Anasayfa » Hz. Muhammed (sav) » Görülesi Bir Emanet; Hırka-i Şerif

Görülesi Bir Emanet; Hırka-i Şerif

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’e (sav) duyulan sevgi ve saygı neticesinde, O’nun emanetlerine sahip çıkmak, onları korumak bizim ecdadımıza nasip olmuştur. Peygamberimizin (sav) eşyaları, hatıraları büyük bir özenle korunmuşlardır. Bu eşyalara Mukaddes emanetler veya kutsal emanetler denmiş ve bunlardan bir tanesi de Hırka-i Şerif. Peki Hırka i Şerif ne demek, nerede ve nasıl korunuyor.

Hırka-i Şerif kısaca, Hz. Peygamber’in giymiş olduğu hırkadır. Bu mübarek emanetlerin bir kısmı ülkemizde korunmaktadır. Hırka i şeriflerin 2 tanesi yine İstanbul’da bulunmakta ve ziyaret edilebilmektedir. Bunlardan biri Topkapı Sarayındaki Hırka-i Saadet, diğeri ise Fatih Hırka-i Şerif Camiindeki Hırka-i Şerif’tir.

Hırka-i Şerif Camiindeki Hırka

Hırkalardan biri Fatih’te Hırka-i Şerif Camiinde muhafaza edilen ve sadece ramazan aylarında ziyarete açılan hırkadır. Peygamber Efendimiz’in (sav) Veysel Karani’ye verilmesini vasiyet ettiği söylenen bu hırka, Hz. Ömer ve Hz. Ali tarafından Veysel Karânî’ye verilmiş, Veysel Karani de kendisine hediye edilen Hırka-i şerîfi savaşta dahi yanından ayırmayıp canı gibi muhafaza etmişti. 1617 yılında ise Üveysi sülalesinden Şükrullah Efendi tarafından İstanbul’a getirilmiş ve Osmanlı padişahı Sultan İkinci Osman Hân’a verilmiştir.

hırka i şerif, peygamberimizin hırkası

Bugün itibariyle Peygamberimizin bu hırkası, Abdülmecid tarafından 1851 yılında Hırka-i Şerif’in muhafaza edilmesi için yaptırdığı aynı ismi taşıyan bu camide korumaya alınmıştır. Her yıl ramazan ayı başladıktan sonra ziyarete açılmakta ve belli saatlerde ziyaret edilebilmektedir. Kadir gecesinde tüm gece boyunca ziyarete açık tutulmakta olup, halkın yoğun ilgisiyle ziyaret edilir.

Bu hırka Topkapı sarayındakinden farklı olarak net bir şekilde görülebildiği için büyük bir heyecanla, dualarla ve salavatlar ile ziyaret edilmektedir. Bununla birlikte Sakal-ı Şerif, Hz. Muhammed’e (sav) ait bir iç gömlek, Kabe örtüleri ile Veysel Karani Hazretlerinin takkesi ve kemeri de bu camide aynı yerde sergilenmektedir.

Topkapı Sarayındaki Hırka-i Şerif

Hırkalardan diğeri ise Topkapı sarayında, Hırka-i saadet dairesindedir. Hz. Peygamber’in sahabelerden şair Ka’b b. Züheyr’e hediye ettiği bir hırkadır ve bu hırka Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılan iç içe iki altın sandıkta altın sırmalı yedi ipek kadife kumaştan oluşan bohçalara sarılı olarak korunmaktadır. Yani Topkapı Sarayında sergilenen Hırka i Şerif tam olarak ziyaretçiler tarafından görünmemektedir. Belli bir mesafeden odanın içindeki muhafaza edildiği sandığı ziyaretçiler görebilir.

hırka-i saadet, Topkapı sarayı

Yavuz Sultan Selim’in Hırka-i Saadet’i Has Oda’ya getirmesiyle birlikte başlayan 40 Has Odalı ağanın Hırka-i Saadet başında 24 saat Kur’an-ı Kerim okuması geleneği Osmanlı döneminde olduğu gibi, Cumhuriyet’le birlikte Saray müze olduktan sonra da devam ettirilmiştir. Silahdar Hazinesi’nin ilk kısmında, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından görevlendirilen hafızlar, Kur’an-ı Kerim okumayı sürdürmektedirler.

Hırka i Saadet ile birlikte bu odada Hz. Muhammed’in (sav), sakalı, Uhud Savaşı’nda kırılan dişinin saklandığı mahfaza, mektupları, oku ve kılıcı yer almaktadır. Ayrıca diğer peygamberlere ve ashabına ait emanetlerin arasında ise Hz. İbrahim’in tenceresi, Hz. Davud’un kılıcı, Hz. Yusuf’un cübbesi, ashaba ait kılıçlar ile Hz. Fatma’ya ait gömlek, hırka, seccade ve sandığın yanı sıra Hz. Musa’nın asası bulunmaktadır.

REKLAM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
Kur'an-ı Kerim ayetlerinin hepsi birbirinden değerli, hepsinin verdiği ayrı bir…