Anasayfa » Genel » Recep Ayı Orucu Nasıl ve Ne Zaman Tutulur

Recep Ayı Orucu Nasıl ve Ne Zaman Tutulur

Mübarek 3 aylardan ilki bilindiği gibi Recep ayıdır. Bu aylarda yapılacak en faziletli ibadetlerden biri de oruç tutmaktır. Özellikle recep ayında oruç tutma ile ilgili Resullullah Efendimiz’in (Sav) hadisi şerifi vardır. Peki recep ayı orucu ne zaman tutulur ve nasıl tutulması gerekir, ilgili hadiler nelerdir?

REKLAM

Ramazan ayı dışında tutulan oruçlar nafile oruçlardır. Bu recep ayı orucu da nafile bir oruçtur, tutulursa sevabı vardır, tutulmazsa bir günahı yoktur. Ama bazı günlerde oruç tutmak Peygamber Efendimiz’in (Sav) sünneti olduğundan daha faziletli görülür. Örneğin pazartesi ve perşembe günleri oruç tutmak, aşure günleri oruç tutmak, mübarek günlerde (kandil günleri) oruç tutmak vb. Peygamberimiz (Sav) Recep ayında da diğer aylara göre daha çok oruç tutmuştur, Recep ve Şaban ayında tutulan nafile oruçlar Ramazan’a bir hazırlık ve alışma dönemi gibi görülmektedir.

İlgili hadisler

Recep ayının önemi ve bu ayda oruç tutma ile ilgili hadisler bulunur, bunlardan bazıları şöyledir;

“Resulullah (Sav) Recep ayında, bazı yıllarda öyle oruç tutardı ki biz, ‘(Galiba) hiç yemeyecek (ayın her gününde tutacak).’ derdik. Bazı yıllarda da öyle yerdi ki biz; ‘(Galiba) hiç tutmayacak.’ derdik.” (Hadisi şerif; Buhari, Müslim)

“Recep ayında Allahü teâlâya çok istiğfar edin; çünkü Allahü teâlânın, Receb ayının her vaktinde Cehennemden azat ettiği kulları vardır. Ayrıca Cennette öyle köşkler vardır ki, ancak Recep ayında oruç tutanlar girer.” (Hadisi şerif; Deylemi)

Ne zaman oruç tutulur

Zaman olarak net bir gün hadislerde veya dini kaynaklarda belirtilmekle birlikte, nasıl ve kaç gün tutulması gerektiği hakkında bilgiler bulunmaktadır.

“Allahü teâlâ, Recep ayında hasenatı kat kat eder. Bu ayda bir gün oruç tutan, bir yıl oruç tutmuş gibi sevaba kavuşur. 7 gün oruç tutana, Cehennem kapıları kapanır. 8 gün tutana Cennetin 8 kapısı açılır. 10 gün tutana, Allahü teâlâ istediğini verir. 15 gün oruç tutana, bir münadi, “Geçmiş günahların affoldu” der. Allahü teâlâ, Nuh aleyhisselamı Receb ayında gemiye bindirdi. O da, Receb ayını oruçlu geçirip oradakilere oruç tutmalarını emretti.” (Hadisi şerif; Taberani)

Bununla birlikte recep ayı da dahil olmak üzere ayda 3 gün oruç tutmanın faziletinden bahsedilmiştir;

“Her ay üç gün oruç tutmak, bütün seneyi oruçla geçirmek demektir.” (Hadisi şerif; Buhari)

Ayın hangi günleri olarak ta şu sahih hadis bulunur;

“(Ey Ebû Zer!) Ayda üç gün oruç tutacağın zaman, on üç, on dört ve on beşinci günleri tut.” (Hadisi şerif; Tirmizî)

Not:

İslam alimlerine göre kaza orucu olan kişi, (yani ramazanda oruç tutmak farz olduğu için, daha önceleri ramazan orucunu tutmamış kimselerin kaza orucu vardır) önce kaza orucunu tutması gerekir. Daha sonra da nafile oruç tutmak istenirse tutulabilir. Kısaca ilk önce kaza oruçlarının tutulması daha doğrudur.

REKLAM

Bir yorum

  1. Teşekkürler sayenizde öğrendim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
Bilindiği gibi dövme; vücuda yapılan, deriyi iğne ve benzeri aletlerle…