Anasayfa » Genel » Ebu Cehil Kimdir?

Ebu Cehil Kimdir?

Gerçek adı Amr bin Hişâm el Muğira’dır. Peygamber Efendimiz (Sav) zamanında, İslam’ın ilk dönemlerinde yaşamış olan bu şahsa Ebu Cehil ismini Müslümanlar koymuştur. Çünkü Ebu Cehil demek, “cehaletin babası” demektir. Peki bu Ebu Cehil kimdir? İslam’a karşı gelmiş, Hz. Peygamber’e (Sav) inanmamakla kalmamış, O’na ve Müslümanlara eziyetler çektirdiği için ona bu Ebu Cehil ismi takılmıştır. O zamanlar Kafirlerin en üstteki ismi sayılır.

REKLAM

Mekke’deki Kureyş kabilesinin Mahzûmoğulları boyuna mensuptur. Mekkelilerin ileri gelenlerinden biridir ve büyük bir itibara sahiptir. Hz. Muhammed (Sav) ile aynı yaşlarda olan Ebu Cehil İslam’ın ilk anlarından itibaren devamlı Peygamber Efendimiz’e ve Müslümanlara karşı çıkmıştır. Özellikle güçsüz, zayıf Müslümanları büyük düşmanlıklar yapmış, onları hep ezmiştir.

İslam düşmanı

Peygamber Efendimiz (Sav) Ebu Cehil’i defalarca İslam’a davet etmiş ama bir türlü İslam ile şereflenememiştir. Bununla kalmayıp Hz. Peygamber’i yalancılıkla suçlayarak Mekkelileri ona karşı kışkırtmış, çocuklara onu taşlatmış, İslam ile hep alay geçmiştir. İslam’ın ilk şehitlerinden olan Ammâr bin Yasir’in (ra) annesi Sümeyye (ra), Ebu Cehil tarafından öldürülmüştür.

Mekkeli bazı guruplara Peygamber Efendimizin (Sav) öldürülmesini dahi teklif etmiştir. Müslüman olanlara hayatı boyunca boykot uygulayarak onları zor durumda bırakmıştır. İslamiyet yıllarında ümmetin Firavun’u olarak kabul edilmiştir. Müslüman olanları dövdürme, kırbaçlatma, aç ve susuz bırakma Ebu Cehil’in devamlı uyguladığı cezalardır.

Müslümanların Mekke’den hicret etmesine neden olmuş hatta daha sonraları dahi her fırsatta İslam’a karşı düşmanlığını ortaya koymuştur. Ebu Cehil yaptığı bu düşmanlıklar ile Bedir Savaşının çıkmasına sebep olmuş, hatta Hz. Peygamber’in (Sav) sulh teklifini reddetmiş ve bizzat savaşı başlatmıştır.

Ölümü

İşte Bedir savaşı onun sonunu hazırlamıştır. Savaş sırasında çarpışırken ağır darbeler aldı ve ağır yaralandı. Sahabelerden Abdullah bin Mes’ûd tarafından da kafası kesilerek öldürülmüştür. Ebu Cehil öldükten sonra cesedi Bedir’de müşrik ölülerinin atıldığı kuyuya atılmıştır.

Müslümanlara çektirdiği eza ve cefalar çok sürmemiş Müslümanların ilk büyük savaşı sayılan Bedir savaşında ölmüştür. Zaten kitaplarda Bedir savaşının en önemli sonuçlarından biri de “İslam’ın en büyük düşmanlarından Ebu Cehil öldürülmüştür” olarak geçer.

REKLAM

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
Tüm dünyayı etkisi altına alan bir virüs olan koronavirüs, ülkemizde…