Anasayfa » Genel » Hz. Adem’in Hayatı

Hz. Adem’in Hayatı

Hz. Adem Aleyhisselam, ilk insan, ilk peygamber ve bütün insanların ilk babasıdır. Allah Hz. Adem’i topraktan yaratmıştır. Hz. Adem’in hayatı ve yaşamını kısaca Kur’an ayetleri ve hadisi şeriflerle anlatmaya çalıştık.

Hz. Adem’in yaratılışı

“Şüphesiz Allah katında (yaratılışları bakımından) İsa’nın durumu, Adem’in durumu gibidir: Onu topraktan yarattı. Sonra ona “ol” dedi. O da hemen oluverdi.” (Al-i İmran suresi, 59. ayet)

“Allah, sizi (babanız Adem’i) yerden (bitki bitirir gibi) bitirdi (yarattı.)” (Nuh suresi, 17. ayet) 

Sadece yukarıdaki ayette değil bir çok ayette insanın yaratılışının topraktan, çamurdan olduğu bahsedilmiş, hatta yaratılış safhaları da anlatılmıştır.

“O ki, yarattığı her şeyi güzel yaptı. İnsanı yaratmaya da çamurdan başladı.” (Secde suresi, 7. ayet)

Hz. Adem yaratıldıktan ruhuna üfleyerek ona can verilmiştir.

“Hani, Rabbin meleklere şöyle demişti: “Muhakkak ben çamurdan bir insan yaratacağım.” – “Onu şekillendirip içine ruhumdan üflediğim zaman onun için saygı ile eğilin.” (Sâd suresi, 71. ayet ve 72. ayet)

hz. ademin hayatı, yaratılışı

Hz. Adem ilk peygamber

Hz. Adem’in hayatı yaratılış ile başlamaktadır. Hz. Adem ilk insan olduğu gibi ilk Peygamberdir. Yaratıldıktan sonra tüm melekler Adem’e secde etmiş, sadece iblis (şeytan) secde etmemişti.

Bakınız: Kuran’da geçen peygamberler

“Derken bütün melekler topluca saygı ile eğildiler.” – “Ancak İblis eğilmedi. O büyüklük tasladı ve kafirlerden oldu. (Sâd suresi, 73. ayet ve 74. ayet)

Allah, Adem’i yeryüzünde halifesi yapacağını meleklerine tebliğ etmiş, Adem’i yarattıktan sonra onu ilimle seçkin kılmıştır ve Adem’e eş olması için Hz. Havva’yı yaratmıştır.

Hz. Adem ve Hz. Havva’nın cennete yerleştirilmesi

Yüce Allah Hz. Adem ve eşine şöyle diyerek onları cennetine yerleştirdi ve sadece onlara bir şeyi yasakladı;

“Dedik ki: Ey Adem! Sen ve eşin cennete yerleşin. Orada dilediğiniz gibi bol bol yiyin, ama şu ağaca yaklaşmayın, yoksa zalimlerden olursunuz’ ” (Bakara suresi, 35. ayet)

“Ey Âdem! Sen ve eşin cennette kalın. Dilediğiniz yerden yiyin. Fakat şu ağaca yaklaşmayın. Yoksa zalimlerden olursunuz.” (A’raf suresi, 19. ayet)

İblis yani şeytan Hz. Adem’e secde etmemiş, Allah’ın emrine karşı gelmiş ve Cennet’ten kovulmuştu. Ama şeytan bir yolunu bulup cennete girmiş ve Hz. Adem ile Hz. Havva’yı kandırarak yasak ağaçtan meyve yemeye tevessül ettirdi.

“… Rableri onlara, “Ben size bu ağacı yasaklamadım mı? Şeytan size apaçık bir düşmandır, demedim mi?” diye seslendi.” (A’raf suresi, 22. ayet)

Hz. Adem ve Hz. Havva daha sonra tövbe ederek tekrar yeryüzünde yaşamaya başladılar.

Kesin olmamakla birlikte Hz. Adem’in hayatı nda 930 yıl – 1000 yıl kadar yaşamıştır. Hz. Adem ve Hz. Havva’nın iki çocukları olmuş, bunlar da Habil ve Kabil. Onlardan sonrada insanlık var olmaya başlamıştır.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bazı hadis i şeriflerinde şöyle buyurmuştur;

“Hepiniz Âdem aleyhisselamın çocuklarısınız.” (Bezzer)

Hazret-i Âdem’den babama kadar hep nikâhlı ana-babadan geldim.” (Deylemi)

“Peygamberlerin ilki Âdem aleyhisselamdır.” (Taberani)


REKLAM

Bir yorum

  1. ‘Şeytan bir yolunu bulup cennete girmiştir’ Allah’ın cennetine nasıl olur da girer bu kadar basit olamaz buz yazıda çelişkili bir çok anlatım var sanki gerçek değil de kulaktan kulağa aktarılmış gerçek olmayan bir masal gibi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
Fatiha suresi Kuran-ı Kerim'in ilk suresi, açılış suresidir ve Fatiha…