Anasayfa » Genel » Mübarek 3 Aylar Başlıyor

Mübarek 3 Aylar Başlıyor

3 aylar ne zaman başlıyor; üç aylar olan Recep, Şaban ve Ramazan ayları bu yıl (2022 yılı) 2 Şubat 2022 Çarşamba günü başlamış olacak. İslamın mübarek saydığı 3 aylar rahmeti bol ve bereketli bir mevsimdir. Üç ayların öneminden biride beş mübarek kandil gecesinden dördünün bu aylar içinde yer almasıdır.

REKLAM

3 aylar hangileri

Recep ayı

Recep ayı hazırlık ayı demektir, yüceltilmiş, içine ikramlar konulmuş aydır.

“Receb ayında Allahü teâlâya çok istiğfar edin; çünkü Allahü teâlânın, Receb ayının her vaktinde Cehennemden azat ettiği kulları vardır. Ayrıca Cennette öyle köşkler vardır ki, ancak Recep ayında oruç tutanlar girer.” (Deylemi)

Şaban ayı

Şaban ayı hayır ayı demektir, şaban, kelime manası itibariyle dağılan, saçılan manalarına gelmektedir.

Hz. Peygamber (s.a.v) Şaban ayında çok oruç tutardı. Hz. Aişe, Peygamber Efendimiz’in (s.a.v) bu aydaki orucu hakkında şöyle rivayet eder:

“Şaban ayındaki kadar çok oruçlu olduğu bir ay görmedim” (Tecrid-i Sarıh)

Ramazan ayı

Ramazan ayı bereket ayı demektir, ramazan ayı on bir ayın sultanı ve ayların en faziletlisidir.

Peygamber Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmaktadır: “Ramazan geldiğinde Cennet kapıları açılır, Cehennem kapıları kapanır, şeytanlar da bağlanır” (Müslim)

Recep ve Şaban ayları, rahmet ayı olan Ramazan ayını karşılayan aylar olup Ramazanı müjdeler.  3 aylar içerisinde birçok önemli gün ve geceler bulunmaktadır.

2022 Yılındaki mübarek gün ve geceler

3 aylar ne zaman; 2 Şubat 2022 Çarşamba günü üç ayların başlangıcıdır. Regaib gecesi ile beraber 3 aylar başlamış sayılır. Bu üç ayların içindeki önemli günler ve tarihleri şöyledir;

2 Şubat 2022 Çarşamba Üç Ayların başlangıcı

3 Şubat 2022 Perşembe Regaib Kandili

27 Şubat 2022 Pazar Miraç Kandili

17 Mart 2022 Perşembe Berat Kandili

2 Nisan 2022 Cumartesi Ramazan ayının başlangıcı

27 Nisan 2022 Çarşamba Kadir Gecesi

2 Mayıs 2022 Pazartesi Ramazan Bayramı (1. Gün)

3 Mayıs 2022 Salı Ramazan Bayramı (2. Gün)

4 Mayıs 2022 Çarşamba Ramazan Bayramı (3. Gün)

3 Aylar Nasıl Değerlendirilmeli

3 aylar ne zaman artık biliyoruz, o zaman bu mübarek 3 ayları nasıl değerlendirmeliyiz.

Peygamber Efendimiz (S.a.v) bu üç aylarda daha çok ibadet etmiş ve bizlere, bu aylarda ibadetlerimizi çoğaltmamızı ve günahlardan kaçınmamızı tavsiye etmiştir. Müslümanların tutmakla yükümlü oldukları farz olan orucun Ramazan ayının tamamı oluşu, Recep ve Şaban aylarında, Peygamberimizin (S.a.v) zaman zaman oruç tutması bu aylarda yapılması gereken ibadetlerin başında oruç tutulması gerektiğini ifade etmektedir.

“Allah Receb ayında hasenatı kat kat eder. Bu ayda bir gün oruç tutan, bir yıl oruç tutmuş gibi sevaba kavuşur. 7 gün oruç tutana, Cehennem kapıları kapanır. 8 gün tutana Cennetin 8 kapısı açılır. 10 gün tutana, Allahü teâlâ istediğini verir. 15 gün oruç tutana, bir münadi, “Geçmiş günahların af oldu” der. Allahü teâlâ Nuh aleyhisselamı Receb’de gemiye bindirdi. O da, Receb ayını oruçlu geçirip oradakilere oruç tutmalarını emretti.” (Taberani)

Üç aylar içinde alışkanlık kazanılması gereken ibadetlerden biri de nafile namazlardır. Farz namazlarla beraber kıldığımız sünnetlere ilaveten, teheccüd, kuşluk, evvabin gibi nafile namazları da kılmaya özen göstermeli ve alışkanlık kazanmaya çalışılmalıdır.

Kısaca, bu aylarda bol bol istiğfar etmek, namaz kılmak, oruç tutmak, Kur’an okumak ve dua etmek en faziletli davranışlardır.

Peygamber Efendimiz (S.a.v) Recep ayı girince şöyle dua edermiş:

“Allahım! Receb ve Şabanı bize mübarek kıl! Bizi Ramazana ulaştır”

3 Ayların Fazileti

Müslümanlar Üç aylar geldiğinde özellikle oruç tutma ibadetinin heyecanı içine giriyorlar. Tüm aylar dinimizde faziletlidir ama bazı aylar daha faziletli görülmüştür. 3 ayların önemi ve fazileti için ilgili yazımızı da okuyabilirsiniz; 3 ayların önemi ve faziletleri

REKLAM

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
Müslümanlar tarafından en çok merak edilen ve her yıl sonu…