Anasayfa » Genel » Şevval Orucu Nedir, Ne Zaman Tutulur?

Şevval Orucu Nedir, Ne Zaman Tutulur?

On bir ayın sultanı Ramazan ayından sonra Şevval ayı gelmektedir. Ramazan ayında oruç tutmak müslümanlar için farz bir ibadet; şevval ayında ise 6 gün oruç tutmak müstehap bir ibadettir. Peki müstehap ne demektir, şevval orucu hükmü nedir, ne zaman, kaç gün ve nasıl tutulur? Altı gün orucu ile ilgili hadisler nelerdir?

Müstehap nedir?

İlk önce müstehap nedir açıklayalım. Müstehap; Hz. Peygamber’in (sav) ömründe bir iki kere dahi olsa yaptığı, sevdiği ve beğendiği hususlardır.

Sünnet ile müstehapı karıştırmamak gerekir. Sünnet, Hz. Peygamber’in (sav) devamlı olarak yaptığı ve bir mazeret olmaksızın terketmediği şeylerdir. Müstehap ise ara sıra yaptıkları şeylerdir. Farz, vacip ve sünnetten sonra müstehap gelir diyebiliriz.

Daha fazlası için bakabilirsiniz: Müstehap nedir

Şevval Orucu hükmü

Şevval ayında altı gün oruç tutmanın müstehap olmasının hükmü Peygamberimiz’in (sav) hadisi şerifinden gelmektedir.

“Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur.” (Müslim, Tirmizi)

Hadiste rivayet edildiği gibi “ramazan orucunu tutar” ve ona bu 6 gün orucunu ilave ederse denmektedir. Yani bu şevval oruçları farz olan ramazan ayı oruçlarının yerine geçmez. Farz olan bir ibadetin kazasıda farz olacağı için, Ramazan’da tutulmayan oruçların ayrıca kaza edilmesi de farzdır.

Altı gün orucu ne zaman ve nasıl tutulur?

Bu oruçların altı gün olmasının sebebi hadisi şerifte belirtildiği içindir. Bundan dolayı bu oruçlara altı gün orucu da denmektedir. Şevval orucu peş peşe altı gün tutulabileceği gibi ara verilerek de tutulabilmektedir. Şevval ayı orucuna niyet ederken, şevval ayı orucu niyetliyle niyet etmeniz gerekir.

Ramazan bayramı günleri şevval ayına denk gelir, şevvalin ilk 3 günü ramazan bayramıdır. Ama bayram günleri yeme içme günü olarak geçmekte ve bayramlarda oruç tutmak haram sayılmıştır. Bu nedenle ramazan bayramı bittikten sonraki şevval ayı içinde bu oruçları tutmak daha doğrudur.

“Ramazan Bayramı da bu manada bir gün olarak kabul etmiş ve bu bayramı Ramazan orucunun iftar günü olarak nitelendirmiştir.” (İbni Mace)

Oruç tutulması haram veya mekruh sayılan günlerin hepsi için ilgili yazımıza bakabilirsiniz: Oruç tutmanın haram olduğu günler

Bu orucu tutmak ramazan ayı orucunda olduğu gibi sadece yeme içmeyi kesmek demek değil, aynı zamanda haramlardan kaçınma anlamıda taşır. Oruça başlarken niyet edilmesinden, iftara kadar geçen sürede orucumuzun tam ve sıhhatli olması için dikkat etmemiz gereken şeyler bu şevval ayı orucu için de geçerlidir. Oruçluyken imsak vaktinden akşam ezanına kadar yeme içmeyi kesmeli, gözümüzü, dilimizi, kulağımızı da haramlardan korumamız gerekir. 

Örneğin; biri size kötü bir söz söylese bile hadisteki gibi ‘ben oruçluyum’ deyip hiç münakaşaya girmemeliyiz.

“Hiçbiriniz oruçlu olduğu gün çirkin söz söylemesin ve kimse ile çekişmesin. Eğer biri kendisine söver veya çatarsa ‘ben oruçluyum’ desin.” (Buhari)

Daha fazlası için sayfamıza bakabilirsiniz: Oruçluyken dikkat edilmesi gereken şeyler

REKLAM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
On bir ayın sultanı Ramazan ayını hakkıyla geçirebilenlerin diğer zamanlardan…