On bir ayın sultanı Ramazan ayını hakkıyla geçirebilenlerin diğer zamanlardan farklı olarak kazandığı bir çok sevap bulunmaktadır. Ramazan ayında ilahi kazançlar ile beraber, maddi ve manevi olarakta hayırlı amellerimiz mevcuttur. Peki mübarek ramazan ayı ve tutulan oruçlar, yapılan ibadetler bizlere neler kazandırdı? Ramazanın insana kazandırdıkları şeyler nelerdir?
Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki kılınan 5 vakit namaz gibi her daim yapmamız gereken ibadetler, haramlardan uzak kalmamız müslümanların vazifesi olan amellerdir ve Ramazan ayına has değildir. Bu nedenle dinimize bu şartlarını yazmayarak sadece ramazan ayına has ibadet ve amelleri yazmaya çalıştık.
Ramazan ayına ulaşmanın mutluluğunu yaşadık
Ramazandan önce 3 aylara girdiğimize Peygamber Efenimizden (sav) öğrendiğimiz şu duası yaparak ramazan ayına ulaşmayı Rabbimizden niyaz ettik;
“Allahım! Bize Receb ve Şaban’ı mübârek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” (Taberâni)
Evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu da cehennem azabından kurtuluş olan Ramazan ayına ulaşmanın sevincini yaşadık.
Oruç tutarak vazifemizi yerine getirdik
Müslümanların üzerine farz olan ramazan ayı orucunu tutarak bunun sevabını kazandık. Peygamberimiz (sav) oruç tutanları “İnsanın oruç dışında her ameli kendisi içindir. Oruç benim içindir, mükafatını da ben vereceğim” diyerek müjdelemiştir.
“Cennette reyyân denilen bir kapı vardır ki, kıyamet günü oradan ancak oruçlular girecek, onlardan başka kimse giremeyecektir.” (Buhari)
Sahur yapmanın sevabı aldık
Ramazanı hakkıyla yaşayan bir müslüman yaptığı her amelden fazlasıyla sevap alır. Bunlardan biride sahur yapmaktır.
“Sahur yapınız, zira sahurda bolluk-bereket vardır.” (Buhari)
Teravih namazının sevabını kazandık
Ramazan ayının oruçtan sonra belki de en faziletli ibadeti teravih namazıdır. Oruç gibi farz olmasa da camilere giderek cemaatle namaz kılmanın sevabını kazanarak geçmiş günahlarımızın bağışlanması için dua ettik.
“Kim Ramazan’ın faziletine inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek teravih namazını kılarsa, geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhâri)
İftar yapmanın mutluluğunu yaşadık
Oruç tutmayanların hiç bir zaman yaşayamayacağı bir mutluluk olan iftar yapmanın mutluluğunu yaşadık.
“Oruçlunun rahatlayacağı iki sevinç anı vardır: Birisi, iftar ettiği zaman, diğeri de orucunun sevabıyla Rabbine kavuştuğu andır.” (Buhâri)
Sıhhat bulduk
Oruç tutarak vücudumuzu dinlendirdik ve bilimsel olarakta bir çok faydası olan orucun faydalarından yararlandık. Belkide sağlık açısından Ramazanın insana kazandırdıkları en büyük maddi faydalardan biri oruç tutmaktır.
“Oruç tutunuz ki, (madden ve mânen) sıhhat bulasınız!” (Heysemi)
Daha çok dua ettik
Kur’an en önemli ibadetlerden biride Allah’ın çok anılmasıdır. Allah’ı en çok andığımız ay ise ramazan ayıdır. Ramazanın atmosferi ile insanlar diğer aylardan daha fazla dua ediyor, daha fazla Allah’a anıyor. Teravih namazlarında cemaatle birlikte salavatlar getiriliyor.
“(Ey Muhammed!) De ki: “Duanız olmasa Rabbim size ne diye değer versin! Siz yalanladınız. Öyle ise azap yakanızı bırakmayacak.” (Furkan suresi, 77. ayet)
Teheccüd namazı sevabı
Bilindiği gibi Teheccüd namazı geceleyin bir süre uyuduktan sonra kalkılarak kılınan bir namazdır. Bu namazın fazileti ve sevabı çoktur. Sadece ramazan ayında değil her zaman kılınmalıdır. Ama ramazan ayında sahura kalkıldığı için Teheccüd namazı daha rahat kılınabilir.
“Gece namazını kılın; çünkü bu sizden önceki sâlih kulların devam ettiği, Allah’a yaklaşmaya vesile olan, günahları örten ve engelleyen bir ibadettir” (Tirmizi)
Kur’an ayında Kur’an okuduk
Ramazan ayı aynı zamanda Kur’an ayıdır. Kuran-ı Kerim ramazan ayında indirildiği için bu ayda Kur’an okumanın fazileti çok sevabı diğer ibadetlerde olduğu gibi kat ve kat fazladır. Kimimiz mukabele dinledik, kimimiz Kur’an öğrendik, kimizin ise Kur’an’ı hatmettik.
“(O sayılı günler), insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur’an’ın kendisinde indirildiği Ramazan ayıdır.” (Bakar suresi, 185. ayet)
Dünyevi şeyler için sinirlenmedik
Belki çoğu zaman tepki verdiğimiz, sinirlendiğimiz, kötü sözler söylediğimiz olaylar karşısında oruçlu olarak daha sakin olduk, çirkin söz sabretmedik, kimse ile çekişmedik.
“Hiçbiriniz, oruçlu olduğu gün çirkin söz söylemesin ve kimse ile çekişmesin. Eğer biri kendisine söver veya çatarsa, ‘ben oruçluyum desin’” (Buhâri)
Sadaka ile mali ibadetimizi yaptık
Ramazanda verilen fitreler yoksulların ihtiyaçlarını gidermeye, bayramlarını güzel bir şekilde geçirmeye yardımcı olan bir mali bir ibadettir. Bu ibadetleri ihtiyaç sahiplerine vererek bu ibadetimizi yerine getirdik ve günahlarımıza kefaret olması için dua ettik.
“Sadakaları açıktan verirseniz ne güzel! Fakat onları gizleyerek fakirlere verirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır ve günahlarınızdan bir kısmına da keffaret olur. Allah yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardır.”(Bakara Suresi, 271. ayet)
Birlik ve beraberlik sağladık
Belkide dünya telaşından dolayı yemeklerimizde dahi sofralara beraber oturamadık. Ramazan ile iftarlarda ailemizle, akrabalarımızla, dostlarımızla hep beraber olmanın mutluluğunu yaşadık. İftarlar vererek soframızı paylaştık, sevaplarımızı arttırdık.
“Kim bir oruçluyu iftar ettirirse, oruçlu kadar sevap kazanır. Oruçlunun sevabından da hiçbir şey eksilmez.” (Tirmizi)
Yokluğu anladık
Oruç tutmak bedeni bir ibadet olarak belli bir sure aç ve susuz kalmaktır. Bu süre içinde hiç bir şey yiyip içmeyerek nimetlerin yokluğunu anladık. Nimetlere şükretmeyi hatırlayarak günümüz dünyasında aç olarak yatağa girenlerin halini anladık.
Vel hasıl, Ramazan ayında belkide bu ibadetlerin hepsini yapamadık, bu mutlulukların hepsini yaşayamadık veya yaşayamıyoruz. Hakkıyla bir ramazan geçiriyorsak orucun ve Ramazanın insana kazandırdıkları bu müjdelerden faydalanmalıyız. Cennet kapılarının açık olup, cehennem kapılarının kapalı olduğu mübarek aydan fazlasıyla istifade etmeyi Rabbim isteyen herkese nasip etsin.