Anasayfa » Abdest » Abdestte Özür Durumu

Abdestte Özür Durumu

Abdestimizi bozan durumların bir namaz vakti boyunca  kesintisiz devam etmesine” özür”, bu durumu yaşayan kişiye de” özürlü”  denir.

REKLAM

Abdestte Özür Halleri

Elde olmayan sebeplerle bir yaranın veya bir uzvun sürekli kanaması, idrarın tutulamaması, ishal, sürekli yellenme gibi abdesti bozan sebepler ve geçtiğimiz yazılarımızda (Kadınların Özel Halleri) bahsettiğimiz kadınlarda özür sayılan durumların bir namaz vakti boyunca kesintisiz devam etmesi “özür”e girer.

Özür Abdesti 

Kişi özür halinin bir namaz vakti boyunca devam etmesi durumunda normal abdestini alarak her türlü ibadetini yapabilir. Abdesti, özür durumu dışındaki başka bir abdest bozma sebebiyle bozulabilir. Örnek verecek olursak; kişinin durmayan bir kanaması var. Kanama abdesti bozar ancak bu kanama bir namaz vakti boyunca devam ediyorsa kişi “özürlü” sayılır. Abdestini alır kanamasına rağmen ibadetlerini yapar. Bu abdest hali içindeyken tuvalet ihtiyacı duyma durumunda abdesti bozulmuş olur ve tekrar abdest alır.Buradaki tuvalet ihtiyacı özrü durumu dışındaki bir abdest bozmadır. Abdestini özür durumundaki bir sebep dışında bozmaz ise de bir sonraki namaz vaktine kadar abdestli sayılır,bir sonraki namaz vaktinde tekrar abdest alır.

Namazın farzlarından olan”Necasetten taharet” gereğince namaz kılacak kişinin; namaz kılacağı yerin, üzerindeki kıyafetlerin ve bedeninin necasetten arınması gerekir. Özürlü kişide özrü sebebiyle elbisesinde, üzerinde(sargı bezi,bant v.s) kan, idrar gibi necasetler yer alabilir. Bu durum özürlü kişinin namazına engel olmaz.

Şafi Mezhebine Göre Özür

Şafii mezhebine göre özür durumu biraz daha farklılık gösterir. Özür sahibi kişi kanama, akıntı yerini yıkayıp bir sargı bezi, pamuk, tampon gibi şeylerle kapatıp abdest alır. Bu şekilde sarıldıktan sonra dışa çıkan akıntı veya kan abdeste zeval vermez. Hanefi mezhebinde abdest alındıktan sonra bir namaz  vakti boyunca farz, nafile, sünnet, vacip her türlü ibadet yapılırken; şafii mezhebinde kişi kılacağı her bir farz namaz için ayrı ayrı abdest alır.


REKLAM

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
Kuran-ı Kerim'de namaz ile ilgili bir çok ayet bulunmaktadır. Namazla…