Anasayfa » Genel » Sahabelerden Sa’d Bin Muaz Kimdir

Sahabelerden Sa’d Bin Muaz Kimdir

Müslüman oluşu ile ve ölümü ile tanınan sahabelerden Sa’d bin Muaz kimdir, kısaca hayatı nasıldır. Sa’d bin Muaz (Allah ondan razı olsun) 590 yılında Medine’de doğmuştur. Evs kabilesi içinde Abdüleşheloğulları kolundan gelir ve kabile içerisinde çok itibarlı biridir ve lider bir konumdadır. İşte bu nedenle onun Müslüman olması çok önemli idi.

Musab bin Umeyr’in (ra) Medine’ye Müslümanlara Kuran’ı ve İslamiyeti öğretmek için bir öğretmen olarak gitmişti. Mus’ab bin Umeyr (ra) Medine’de çok kişini Müslüman ol masını sağladı ve bunlardan biri de Sa’d bin Muaz (ra) idi. Sa’d bin Muaz 31 yaşlarında iken, Mus’ab b. Umeyr’in teklifiyle Müslüman olmuştur.

Sa’d bin Mu’âz Müslüman olduktan sonra kavminin toplandığı yere gitti ve onlara;

“- Ey Abdüleşheloğulları! Beni nasıl tanırsınız?
– Sen bizim reisimiz ve büyüğümüzsün, biz sana tabiyiz.
– O halde hepinize haber veriyorum. Ben Müslüman olmakla şereflendim. Sizin de Allahü teâlâya ve O’nun Resûlüne îman etmenizi istiyorum.”

diyerek onları da İslam’a davet etti ve onlarda hep birlikte Müslüman oldular.

Savaşlara katılması

Sa’d bin Muaz, Bedir Savaşına katılmış arkasından Uhud savaşına da katılmıştır ve bu savaşlarda büyük bir cesaret göstermiştir. Savaşlarda Hz. Peygamber’in (Sav) yakınından hiç ayrılmamıştır.  Eshab-ı kiram arasında Sa’d bin Muaz çok sevilmiş ve sahabeler arasında önemli bir yere gelmişti.

Daha sonra yapılan Hendek savaşına da katılmıştır. Savaşta atılan bir ok ile kolundan ciddi şekilde yaralanmıştı ve Hz. Peygamber (Sav) bir çadır kurdurtarak ve onun tedavisinde birini görevlendirerek Sa’d bin Muaz’ı oraya yatırttı.

Uzun süre burada tedavi gören Sa’d bin Muaz 37 yaşında iken yaraları ağırlaştı ve kan kaybından şehit düştü.

Cenazesini melekler taşımıştı

Onun ölümü Peygamber Efendimi (Sav) de dahil tüm sahabeleri çok üzmüştü. Sad bin Muaz’ın cenaze namazını Hz. Resullullah (Sav) bizzat kendi kıldırmıştı ve cenazesini taşımıştı. Sahabeler, Sa’d’ın cenazesini taşırken dediler ki;

– Ya Resûlallah! Biz böyle kolay taşınan cenaze görmedik.

Bunun üzerine Hz. Peygamber (Sav) şöyle buyurmuş;

– Sa’d’ın cenazesine yetmiş bin melek indi. Şimdiye kadar yeryüzüne bu kadar kalabalık halde inmemişlerdi.

Ayrıca Hz. Peygamber’in (Sav) Sa’d’ın vefatı münasebetiyle arşın titrediğini ve onun cennet ehlinden olduğunu belirmiştir (Müsned, İbn Mâce). Sa’d bin Muaz Cennetü-l baki mezarlığına defnedilmişti.

REKLAM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
Bir Müslümanın engelli olarak doğması veya sonradan engelli olması şüphesiz…