Anasayfa » Genel » Koronavirüs Önlemi İçin Cuma ve Cemaatle Namaza Ara

Koronavirüs Önlemi İçin Cuma ve Cemaatle Namaza Ara

Tüm dünyayı etkisi altına alan bir virüs olan koronavirüs, ülkemizde de görülmeye başlamasıyla bir takım tedbirler alınmaktadır. Bu virüs bulunduğu ortamda insandan insana hızlı bir şekilde yayılmakta ve kısa süre içinde salgın haline gelmektedir. Bu bağlamda Din İşleri Yüksek Kurulunca bazı tedbirler alınarak koronavirüsün yayılma tehlikesi ortadan kalkıncaya kadar cuma namazı ile cami ve mescitlerde cemaatle namaza ara verilmesine karar verilmiştir.

Diyanetten yapılan açıklamada ayrıca cuma namazı yerine öğle namazının kılınmasının yeterli görüleceği açıklanmıştır. Ezanlar okunmaya devam edecek ve camiler açık bulunacaktır. Yapılan açıklamada, salgın hastalık sebebiyle cemaate katılmanın zor veya tehlikeli olduğu zamanlarda sahabelerin namazlarını evlerinde kılınmasına dair uygulamaların olduğu bildirilmektedir.

İlgili hadisler

İslam’da esas olan insan hayatıdır ve insan kendi hayatını ve başkasının hayatını tehlikeye sokacak hiç bir eyleme izin vermez. Bunlardan bir de hastalıktır ve bununla ilgili Peygamber Efendimiz’in (Sav) hadisi şerifleri bulunur. Bu hadislerde salgın hastalıklara karşı tedbirli olmanın gerekliliği vurgulanmıştır.

Sahabelerden Üsame (ra) şöyle rivayet etmiştir;

Resulullah (sav) buyurdular ki; “Bir yerde salgın hastalık (veba) çıktığını duyarsanız oraya girmeyiniz; bulunduğunuz yerde veba çıkmışsa oradan ayrılmayınız.” (Buhari)

Ebu Nuaym’ın (ra) rivayet ettiğine göre;

“Bulaşıcı hastalık taşıyan kişi, sağlam kişinin yanına gitmesin.”

“Cüzzamlı ile görüşürken aranızda bir veya iki süngü boyu mesafe bulunsun.” (Buhari)

Dua

Bu gibi ciddi ve bulaşıcı hastalıklardan, salgından korunmak için Peygamberimiz (Sav) şöyle dua ederdi.

Sahabelerden Enes (ra)’dan rivayet edildiğine göre;

“Allâhümme innî eûzü bike mine’l-barasi ve’l-cünûni ve’l-cüzâmi ve seyyii’l-eskâm”

“Allahım! Alaca hastalığından, akıl rahatsızlığından, cüzzâm illetinden ve kötü hastalıklardan sana sığınırım.” (Ebu Davûd)

Koronavirüse karşı 14 kural

Sağlık bakanlığı “14 gün kuralı” olarak altı çizilen tedbirleri açıklamıştır ve bunların uyulmasına azami önem verilmesini devamlı vurgulamaktadır. Bu kuralar şöyle paylaşılmıştır;

koronavirüs için 14 kural, 14 gün kuralı
REKLAM

Bir yorum

  1. virüs pis şey

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
Alkolün haram olduğunu bilen Müslümanlar her zaman şu şüpheye düşmüştür;…