Anasayfa » Kuran'ı Kerim » Sabır İle İlgili Ayetler

Sabır İle İlgili Ayetler

Kur’an-ı Kerim’de sabır ile ilgili bir çok ayet vardır ve sabretmenin önemi devamlı vurgulamıştır. Sabrın önemi ve sabretmenin sonunda verilecek mükafatlar ayetleri ile biz Müslümanlara tebliğ etmiştir. Sabır imanın gereğidir. Sabrın önemini daha önceki yazımızda vurgulamıştık (bakınız: Sabırlı olmak). Bu yazımız da sadece sabır ile ilgili ayetler ve meallerini yazdık.

“Yavrum! Namazı dosdoğru kıl. İyiliği emret. Kötülükten alıkoy. Başına gelen musibetlere karşı sabırlı ol. Çünkü bunlar kesin olarak emredilmiş işlerdendir.” (Lokman Suresi, 17. ayet) 

“(Ey Muhammed!) Bizim adımıza de ki, “Ey iman eden kullarım! Rabbinize karşı gelmekten sakının. Bu dünyada iyilik yapanlar için (ahirette) bir iyilik vardır. Allah’ın yeryüzü geniştir. Sabredenlere mükafatları elbette hesapsız olarak verilir.” (Zümer Suresi, 10. ayet) 

“Andolsun ki sizi biraz korku ve açlıkla, bir de mallar, canlar ve ürünlerden eksilterek deneriz. Sabredenleri müjdele.” (Bakara Suresi, 155. ayet) 

“(Allah) göklerin, yerin ve bu ikisi arasındakilerin Rabbidir. Şu halde, O’na ibadet et ve O’na ibadet etmede sabırlı ol.Hiç, O’nun adını taşıyan bir başkasını biliyor musun? ” (Meryem Suresi, 65. ayet) 

“Allah’a ve Resûl’üne itaat edin ve birbirinizle çekişmeyin. Sonra gevşersiniz ve gücünüz, devletiniz elden gider. Sabırlı olun. Çünkü Allah sabredenlerle beraberdir.” (Enfal Suresi, 46. ayet)

“Şimdi ise Allah yükünüzü hafifletti ve sizde muhakkak bir zaaf olduğunu bildi. Eğer içinizde sabırlı yüz kişi olursa iki yüz kişiye galip gelirler. Eğer içinizde (sabırlı) bin kişi olursa, Allah’ın izniyle iki bin kişiye galip gelirler. Allah sabredenlerle beraberdir.” (Enfal Suresi, 66. ayet) 

“Size bir iyilik dokunursa, bu onları üzer. Başınıza bir kötülük gelse, ona sevinirler. Eğer siz sabırlı olur, Allah’a karşı gelmekten sakınırsanız onların hileleri size hiçbir zarar vermez. Çünkü Allah onların işlediklerini kuşatmıştır.” (Al-i İmran Suresi, 120. ayet) 

Ey iman edenler! Sabredin. Sabır yarışında düşmanlarınızı geçin. (Cihat için) hazırlıklı ve uyanık olun ve Allah’a karşı gelmekten sakının ki kurtuluşa eresiniz. ” (Al-i İmran Suresi, 200. ayet) 

“(Tâlût’un askerleri) Câlût ve askerleriyle karşı karşıya gelince şöyle dediler: “Ey Rabbimiz! Üzerimize sabır yağdır,ayaklarımızı sağlam bastır ve şu kâfir kavme karşı bize yardım et.” (Bakara Suresi, 250. ayet)

“Andolsun, içinizden, cihad edenleri ve sabredenleri belirleyinceye ve durumlarınızı ortaya koyuncaya kadar sizi deneyeceğiz ” (Muhammed Suresi, 31. ayet) 

Ayetler ve mealle diyanetin kuran tefsirinden alınmıştır. Daha fazlası için özellikle ayetlerin tefsirleri ve açıklaması için diyanetin Kur’an mushafına bakmanızı tavsiye ederiz.

REKLAM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
Cuma günü Müslümanların haftalık toplu ibadet günüdür. Cuma namazı için…