Anasayfa » Genel » Safer Ayı ve Önemi Nedir

Safer Ayı ve Önemi Nedir

Hicri aylardan, diğer bir adıyla kameri aylardan birinci ay Muharrem ayı, ikinci ay ise Safer ayıdır. Safer ayı kelime anlamı olarak boş hali olmak, boşluk, sararmak gibi anlamlara gelir. Safer ayı uğursuzluk ayı mıdır? Safer ayı nedir, bu ay ile ilgili hadisler, bu aya has yapılan dua ve ibadetler nelerdir?

Hicri aylar isimlerini Peygamberimiz (Sav) zamanından önce almışlardır. Araplar bu aylara isimleri vermişler ve Safer ayına da bazı yaşanan olaylardan dolayı bu ismi vermişlerdir.

Cahiliye döneminde yani Hz. Peygamber (Sav) döneminden önceki zamanlarda bu ayda büyük bir veba salgını olmuş ve insanların rengi atarak sararmaya başlamışlar. Safer kelime olarak sararmak anlamına geldiği için bu aya Safer ayı demişlerdir. Bunlardan dolayıda Araplar bu ay için uğursuzluk ayı, bela ayı, bereketsiz ay gibi yakıştırmalar yapmışlardır.

Safer ayı uğursuzluk ayı mı?

İlk olarak şunu belirtelim; Safer ayı ile ilgili bazı yerlerde yanlış yorumlar yapılarak, bu ayın uğursuzluk ve bela getirdiğini söyleseler de böyle bir durum söz konusu değildir. Safer ayında uğursuzluk var anlayışı cahiliye dönemindeki arapların, müşriklerin, putperestlerin bir söylemidir. İslam dininde bunun bir yeri yoktur. Diyanette bir fetvasında böyle bir şeyin olmadığını, böyle bir anlayışın hurafe olduğunu açıklamıştır.

Peygamber Efendimiz (Sav) Safer ayı ile ilgili hadisi şeriflerinde şöyle buyurmuşlardır.

“Safer ayında uğursuzluk yoktur.” (Hadisi şerif; Buhari)

Dolayısıyla Safer ayının uğursuz mudur, bela ve musibet ayı mıdır, bu ayda bir işe başlanır mı? gibi soruların bir geçerliliği yoktur. Safer ayının diğer aylardan farkı bulunmamaktadır.

Safer ayı duası veya ibadetleri

Bu ayın diğer aylardan bir farkı olmasa da muharrem ayı, ramazan ayı gibi özel ibadetleri (oruç, teravih namazı) bulunmaz. Yani Safer ayında yapılması gereken farklı bir dua, özel bir ibadet bulunmamaktadır. Her zaman yaptığımız ibadetlerimizi, devamlı okuduğumuz duaları bu ayda da yapabiliriz.

Müslümanlar olarak her ayı mübarek bilerek her aya başlarken dualar yapabiliriz. Nasıl ki üç aylara başlarken “Allah’ım recep ve şabanı bize mübarek kıl, bizi Ramazana ulaştır” duasını yapıyorsak, Safer ayına başlarken de güzel dualar edebiliriz.

“Allah’ım, Safer ayının gelişini bana, aileme, akrabalarıma ve tüm ümmete bereketli kıl”

REKLAM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
Bilindiği gibi Mehir İslamda evliliğin, özellikle kadının temel haklarından biridir.…