları ile sayarak tesbihe ve tehlile devam edin. Kıyamette her âzadan sual edilir ve parmaklar için “tesbihte kullandı” derler. Gafil olan rahmetten uzak kalır.” (Hakim)

Tesbihat nasıl yapılır

Namazdan sonra tesbih, vaktin tüm farz ve sünnet namazları bittikten bittikten sonra şöyle yapılır;

“Allâhümme entesselâmü ve minkesselâm tebêrakte yâ zel celâli vel ikrâm.” okunur.

Anlamı: “Allah’ım! Sen kurtuluş merciisin. Esenlik ve güvenlik sendedir. Ey   Azamet ve Kerem sahibi Allah’ım! Senin şanın çok yücedir.”

Daha sonra sırasıyla;

“Alâ Resûlina Muhammedin Salavât” denir.

“Allâhümme salli alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âli seyyidinâ Muhammed” denir.

“Sübhân Allâhi vel hamdü lillâhi velâ ilâhe illAllâhü vAllâhü ekber. Velâ havle velâ kuvvete illâ billâhil aliyyil aziym” denir.

Besmele çekilerek Ayetel Kürsi okunur. Bakınız: Ayetel Kürsi okunuşu

Ayetel kürsi bitince;

33 kere “Sübhanallah” 

33 kere “Elhamdülillâh”

33 kere “Allahü Ekber” denir.

Namaz sonrası tesbihatlarda 33’e dikkat etmek gerekir. Tesbihleri çok sevap olsun diye 33’den fazla çekmek bidat olur. Dinin emirlerinde, çeşitli hikmetler vardır.

En son olarak;

“Allâh-ü Ekber, Lâ ilâhe illAllâhü vahdehû lâ şerîke leh. Lehül mülkü ve lehül hamdü ve hüve alâ külli şey’in kadir” denir. Namazdan sonra tesbih yapılmış olur ve dua edilir.

“Her namazdan sonra 33 Sübhanallah, 33 Elhamdülillah, 33 Allahü ekber sonra, “Lâ ilâhe illallahü vahdehü lâ şerike leh lehül-mülkü ve lehül-hamdü ve hüve alâ külli şey’in kadir” diyenin deniz köpüğü kadar günahı olsa da affedilir” (Müslim)

Ebu Hüreyre (ra) rivayet edildiğine göre;

“Resulullah (s.a.v.) bir gün: “Zırhlarınızı giyiniz”, buyurdu.

“Ya Resulallah! Düşman mı geldi?” dediler. 

“Hayır, Cehennemden korunma zırhını giyiniz: Sübhânallah, Elhamdü lillâh, Lâ ilâhe illâllah, Allahü ekber, deyiniz. Bunlar kıyamet günü, önünüzden, arkanızdan sizi korurlar” cevabını verdi. (Hakim) 

Tesbihatta okunan duaların ve tesbihlerin türkçe anlamlarına ayrıntılı olarak sayfamızdan bakabilirsiniz: Tesbihat ve anlamları

REKLAM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
Hz. Nuh (as), Kuran-ı Kerim'e göre Hz. Adem ve Hz.…