Anasayfa » Genel » Aşure Nedir, Aşure Günü İle İlgili Hadisler

Aşure Nedir, Aşure Günü İle İlgili Hadisler

Aşure günü; Muharrem ayı en kıymetli günüdür. Aşure günü, Hicri takvime göre Muharrem ayının 10. gününe denk gelir.

Muharrem ayının birinci günü oruç tutmak, o senenin tamamını oruç tutmak gibi faziletlidir. Muharrem ayı, Kur’an-ı Kerim’de, kıymet verilen dört aydan biridir.

Allah celle celalühü, birçok duaları Aşure günü kabul etmiştir. Hazret-i Adem’in tevbesinin kabul olması, Hazret-i Nuh’un tufandan kurtulması, Hazret-i Yunus’un balığın karnından çıkması, Hazret-i İbrahim’in ateşte yanmaması, Hazret-i İdris’in canlı olarak göğe çıkarılması, Hazret-i Yakub’un, oğlu Hazret-i Yusuf’a kavuşması, Hazret-i Yusuf’un kuyudan çıkması, Hazret-i Eyyüb’ün hastalıktan kurtulması, Hazret-i Musa’nın Kızıldeniz’i geçmesi, Hazret-i İsa’nın doğumu ve ölümden kurtulup, diri olarak göğe çıkarılması Aşure günü olmuştur.

 

aşure günü ile ilgili hadislerAşure günü ile ilgili hadisler:

“Ramazandan sonra en faziletli oruç, Muharrem ayında tutulan oruçtur.” (Müslim)

“Aşura Gününde tutulan orucun Allah katında, o günden önce bir senenin günahlarına kefaret olacağını kuvvetle ümit ediyorum.” (Tirmizi)

“Aşurenin faziletinden faydalanın! Bu mübarek günde oruç tutan, melekler, peygamberler, şehitler ve salihlerin ibadetleri kadar sevaba kavuşur.” (Şir’a)

Peygamberimiz (S.a.v.) “Niye oruç tutuyorsunuz?” diye sordu. Onlar da, “Allah’ın İsrail oğullarını düşmanından kurtardığı bir gündür, Musa bu günde oruç tuttuğu için” dediler. (Buhari, Müslim)

 

Aşure nedir:

“Aşure” arapça’da 10 manasına gelen “aşara” kelimesinden türemiştir.

Muharrem ayının onunda Hz. Nuh’un gemisi tufanın sularından kurtulup, Cudi Dağı’nda karaya ulaşır. Gemidekiler, geminin ambarında kalan bütün tahılların tek bir kazan içerisinde birleştirerek bir yemek yaparlar ve bunu gemidekiler ile paylaşır. Muharrem ayının onunda olduğu içinde “aşara” denmiştir. Yani türkçemize “aşure” olarak türemiştir. İşte her yıl Muharrem ayının onunda “Aşure” yapılarak tanıdıklara, komşulara dağıtılır.

 

REKLAM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
Kutsal Emanetler diğer bir adıyla mukaddes emanetler; Hz. Muhammed'e (SAV),…