Anasayfa » Genel » Cuma Gününün ve Cuma Namazının Sevabını Arttırmak

Cuma Gününün ve Cuma Namazının Sevabını Arttırmak

Cuma günü Müslümanların haftalık toplu ibadet günüdür. Cuma namazı için Müslümanlar bir araya gelerek ibadet ederler. Cumanın şartlarını üzerinde taşıyan kişiler için Cuma namazı farzdır ve Kuran’da isim verilerek emredilen namazdır. Sadece cuma ezanı okunduğunda abdest alıp camiye gidip namaz kılmanın dışında bir çok sünnet sevabı kazanacağımız bir gün ve namazdır. Peki bu Cuma Namazının sevabını arttırmak için neler yapılabilir.

Cuma günü faziletleri perşembe gecesinden başlar aslında. Peygamber Efendimiz (Sav) hadislerinden yola çıkarak Cuma gününün ve Cuma namazının sevaplarını arttırmak için yapılması tavsiye edilen sünnetleri hadisler ile aktarmaya çalışalım;

Perşembe gecesi namaz

Cuma gününe kavuşmanın mutluluğu ile perşembe gecesi ibadetlerin en üstün olanı namaz kılınabilir. Tabi ki kılınacak farz ve vacip namazlar aksatılmadan nafile namazlarda kılınmalıdır. Gece kalkılarak teheccüd namazını kılınabilir. Teheccüd namazının fazileti çok fazladır ve Kur’an da şöyle geçer;

“Ey Resûlüm. Gece vakti de uyanıp, sadece sana mahsus fazladan bir ibadet olarak teheccüd namazını kıl. Umulur ki Rabbin seni övülmüş bir makam olan en büyük şefaat makamına çıkarır.” (İsra Sûresi, 79. ayet)

Salavat

Peygamber Efendimiz’e (sav) salatü selam yan, salavat getirmek her zaman faziletli olduğu gibi Cuma günleri de bu sevaplar katlanarak artar. O nedenle bol bol salavat getirilmelidir.

“Günlerinizin en faziletlisi cuma günüdür. Bu sebeple o gün bana çokça salât ü selâm getiriniz; zira sizin salât ü selâmlarınız bana sunulur.” (Hadisi şerif; Ebû Dâvûd)

Kehf Suresi

Kehf suresini cuma günü okumanın fazileti hadiste anlatılmıştır;

“Size bir sûre haber vereyim mi ki, azamet semâ ile arz arasını doldurmuş, onu yetmişbin melek teşyî etmiştir? O sûre Kehf süresidir. Kim cuma günü bu sureyi okursa Allah onu ötek cumaya kadar bu sûre ile mağfiret eder, sonun da üç gün de ziyâdesi vardır. Ve semâya ulaşan bir nur verilir ve Deccal’in fitnesinden muhafaza edilir. Yatacağı vakit bu sûrenin sonundan beş âyet okuyan hıfz olunur ve gecenin istediği vaktinde kaldırılır.” (Hadisi şerif; Suyûti)

Temiz kıyafetler

Cuma namazına giderken temiz kıyafetler giyinmek sünnettir;

Hz. Aişe (ra) şöyle rivayet etmiştir;

“Resulullah’ın Cuma günü giydiği bir elbisesi vardı. Cuma’dan sonra onları katlar ve ertesi Cuma’ya kadar kaldırırdı.” (Hadisi şerif; Teberani)

Gusül abdesti

Cuma günleri gusül abdesti almak sünnettir ve Hz. Peygamber Efendimiz (Sav) tarafından tevsiye edilmiştir.

“Kim, Cuma günü abdest alırsa; ne güzel yapmıştır. Kim de guslederse, daha değerli bir iş işlemiş olur.” (Hadisi şerif; Müslim)

Cuma hutbesini güzelce dinlemek

Cuma hutbesi de cuma namazının farzlarındandır. Bu nedenle hutbe okunurken camide bir şeyler ile meşgul olmak (telefon, üst baş, halı) yanındakileri rahatsız edecek davranışlarda bulunmak, hutbeye kulak asmamak gibi nedenler cumanın sevabından mahrum kalmamıza neden olur. Cuma Namazının sevabını arttırmak için hutbe güzelce dinlenmelidir.

“Bir kişi güzelce abdest alır, cuma namazına gider, hutbeyi ses çıkarmadan dinlerse, iki cuma arasındaki ve fazla olarak üç günlük daha günahları bağışlanır. Kim hutbe okunurken çakıl taşlarıyla oynarsa, abesle iştigal etmiş olur.” (Hadisi şerif; Müslim)

Tırnak kesmek

Hz. Resullullah (Sav) cuma günleri tırnak kesmenin şifa getireceğini söylemiştir;

“Cuma günü tırnak kesmek şifaya sebeptir.” (Hadisi şerif; E. Şeyh)

Misvak kullanmak

Ağız temizliği açısından Misvak kullanmak her zaman önemlidir ve sünnettir. Cuma günleri de öyledir.

“Cuma guslü her buluğa ermiş olan mümine vacibdir. Misvaklanması, bulduğu taktirde koku sürünmesi de öyle.” (Hadisi şerif; Buhari)

Kabir ziyareti

Kabilerleri ziyaret etmenin de fazileti çok fazladır;

“Ana babasının kabrini, Cuma günleri ziyaret edenin günahları affolur. Haklarını ödemiş olur.” (Hadisi şerif; Tirmizi)

REKLAM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
Hz. İbrahim (aleyhisselam) Kur’an-ı Kerim’de Allah'ın "Halil" dost diye nitelediği ulu'l-azm  mertebesinde…