Anasayfa » Genel » Yılbaşı ve Noel Kutlamak

Yılbaşı ve Noel Kutlamak

Müslümanlar tarafından en çok merak edilen ve her yıl sonu geldiğinde sorulan sorulardan biridir yılbaşı kutlamak caiz mi? / Noel kutlamak caiz mi? İkisini de ayrı ayrı yazdık çünkü yılbaşı ve Noel farklı şeylerdir. Yılbaşı miladi takvime göre 31 aralığı 1 ocağa bağlayan gecedir. Noel ise Hıristiyanlığa göre İsa Peygamber’in doğum günü olarak kabul edilen 24-25 Aralık tarihidir. İkisinin tarihleri birbirine yakın olduğu için Hıristiyanlar genelde Noel kutlamalarını ve yılbaşı kutlamalarını beraber yaparlar.

REKLAM

Biz bu konuda yorum yapma/fetva verme konumunda değiliz, sadece net olan bilgileri (Kuran, sünnet) yazıp bu konu hakkında güvenilir kaynaklar (İlmihal, din alimleri, diyanet…) ne söylenmiştir onları derleyip yazacağız.

Noel’i kutlamak

Hz. İsa peygamber olarak inandığımız Kuran’da geçen peygamberdir. Hıristiyanların kendi inancının Peygamberlerinin doğumunu kutlaması Noel bayramıdır. Peki biz müslümanlar Noel’i kutlamalı mıyız?

“Kim İslam’dan başka bir din ararsa, (bilsin ki o din) ondan kabul edilmeyecek ve o ahirette hüsrana uğrayanlardan olacaktır.” (Al-i İmran Suresi, 85. Ayet)

Bir hadisi şerifte Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur; “Her kim bir kavme benzemeye çalışırsa o da onlardandır” (Ebu Davud)

Aşure gününde yani Muharrem ayının 10. gününde oruç tutmanın faziletli olduğu hadislerle sabittir. Fakat Yahudiler için mukaddes bir gün sayıldığı için, yahudilere benzememek ve onların oruçlarından ayrılmak adına bir gün önce ve bir gün sonrada oruç tutmanın gerektiği de hadisle sabittir;

“Aşure günü bir gün önce, bir gün sonra da oruç tutarak Yahudilere muhale­fet edin.” (İ. Ahmed)

Kuran ve sünnet aslında gerekli cevabı bizlere vermiştir; Hz. İsa’nın doğumu diğer peygamberlerin doğumu gibi kabul ederiz. Fakat bu günü, Hıristiyanların yaptığı gibi kutlamalar yapmak, başka bir dine benzemek, onların yaptığını uygulamak (çam ağacı kesmek, süslemek, o gün noel niyetiyle eğlenmek…) doğru değildir.

Yılbaşı kutlamak

Yazımızın başında da yazdığımız gibi yılbaşı ve noel birbirinden farklıdır. Yılbaşı kutlamak genel olarak bir yılın bitirilerek yeni bir yıla girilmesinden dolayı yapılan kutlamalar ve eğlencelerdir.

Burada kesin olan şudur; yılbaşı kutlamak için haram olan bir şey yapılıyorsa (içki içmek, kumar oynamak…) veya o gün yıl bitiyor yeni yıla giriyoruz diye farz olan bir şey terk ediliyorsa (namaz kılmak…) bunlar zaten büyük günahtır. O günün yılbaşı, yıl sonu, doğum günü, sevgililer günü olması önemli değildir. Ayrıca islam aleminde 1 Muharrem hicri takvimin başlangıcı olarak kabul görmüştür, yani hicri yılbaşı o zamandır.

Yılbaşında, sıradan bir günde yapıldığı gibi bir yemek, akraba veya arkadaşlar bir araya gelme, bir seyahate çıkma gibi helal dairede kalmak kaydıyla her zaman yaptığımız bir şeyler yapılıyorsa buna günahtır diyemeyiz. Bir şeye kesin haram/günah diyebilmek için Kuran ayetleriyle ve sünnet ile yapılamayacağı hakkında bilgi olması gerekir. Örneğin alışveriş yapmak caizdir ama cuma namazı saatinde alışveriş yapmanın caiz olmadığını biliyoruz ve buna kesin günahtır diyebiliriz.

“Ey iman edenler, cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah’ı zikretmeye koşun ve alış-verişi bırakın. Eğer bilirseniz, bu sizin için daha hayırlıdır.” (Cuma suresi, 9. ayet)

Yılbaşında gecesi, doğum günü, evlilik yıl dönümü gibi günler için böyle bir ayet ve hadis yoktur. Ama bu yılbaşında kutlama, eğlence yapılabilir anlamına gelmemeli. Hıristiyanlar yılbaşını Noel’in devamı gibi kutladığından onlar gibi çam ağacı süslemek, yılbaşı eğlenceleri düzenlemek, hediye alıp vermek vb. doğru olmaz.

Bir hadisi şerifte Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur;

“Her kim bir kavme benzemeye çalışırsa o da onlardandır” (Ebu Davud)

Rabbim hepimize her zaman helal dairede kalmayı, Kuran ayetlerine uymayı, Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) izinden gitmeyi nasip etsin.

REKLAM

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
2022 yılındaki mübarek gün ve geceler gibi önemli dini günlerin…