Anasayfa » Genel » Dövme İle İlgili Ayet ve Hadis

Dövme İle İlgili Ayet ve Hadis

Bilindiği gibi dövme; vücuda yapılan, deriyi iğne ve benzeri aletlerle delerek derinin altına boya maddelerini enjekte etmek suretiyle yapılan bir uygulamadır. Eski çağlardan beri yapılan dövme halen günümüzde her toplumda yapılmaktadır. Peki İslam dinine göre dövme yaptırmak caiz mi, dövme ile ilgili ayet var mı, dövme ile ilgili hadis ve hadisler nelerdir.

İslam dininin temel kaynakları Kur’an, Sünnet, İcma ve Kıyas’tır. Bu kaynaklara göre dinimizi öğrenir, yapılması gereken ve yapılmaması gereken davranışları biliriz. Dövme ile ilgili de Kur’an ve Sünnet bizlere ne öğretiyor, bununla ilgili ayet ve hadisler nelerdir.

Ayet

Dövme ile ilgili ayet Kur’an-ı Kerim’de bulunmamaktadır. Fakat yukarıda yazdığımız gibi İslam dininin tek kaynağı Kur’an-ı Kerim değildir. Peygamber Efendimiz’in (Sav) sünneti, yapın ve yapmayın dedikleri de kaynaktır. Bunu en iyi şekilde açıklayan bir ayet vardır da üstelik;

…Peygamber size ne verdiyse onu alın, neyi de size yasak ettiyse ondan vazgeçin. Allah’a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz, Allah’ın azabı çetindir.” (Haşr suresi, 7. ayet) 

Bu ayet bizlere dinimizin sadece Kur’an-ı Kerim’den değil, onunla birlikte Peygamber’in sünnetlerinin de bir bağlayıcılığı bulunmaktadır.

Hadis

Dövme ile ilgili Peygamber Efendimiz’in (Sav) bir çok sahih hadisi bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şöyledir;

“Dövmeyi yapan ve yaptıranların Allah’ın rahmetinden uzak olacaklarını bildirmiştir.” (Buhari)

“Peruk takana ve taktırana, vücuduna dövme yapana ve yaptırana Allah lanet etsin!’ buyurdu.” (Müslim)

Peygamberimiz “Dövme yapan ve dövme yaptırmak isteyen kadınlara Allah lanet etsin” buyurdu. (Buhari)

“Peruk takan ve taktıran, kaşlarını alan ve aldıran vücuduna dövme yapan ve yaptıran lanetlenmiştir!’ buyurdu.” (Ebu Davud)

Dövme ile alınan gusül ve abdest geçerli mi, dövme ile namaz kılınır mı sorularının açıklamalarını ise diğer yazımızda yazmıştık. O yazımızı da bakabilirsiniz; Dövme ile namaz kılınır mı

REKLAM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
Allah'ın son elçisi ve İslam dininin peygamberi olan Hz. Muhammed…