Anasayfa » Dualar » “Lebbeyk Allahümme Lebbeyk” Ne Demek

“Lebbeyk Allahümme Lebbeyk” Ne Demek

Lebbeyk kelime anlamı olarak; buyurun, emredin anlamlarına gelmektedir. Lebbeyk Arapça kökenli bir kelimedir. Lebbeyk daha çok “Lebbeyk Allahümme lebbeyk” olarak bilinmekte ve bununda anlamı “buyur Allahım buyur” demektir.

Aynı zamanda hac ve umre sırasında ihrama girildiğinde ve Harem-i Şerife’ye giderken Lebbeyk Allahümme lebbeyk… söylenir buna Telbiye duası veya telbiye zikiri de denmektedir.

Telbiye duası

Okunuşu

“Lebbeyk Allahümme lebbeyk, lebbeyke lâ şerîke leke lebbeyk, innel hamde ve’n-ni’mete leke ve’l-mülk, lâ şerîke lek.”

Anlamı

“Buyur Allahım buyur! Emrindeyim buyur! Senin hiçbir ortağın yoktur. Emrindeyim buyur! Şüphesiz hamd sana mahsustur. Nimet de senin, mülk de senindir. Senin hiçbir ortağın yoktur.”

Ne zaman okunur

Lebbeyk duası veya telbiye duası olarak bilinen bu dua ihrama giren hacı veya umre adayları hep bir ağızdan “Allah’ım emrindeyim, Allah’ım Buyur, sana adandım, sana geldim” anlamlarında söylenmektedir. Hacılar hep birlikte sesli olarak bunu tekrarlarlar.

Bunu haricinde bir ibadette okunmaz ama manası itibariyle çokta güzel ve anlamlı olduğundan dua niyetiylede okunabilir, bunda bir sakınca yoktur. Ama herhangi bir namaz duası gibi namazlarda okunmaz.

Abdullah B. Ömer’den (ra) rivayet edilen bir hadisten dolayı bu dua gelmiştir ve söylenmektedir.

“Ben telbiyeyi Rasûlüllah’ın (sav) mübarek ağzından aldım, öğrendim. O şöyle buyuruyordu; “Lebbeyk Allahümme lebbeyk, Lebbeyke lâ şerike leke lebbeyk. İnne’l-hamde ve’n-ni’mete leke ve’lmülke lâ şerike leke” (Müslim)

Telbiyenin yapılışı

Telbiye duası yapılırken yüksek sesle yapılmalı. İslam alimleri kadınların ancak kendi duyacağı kadar kısık bir sesle telbiye getireceğinde ittifak etmişlerdir.

Peygamber Efendimiz (s.a.v) şöyle rivayet etmiştir;

“Cebrail bana geldi ve “Ya Muhammed, ashabına telbiyeyi yüksek sesle yapmalarını emret, çünkü telbiye haccın alametlerindendir.” (İbn Mâce)

Hanefi mezhebine göre telbiye, ihrama girmenin şartlarındandır. Malikî mezhebine göre telbiye vaciptir. Şafiî mezhebine ve İmam Ahmed’e göre telbiye sünnettir.

REKLAM

Bir yorum

  1. Slm aleyküm
    Ankara suresini okurken hangi ayetle baslamak hangi Anette durmak fatura gibi 1 -7 Ben nerelerde durulup nerede devam etmek gerekir
    Namaz okurken. Saygilar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
Arapçadan gelen Hacamat kelimesi kısaca kan aldırmak demek. Daha geniş…