Anasayfa » Etiket Arşivi: türkçe

Etiket Arşivi: türkçe

Rabbicalni Duası ve Anlamı

Rabbicalni duası ve anlamı

Kur’an’ı Kerim’de geçen Hz. İbrahim’in (sa) okuduğu ve “Rabbicalni mukimessalati…” diye başlayan dua nedir, duanın okunuşu ve türkçe anlamı nasıldır. İbrahim Peygamberin yapmış olduğu “Rabbicalni mukimessalati ve min zürriyeti…” duası yani (Rabbicalni duası olarak bilinen) hangi surede geçer, duanın faziletleri ve önemi nedir. Ayrıca bu dua namazlarda okunabilir mi? Bu …

Devamını oku »

“Lebbeyk Allahümme Lebbeyk” Ne Demek

lebbeyk allahümme lebbeyk

Lebbeyk kelime anlamı olarak; buyurun, emredin anlamlarına gelmektedir. Lebbeyk Arapça kökenli bir kelimedir. Lebbeyk daha çok “Lebbeyk Allahümme lebbeyk” olarak bilinmekte ve bununda anlamı “buyur Allahım buyur” demektir. Aynı zamanda hac ve umre sırasında ihrama girildiğinde ve Harem-i Şerife’ye giderken Lebbeyk Allahümme lebbeyk… söylenir buna Telbiye duası veya telbiye zikiri …

Devamını oku »

Ezanın ve Ezan Duasının Fazileti

dua etmek nasıl

Ezan dini bir tebliğ, namaza bir davettir. Ezan okunduğu sırada ezanı tekrar etmek ve ezan bittikten sonra dua etmek kıyamet gününde Peygamber Efendimiz’in (Sav) şefaatine nail olabilmenin vesilesidir. Çünkü hadis-i şerifte ezanın ve ezan duasının fazileti ile ilgili şöyle buyrulmaktadır; “Ezanı işittiğiniz zaman, onun dediğini tekrarlayın. Sonra bana salat getirin. …

Devamını oku »

Fesüphanallah Ne Demektir?

Fesuphanallah ne demek

Fesuphanallah kelimesi anlamını bilinsede bilinmesede fazlasıyla kullanılan bir kelimedir. Özellikle sinirli durumlarda veya şaşırtıcı bir olay karşısında kullanılan bir kelimedir “Fesüphanallah”. Tam olarak Fesuphanallah ne demek, anlamı nedir ve ne zaman kullanılır. Fesuphanallah kelimesi aslında “Sübhanallah” kelimesinden gelir ve anlamları aynı manaya çıkar. Fesuphanallah kelime anlamı Arapçadan gelir ve bir …

Devamını oku »

Enam Suresi İlk 3 Ayeti

enam suresi ilk 3 ayeti

En’am suresi Kur’an’da 6. sırada olan ve 165. ayetten oluşan bir suredir. En’am suresinin konusu genel olarak Allah’ın birliği, ilim, irade, kudret, adalet gibi sıfatları; peygamberlik, vahiy, yeniden dirilme, müşrik vb. itikadî konulardan oluşur. Enam suresi ilk 3 ayeti ise bir hadisi şerifte geçtiği üzere çok faziletlidir. Abdullah İ. Mesud’dan …

Devamını oku »

Kehf Suresi İlk 10 Ayet

Kehf suresi ilk 10 ayet

Kur’an’da 18. sırada olan Kehf Suresi 110 ayetten oluşmaktadır. Kehf suresinin fazileti ile ilgili bir çok hadis vardır. Özellikle bir hadisi şerifte Kehf suresi ilk 10 ayeti hakkında şöyle buyurulmaktadır; “Kehf suresi’nin başından on ayet ezberleyen kimse deccâlden korunmuş olur.” (Müslim) Bu hadisi şerife göre surenin ilk 10 ayeti ezberlenerek namazlarda …

Devamını oku »

İnşirah Suresi, Elem Neşrah

inşirah suresi fazileti

İnşirah Suresi ‘nin ilk ayeti “Elem neşrah leke sadrek” okunduğu için elem neşrah veya şerh diye de biliniyor. Kuran-ı Kerimde 94. suredir ve 8 ayetten oluşur. İnşirah kelime anlamı  olarak “açılıp genişlemek, huzura kavuşmak” anlamlarına gelir. İnşirah suresinde Yüce Allah’ın Hz. Peygamber’e (S.a.v.) manevi lütufları özetlenmekte ve her güçlükle birlikte mutlaka bir kolaylığın olduğunu …

Devamını oku »

Yemek Duası, Elhamdülillah Elhamdülillah Elhamdülillahillezi

yemek duası

Yemek duası olarak Peygamber Efendimiz’in (S.a.v.) yapmış olduğu pek çok farklı dua yapmıştır. Ama genelde en çok okunan ve bilinen yemek duası olarak özellikle çocuklarımızın okuduğu bu “Elhamdülillah Elhamdülillah Elhamdülillahillezi” olarak başlayan duayı gösterebiliriz;   Yemek Duası Elhamdülillah Elhamdülillah Elhamdülillahillezi et’amena ve segâna ve ce-alenâ minel müslimiyn.Nimeti celilullah, berakâtü halillullah, şefaat …

Devamını oku »

Ayetel Kürsi Ezberlemek

ayetel kürsi

Ayetel Kürsi okumanın faziletleri ve faydası oldukça fazladır. Ayetel kürsi duası veya ayetel kürsi suresi olarak bilinse de; dua veya sure değildir. Bakara suresinin 255. ayettir. Allah’ın kendini anlatmakta olduğu bir ayettir. Ayetel kürsinin anlamına bakarak bunu görebilirsiniz. Bakara suresi, 255 – Allah’dan başka hiç bir ilah yoktur. O, daima yaşayan, daima duran,  …

Devamını oku »

Sübhanallah, Elhamdülillah ve Allahuekber ne demek?

tesbihat, sübanallah, elhamdülillah, allahuekber ne demek

Namaz kılıyoruz ama namazdan sonra tesbihat yapıyor muyuz? Tesbihat yapıyorsak tesbih çekerken söylediğimiz Sübhanallah, Elhamdülillah ve Allahuekber ne demektir, ne anlama geliyor biliyor muyuz? Tesbihat nedir: Tesbihat namazlardan sonra yapılan Allah’a zikirdir. “Namazı kıldıktan sonra; ayaktayken, otururken ve yan yatarken Allâh’ı anın.” (Nisa Suresi, 103)   Sübhanallah, Allahuekber ve Elhamdülillah ne …

Devamını oku »