Anasayfa » Sureler » Alak Suresi İlk 5 Ayeti

Alak Suresi İlk 5 Ayeti

Alak Suresi Kuran-ı Kerim’in 96. suresidir ve toplam 19 ayetten oluşur. Namazlarda Alak Suresi’ni okumak isteyen ama biraz uzun olduğu için hepsini ezberleyene kadar Alak Suresi’nin ilk 5 ayetini ezberleyerek okuyanlar olabiliyor. Bunun nedenlerinden biride Alak Suresi’nin ilk beş ayeti Kuran’-ı Kerim’in ilk inen ayetleri olmasıdır.

REKLAM

Namazlarda kısa surelerin tamamı okunabileceği gibi uzun surelerin içinden ayetlerde okunabiliyor. Örneğin, Bakara suresinin uzun ayetlerinden Ayetel Kürsi ve Amenerrasülü’nün de fazileti çok fazla olduğundan namaz kılarken okunabiliyor.

Bakınız: Zamm-ı sure nedir

Alak Suresi’nin ilk ayetleri de Peygamber Efendimiz’e (s.a.v.) vahiy yoluyla ilk inen ayetler olduğu için fazileti çoktur. Alak suresi ilk 5 ayeti anlamına ve tefsirine baktığımızda bunun önemini görebiliriz.

Alak Suresi ilk 5 ayet

Alak suresi ilk 5 ayeti okunuşu

Alak Suresi ilk 5 ayeti okunuşu

1- Ikra’ bismi rabbikelleziy halak 
2- Halekal’insane min ‘alak 
3- Ikre’ ve rabbükel’ekrem 
4- Elleziy ‘alleme bilkalem
5- Allemel’insane ma lem ya’lem 

Alak Suresi ilk 5 ayeti anlamı

1,2- Yaratan Rabbinin adıyla oku! O, insanı “alak” dan yarattı.
3- Oku! Senin Rabbin en cömert olandır.
4,5- O, kalemle yazmayı öğretendir, insana bilmediğini öğretendir.

Alak Suresinin tamamı ve sesli okunuşu için bakınız: Alak Suresi

Alak Suresi ilk 5 ayeti tefsiri

Diyanetin tefsirine göre, Alak Suresi ilk 5 ayeti nde; Peygamber Efendimiz’e (s.a.v.) inen ilk vahiy olup ona ve onun şahsında bütün müslümanlara okumayı emretmiş, onları kalemle yazmaya teşvik etmiştir. İlk vahyin “oku” emriyle başlaması ve bu emrin iki defa tekrar edilmesi, okumanın ve bilmenin dinde ve insan hayatında ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Peygamber Efendimiz’e (s.a.v.)  “Yaratan rabbinin adıyla oku!” buyurularak Hz. Peygamber’in (s.a.v.) okuma faaliyetine veya herhangi bir işe, başka varlıkların adıyla değil, yaratan rabbinin adıyla başlaması ve O’ndan yardım istemesi emredilmiştir.

İlk ayette “Yaratan rabbinin adıyla oku!” buyurularak özellikle yaratma sıfatına vurgu yapılmıştır. Çünkü hem insandaki okuma yeteneği ve imkanını hem de onun okuduğu, incelediği, anlamaya ve kavramaya çalıştığı objeleri, nesneleri yaratan Allah’tır. İnsan, bilgi edinme sürecinde Allah’ın verdiği imkan ve yetenekleri kullanmakta, O’nun yarattığı şartlarda ve onun yarattığı varlıklar üzerinde inceleme ve araştırmalar yapmaktadır.

Alak Suresi’nin 2. ayetindeki “alak” ile aşılanmış yumurtanın ana rahminin iç cidarına asılı vaziyetinin (zigot) kastedildiği anlaşılmaktadır.

Alak Suresi 3. ayet, bir bakıma Hz. Peygamber’in (s.a.v.) bu dolaylı özür beyanına bir cevap olmaktadır. Buna göre Allah’ın keremi sonsuzdur; O, insanı “alak”tan yaratıp mükemmel bir varlık haline getiren ve peygamberlik gibi yüce bir makama kadar erdiren kudretiyle, dilediği kullarına normal yollardan, yani kalemi ve diğer bilgi malzemesini kullanarak bir hocadan bilgi almasını sağlayarak okumayı öğretir, ama O, kullarından dilediğine, bir öğretici ve öğrenim aracılığı olmadan bilgi öğretmeye de kadirdir. 

Alak Suresi 4 ve 5. ayetlerde kalemde sayılamayacak kadar çok ve büyük faydalar vardır. Kalem vasıtasıyla ilimler tedvin edilmiş, hikmetler kaydedilmiş, öncekilerle ilgili haberler, bilgiler zaptedilmiş, Allah tarafından indirilmiş olan kutsal kitaplar yazılmıştır.

Kaynak: Diyanet İşleri Tefsiri

REKLAM

8 Yorumlar

  1. Ezberlemem için Çok yardımcı oldu. Yarın yazılıda çıkacak. Sağolun.

  2. Teşekkürler ödevimi yapmama yardım ettiğiniz için

  3. Browni stars!

    Çok kısa! çok iyi ya tam benlik ssjsj saloun!

  4. bence çok kolay 3 gün sonra yazılım var çok saolujn <3

  5. Burdan ezberlicem sjkgfkshgd

  6. Güzelmişşşşşş😄

  7. doğ47 güzel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
Namaz kıldıktan sonra tesbihat yapmak ve dua etmek sünnettir. Namazın…