Anasayfa » Genel » Peygamberimiz (Sav) Bayramda Neler Yapardı

Peygamberimiz (Sav) Bayramda Neler Yapardı

Ramazan bayramı ve Kurban bayramı şüphesiz müslümanlar için önemli ve faziletli bir gündür. Bayram denince sadece bayramlaşmak, tatil yapmak, ziyaret yapmak akıllara gelmemeli. Dini bayramlar mübarek günlerden sayıldığı için bu günleri hakkıyla geçirebilmek bir müslüman için önemlidir. Peki önderimiz Hz. Muhammed (sav) bayram günlerini nasıl geçirirdi, Peygamberimiz bayramda ne yapardı…

Bayram günlerine müminler arasında sevgi, saygı, yardımlaşma, hediyeleşme, ziyaretler fazlasıyla yaşanmaktadır ve yaşanmalıdır. En doğru bir şekilde bayramı hakkıyla yaşabilmek için Peygamber Efendimiz’in (sav) bayramda neler yaptığını madde madde hadisler eşiliğinde yazmaya çalışalım.

Bayram gecesi ibadet ve dua

Peygamber Efendimiz (sav), iki bayram gecesinde de kalkıp ibadet etmeyi tavsiye ederdi. Bu gecelerde ibadet etmenin, Allah’u Teala’yı anmanın kalbin uyanıklığına vesile olduğunu bildirirdi.

“Sevabını Allah’tan umarak iki bayram gecesinde kalkıp ibadet eden kimsenin kalbi, kalblerin öldüğü gün ölmez.” (İbni Mace)

Ayrıca dua etmeninde fazileti çok fazladır. Bayram geceleri edilen duaların geri çevrilmeyeceğiniz Peygamberimiz hadisi şerifinde müjdelemiştir.

“Beş gece vardır ki duâ reddolunmaz: Receb’in ilk gecesi, Şaban’ın on beşinci gecesi, Cuma gecesi, Ramazan Bayramı gecesi, Kurban Bayramı gecesi.” (Suyûti)

Temizlenmek ve süslenmek

Bayramlarda sünnette yer aldığı gibi güzelce hazırlanmak, temiz ve güzel elbiseleri giymek, gusül abdesti almak, misvak kullanarak dişleri temizlemek, güzel kokular sürünmek, güler yüzlü olmak sünnettir.

Bunlara dikkat ederek hem güzelce bayrama hazırlanmalı hem de sünnet sevabı kazanmalıyız.

Bayram namazı

Bayram günleri yapacağımız ilk iş sabah namazının arkasından kuşluk vaktinde bayram namazına gitmek olmalıdır. Vacip olan bayram namazı iki rekat olarak cemaatle kılınır. Peygamberimiz de (sav) ilk iş olarak bayram namazına gider ve tavsiye ederdi.

“Bu günümüzde yapacağımız ilk şey namaz kılmaktır” (Buhari)

Bayram namazlarında ezan okunmaz ve kamet yapılmaz. Hz. Peygamber zamanında, hanımlar da bayram namazlarına katılarak arka saflarda yer almışlardır.

Bakınız: Bayram namazı nasıl kılınır

Yeme içme günü

Bayram günleri yeme içme günü olarak geçmekte ve bayramlarda oruç tutmak haram sayılmıştır. Ramazanda nasıl emirlere uyarak oruç tutuyorsak, bayramlarda da Peygamberimiz’in (sav) tavsiyesine uyarak oruçlu olmayız.

“Ramazan Bayramı da bu manada bir gün olarak kabul etmiş ve bu bayramı Ramazan orucunun iftar günü olarak nitelendirmiştir.” (İbni Mace)

“Arefe günü, kurban günü ve teşrik günleri biz Müslümanların bayramıdır. Bu günler yeme içme günleridir” (Ebu Davud)

Tatlı yemek

Peygamberimiz (sav) Ramazan bayramlarına tatlı yiyerek başlarmış. Hz. Peygamber’in hurma yemeden evden ayrılmaması bir sünnet olarak bayramlarda tatlı ikramı geleneğini doğurmuştur.

Hz. Peygamber (sav) ramazan bayramında namaza gitmeden hurma yerken, Kurban bayramında ise hiçbir şey yemez, kesilen kurban etinden yermiş.

Fitre ve Sadaka vermek

Fitre Ramazan ayının sonuna yetişen ve temel ihtiyaçlarının dışında belli bir miktar mala sahip olan Müslümanların kendileri ve velayetleri altındaki kişiler için yerine getirmekle yükümlü oldukları bir sadakadır. Fitreleri bayramdan önce vermek daha doğrudur.

“Rasûlullah (sav) oruçluları gereksiz ve çirkin sözlerden arındırmak ve yoksullara yiyecek sağlamak için fitreyi farz kılmıştır. Fitreyi kim namazdan önce öderse, bu makbul bir zekât, kim de namazdan sonra öderse, herhangi bir sadaka olur.” (Buhari)

Bayram öncesi ve bayram günleri ikramla, sadakayla, fedakârlıklarla geçerdi. Bayram günlerinde yetim, kimsesiz, fakir ve muhtaçları sevindirmek gereklidir. Herkes gücü yettiği ölçüde bolca sadaka dağıtmalıdır. Verilen bu fitreler ve sadakalar yoksulların ihtiyaçlarını gidermeye, bayramlarını güzel bir şekilde geçirmeye yardımcı olan bir mali bir ibadettir.

“Sizler yeryüzündekilere merhamet edin ki, gökyüzündekiler de size merhamet etsin.” (Ebû Dâvud)

Zikir yapmak

Her zaman olduğu gibi Bayramlarda da Allah’ı anmak, hatırlamak ve O’na şükretmek önemlidir. Zaten Kurban bayramlarında arefe gününden itibaren teşrik tekbirleri getirilmektedir. Bunun haricinde “Elhamdülillah”, “Sübhanallah”, “La ilahe illallah” zikirleri ile bayramlarımızı süslemeliyiz.

“Tekbir getirmek suretiyle bayramlarınızı süsleyiniz.” (Taberani)

Bakınız: Teşrik Tekbirleri nasıl getirilir

Velhasıl

Peygamberimiz bayramda ne yapardı sorusuna cevap bulmaya çalışarak yukarıdaki hadisleri açıklama çalıştık. Bunları yerine getirmeye çalışarak hem bayramımızı yaparız hem de bu sevinçli günleri iman şuuru içinde, Peygamber sevgisi ile geçirmeyi temin ederiz.

Herkesin bayramı mübarek olsun…

REKLAM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
Korona virüs salgını kapsamında hastalığın bulaşıcılığını engellemek amacıyla alınan tedbirler…