Anasayfa » Genel » Mevlid Kandili ve Kutlu Doğum Haftası

Mevlid Kandili ve Kutlu Doğum Haftası

Mevlid Kandili; İnsanlığın kurtuluşu için gönderilen son ve en büyük peygamber  Hz. Muhammed (Sav) 571 yılında Kameri aylardan Rebiü’l-evvel ayının 12. gecesi doğmuştur. Bu mübarek gece “Mevlid Kandili” olarak adlandırılmıştır. Bu yıl Mevlid kandili 17 Ekim 2021 Pazar günüdür. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan resmi açıklamaya göre bu yıl Mevlid-i Nebi yani Kutlu Doğum Haftası 17 Ekim Pazar gününden itibaren başlayacaktır.

REKLAM

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, “Peygamber Efendimizin doğumunun yani mevlid-i şerifinin seneyi devriyesi vesilesiyle mevlid-i nebi haftamızı idrak edeceğiz. 17 Ekim Pazar gününden itibaren ülkemizin her yerinde, yurt dışında  millet varlığımızın olduğu her noktada, Efendimiz (Sav) anacağız, onun insanlığa kazandırdığı tüm değerleri yeniden hatırlayıp insanlara Müslümanlara yeniden hatırlatmaya gayret edeceğiz.” dedi.

Bu yıl Diyanet açıklamasına göre; Mevlid-i Nebi Haftası’nın teması “Peygamberimiz ve Vefa Toplumu” olarak belirlenmiştir.

Kutlu doğum haftası ne zaman;

Daha önceki yıllar Kutlu Doğum Haftası her yıl 14-20 Nisan tarihleri arasında kutlanırdı. Son yıllarda Mevlid-i Nebi yani Kutlu Doğum Haftası Mevlid Kandili ile başlayacak ve o hafta kutlanacak.

Diyanet İşleri yönetmelik değişikliği ile “Kutlu Doğum” haftasının adı “Mevlid-i Nebi” olarak değişmiş, haftanın başlangıcının ise Hicri Takvim’e göre Rebiülevvel ayının 12. günü olmasına karar vermişti.

Kutlu doğum haftası çerçevesinde peygamberimizin hayatı anlatılırken, peygamberimize bu haftada salatı şerifler, naatı şerifler okunur. Bize bıraktığı Kuran-ı Kerim okunarak, Kuran-ı Kerim’den mesajlar verilir. Peygamberimizin bize öğütleri olan hadisi şerifler müslümanlara mesaj olarak aktarılır.

Mevlid Kandilinde Peygamber Efendimiz’e (Sav) “Salavat” nasıl getirilir;

Peygamberimizin doğum yıl dönümlerinde okunan mevlidleri saygı ile dinlemek, O’nun mübarek ruhuna salât ve selâm okumak Peygamberimize olan sevgi ve bağlılığının bir ifadesidir. Salavat getirmek Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’i (s.a.v) anmak, O’na selam göndermektir. Salavatlar aşağıdaki gibi getirilebilir.

Salavat: “Sallallahu aleyhi ve sellem”
Manası: Allahu Teala, Ona salatu selam etsin.

Salavat: “Allahumme salli ala Muhammedin ve ala ali Muhammed”
Manası: Allahım! (peygamberimiz) Hz.Muhammed’e ve aline (evladu iyaline) rahmet eyle.

Salavat: “Allahumme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ve sellim”
Manası: Ey Allahım ! Efendimiz, büyüğümüz Muhammed’e, evladu iyaline, ashabına salatu selam eyle. (Rahmet et, selametlik ver.)

REKLAM

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
Mevlid gecesi, Rebiü’l-evvel ayının 11. ve 12. günleri arasındaki gecedir.…