Anasayfa » Genel » Mübarek Gün ve Geceler

Mübarek Gün ve Geceler

Mübarek gün ve geceler, dinimizin önem verdiği gün ve gecelerdir. Allah, bazı günlere kıymet vermiş, bu gün ve gecelerdeki, ibadet, dua ve tövbeleri kabul edeceğini bildirmiştir. Bu mübarek ay, gün ve geceler, senenin içinde belli zamanlarda bulunur. Peki dinimize göre mübarek gün ve geceler hangilerdir?

Dinimize göre mübarek gün ve geceler

Mevlid Gecesi

Mevlid, doğum zamanı demektir. Peygamberimizin dünyaya geldiği, Rebiül evvel ayının 11. ve12. günleri arasındaki gecesidir. Kadir gecesinden sonra en kıymetli gecelerden biri Mevlid gecesidir.

Mevlid kandili gecesinde, Peygamber Efendimiz (sav) doğduğu için O’nu hatılamak, O’na salavat getirmek çok sevaptır. O’nun mübarek ruhuna salât ve selâm okumak Peygamberimize olan sevgi ve bağlılığının bir ifadesidir.

Regaib Gecesi

Peygamberimiz’in (sav) Annesi Hz. Amine validemizin Efendimiz’e hamile olduğunu anladığı gecedir. Sevgili Peygamberimiz (sav) Regaib gecesinin içinde bulunduğu Recep ayında çok dua eder, namaz kılar, oruç  tutar, iyiliklerin her çeşidini yapar, sadaka vermeye özen gösterirdi.

3 ayların ilk ayı olan Recep ayının ilk cuma gecesine Regaib gecesi (Regaib kandili) olarak geçmektedir.

Miraç Gecesi

Peygamberimizin İlahi saltanatı seyretmek üzere Allâh-ü Te’âlâ’nın daveti ve gücü ile bir mucize olarak, Mekke-i Mükerremeden Mescid-i Aksa’ya ve oradan da Allâh-ü Te’âlâ’nın huzuruna kabul edildiği gecedir.

Miraç kandili gecesi, Peygamber Efendimiz’in (Sav) miraç hadisesini yaşadığı gecedir ve 5 vakit namazın farz olduğu gecedir. Mübarek gün ve geceler içinde en faziletli gecelerden biridir Miraç gecesi.

Berat gecesi

Kur’an-ı Kerim’in Levh-i Mahfuz’dan Dünya semasına indirildiği varlıkların bir senelik hayat ve rızıklarının tayin edildiği müslümanların af ve lütuflara nail olduğu gecedir.

Berat gecesini bir lütuf bilerek dua, zikir ve ibadete yönelerek amel defterini zenginleştirmek, biz müslümanlar için bulunmaz bir fırsattır.

Kadir gecesi

Kur’an-ı Kerim’in ayet ayet, sure sure peygamberimize inmeye başladığı gecedir. Kadir gecesi bin aydan daha hayırlı bir gecedir. Kur’an-ı Kerim Ramazan ayında, Kadir gecesinde inmiştir. Ramazan ayının 27. gecesi “Kadir Gecesi”dir.

Peygamber Efendimiz (sav) hadisinde şöyle buyuruyor;

“Kim ki faziletine inanarak ve mükafatını Allah’tan bekleyerek Kadir gecesini ibadetle geçirirse geçmiş günahları bağışlanır.”

Kandil geceleri İslam’ın ilk zamanlarında var olan bir adet değildir. Türkiye’de Osmanlı Devleti padişahı II. Selim’den itibaren bu kutlama gün ve gecelerinde, minarelerde kandil yakılmasıyla birlikte “Kandil” adını almıştır.

Kandillerin haricinde, aşure günü, 3 ayların başlangıcı, ramazan bayramı, kurban bayramı, hicri yılbaşı günü gibi önemli ve mübarek günlerde bulunmaktadır.

REKLAM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
Nisa demek kadın demektir. Nisa suresi de genel olarak, kadın…