Anasayfa » Genel » Şeytan İle İlgili Ayetler ve Hadisler

Şeytan İle İlgili Ayetler ve Hadisler

Şeytan, gözle görülmeyen, hayırdan ve rahmetten uzaklaşmış, insanları aldatarak doğru yoldan çıkarmaya çalışan varlıktır. Şeytanda, melekler ve cinler gibi ruhani varlıklardır. Ateşten yaratılmış olan şeytan şeytan insanlara Allah’ı unutturmaya çalışarak, onları günahlara, kötü yollara çekmeye çalışır. Kur’an’da çok sayıda şeytan ile ilgili ayetler ve Peygamber Efendimiz’in (Sav) hadisleri bulunur.

REKLAM

Kur’an-ı Kerim insanları şeytanın hilelerine karşı uyarmakta, şeytanın azgın, sinsi, yanıltıcı ve kışkırtıcı olduğunu haber vermektedir. Şeytan ile ilgili ayetlerin ve hadislerin genelinde Şeytandan kurtulmak için Allah’a sığınmanın gereği anlatılmaktadır.

Ayetler

Kur’an-ı Kerim’de seksen sekiz yerde şeytan kelimesi geçmektedir. Bunların bazılarını aşağıda aktardık;

“Ey insanlar! Yeryüzündeki şeylerin helal ve temiz olanlarından yiyin! Şeytanın izinden yürümeyin. Çünkü o sizin için apaçık bir düşmandır.” (Bakara suresi, 168. ayet) 

“Ey iman edenler! Hepiniz topluca barış ve güvenliğe (İslam’a) girin. Şeytanın adımlarını izlemeyin. Çünkü o, size apaçık bir düşmandır.” (Bakara suresi, 208. ayet)

“Şeytan sizi fakirlikle korkutur ve size, çirkinliği ve hayasızlığı emreder…” (Bakara suresi, 268. ayet)

“Şeytan dedi ki: “(Öyle ise) beni azdırmana karşılık, yemin ederim ki, ben de onları saptırmak için senin dosdoğru yolunun üzerinde elbette oturacağım.” (A’raf suresi, 16. ayet)

“Eğer şeytandan bir kışkırtma seni dürterse, hemen Allah’a sığın. Şüphesiz O, hakkıyla işitendir, hakkıyla bilendir.” (A’raf suresi, 200. ayet) 

“O şeytan sizi ancak kendi dostlarından korkutuyor. Onlardan korkmayın, eğer mü’min iseniz, benden korkun.” (Al-i İmran suresi, 175. ayet)

“Bunlar, mallarını insanlara gösteriş için harcayan, Allah’a ve ahiret gününe de inanmayan kimselerdir. Şeytan kimin arkadaşı olursa, o ne kötü arkadaştır.” (Nisa suresi, 38. ayet)

“Allah o şeytana lânet etti ve o da, “Andolsun ki senin kullarından elbette belirli bir pay alacağım” dedi.” (Nisa suresi, 118. ayet) 

“Hiç olmazsa onlara azabımız geldiği zaman yakarıp tövbe etselerdi ya… Fakat (onu yapmadılar) kalpleri katılaştı. Şeytan da yapmakta olduklarını zaten onlara süslü göstermişti.” (En’am suresi, 43. ayet)

“Kullarıma söyle: (İnsanlara karşı) en güzel sözü söylesinler. Çünkü şeytan aralarını bozar. Çünkü şeytan insanın apaçık bir düşmanıdır.” (İsra suresi, 53. ayet)

Şeytan veya iblis ile ilgili daha fazla ayette bulunmaktadır. Bunları da öğrenmek isterseniz diyanetin Kur’am mushafından arama bölümünden “şeytan” yazarak ilgili ayetlerin hepsine ulaşabilirsiniz.

Hadisler

Şeytan ile ilgili ayetler ile beraber çok sayıda sahih hadiste vardır. Hz. Peygamber’in (Sav) hadislerinde daha çok şeytanın hangi durumlarda sizi kandırdığını ve o durumlarda şeytana uyulmaması gerektiğini tavsiye eden hadisleri bulunur. Örneğin “Namazda esnemek şeytandandır…” hadisinde şeytana uymamak için namazda esnemeyin, yoksa şeytana uyarsınız gibi tavsiyelerde bulunulmuştur.

“Biriniz namazda iken esneyeceği zaman gücü yettiği kadar esnemeyi hapsedip tutsun, çünkü şeytan girer.” (Müslim)

“Ramazan ayı girdiği zaman cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır, şeytanlar zincire vurulur.” (Buhari)

“Şeytan, damarlardaki kan gibi insanda dolaşır. Ben, onun kalplerinize bir kötülük atmasından korkarım.” (Ebu Davud)

“Şeytan insanın vücudunda kanın akışı gibi dolaşır. Onun sizin kalbinize bir şüphe atmasından korktum” (Buhari)

“Şüphesiz şeytan sizden birinin her işinde hazır olur. Hatta yemeği esnâsında bile yanında bulunur. Birinizin lokması düşerse, üzerine yapışanları temizleyip yesin, lokmasını şeytana bırakmasın.” (Müslim)

“Şeytan, namazda iken birinize gelir ve: ‘şunu hatırla, bunu hatırla’ der, namazdan ayrılıp gidinceye kadar buna devam eder. Neticede kişi bu tesbihatı bile terk eder. Kişi yatağına girince de şeytan ona gelir, uyutmaya çalışır ve uyutur da.” (Tirmizi)

Şeytan nedir, nasıl yaratılmıştır ve şeytanın özellikleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için ilgili sayfamıza bakabilirsiniz; Şeytan Nedir

REKLAM

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
Ramazan ayı gelince belki de her sene sorulan sorular tekrar…